Erektil disfonksiyon nedir? Erkeklerde sertleşme sorunları

Türkiye’nin ILK Sağlık Sitesi – Güncel Sağlık Haberleri – Tanı Tedavi Forumlar Erkek Sağlığı Erektil disfonksiyon nedir? Erkeklerde sertleşme sorunları

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #100004419
    Hastarehberi Saglik Hiz
    Anahtar yönetici

    Erektil disfonksiyon nedir?

    Erektil disfonksiyon (ED) veya iktidarsızlık, ereksiyon olamayacağınız anlamına gelir. Ayrıca, ereksiyonlarınızın boyutundan veya sertliğinden veya ereksiyonlarınızın ne kadar sürdüğünden memnun olmadığınız anlamına da gelebilir.
    Geçmişte, ED’nin psikolojik sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyordu. Artık çoğu erkek için ED’nin fiziksel sorunlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Bunlar çoğunlukla penisin kanlanmasıyla ilgilidir.

    Erektil disfonksiyona ne sebep olur?

    ED’nin farklı türleri ve nedenleri vardır. Bunlar en yaygın olanlardan bazıları:

    Erken boşalma. Bu, karşılıklı zevk için bir ereksiyonun yeterince uzun süre devam ettirilememesidir.

    Performans kaygısı. Bu genellikle stresten kaynaklanır.

    Depresyon. Depresyonda olmak, ereksiyon olma yeteneğinizi etkileyebilir. Bazı antidepresanlar da sertleşme sorunlarına neden olur.

    Organik iktidarsızlık. Bu, penisteki arterleri veya damarları içerir. Özellikle yaşlı erkeklerde ED’nin en yaygın nedenidir. Vücuttaki atardamarların

    sertleşmesi ile ilgili olabilir. Peniste yaralanma veya venöz sızıntı da ED’ye neden olabilir.

    Şeker hastalığı. ED, diyabetli erkeklerde yaygındır. Damarların erken ve şiddetli sertleşmesine neden olur. Ereksiyonları kontrol eden sinirlerle ilgili sorunlar da sıklıkla diyabetli erkeklerde görülür.

    Nörolojik nedenler. Birkaç nörolojik problem ED’ye yol açabilir. Örneğin, multipl skleroz, felç ve omurilik ve sinir yaralanmaları. Pelvik ameliyatlardan kaynaklanan sinir hasarı ED’ye neden olabilir.

    İlaç kaynaklı iktidarsızlık. Tansiyon ilaçları, anti-anksiyete ve anti-depresan ilaçlar, glokom göz damlaları ve kanser kemoterapi ilaçları, ED’ye neden olabilecek birçok ilaçtan sadece birkaçıdır.

    Hormon kaynaklı iktidarsızlık. Hormon anormallikleri ED’ye neden olabilir. Bunlar, hipofiz bezi tarafından yapılan bir hormon olan artan prolaktin içerir. Ayrıca vücut geliştiriciler tarafından steroid kötüye kullanımı, çok fazla veya çok az tiroid hormonu ve prostat kanserini tedavi etmek için kullanılan hormonları içerir. Nadir durumlarda, düşük testosteron ED’ye neden olur.

    Düşük testosteron. Nadir durumlarda, düşük testosteron ED’ye bağlanabilir.

    Yaşam tarzı seçimleri. Sigara içmek, aşırı alkol kullanımı, aşırı kilolu olmak ve egzersiz yapmamak da ED’ye yol açabilir.

    Erektil disfonksiyon için kimler risk altındadır?

    ED, aşağıdakiler gibi birçok sağlık sorunuyla bağlantılı bir semptomdur:

    1. prostat sorunları
    2. 2 tip diyabet
    3. Testisler hormonları gerektiği gibi yapmıyorlar (hipogonadizm)
    4. Yüksek tansiyon
    5. Damar hastalığı ve damar cerrahisi
    6. Kalp hastalığı veya kalp yetmezliği
    7. Yüksek kolestorol
    8. Düşük HDL seviyeleri (yüksek yoğunluklu lipoprotein)
    9. Sinir sistemi bozuklukları
    10. Penis eğriliği (peyronie hastalığı)
    11. Depresyon, stres veya kaygı
    12. alkol kullanımı
    13. İlişki sorunları
    14. Birçok uzun süreli (kronik) hastalık, özellikle böbrek yetmezliği ve diyaliz
    15. Damar hastalığı veya yüksek tansiyon gibi diğer risk faktörlerinin etkilerini kötüleştiren sigara içmek

    Erektil disfonksiyonun belirtileri nelerdir?

    ED’nin semptomu, seks için yeterince ereksiyon sağlayamamak veya bu sertliği koruyamamaktır. ED, hiç ereksiyon olamayacağınız anlamına gelebilir. Veya sürekli ereksiyon olamayacağınız veya yalnızca kısa süreli ereksiyon olabileceğiniz anlamına gelebilir.

    Erektil disfonksiyon nasıl teşhis edilir?

    ED teşhisi şunları içerebilir:

    Sağlık ve cinsel geçmişin gözden geçirilmesi. Bu, ED’ye yol açan koşulları ortaya çıkarabilir. Ayrıca sağlık uzmanınızın ereksiyon, boşalma, orgazm veya cinsel istek ile ilgili sorunlar arasındaki farkı anlamasına yardımcı olabilir.
    Altta yatan bir sorunu aramak için, örneğin:
    Sinir sisteminde bir sorun. Bu, penisiniz belirli bir dokunuşa beklendiği gibi tepki vermiyorsa söz konusu olabilir.
    İkincil cinsiyet özellikleri. Saç modeli gibi şeyler, endokrin sistemi içeren hormon sorunlarına işaret edebilir.
    Penisin olağandışı özellikleri. Bunlar ED’nin nedenini önerebilir.

    Laboratuvar testleri. Bunlara kan sayımı, idrar testleri, kolesterol testi ve kreatinin ve karaciğer enzimlerinin ölçümleri dahildir. Düşük cinsel istek bir semptom olduğunda, kandaki testosteronu kontrol etmek endokrin sistemle ilgili sorunları gösterebilir.
    Penis ultrasonu. Bu, penisteki kan akışını ölçmek için kullanılır.
    Psikososyal sınav. Bu, performansınızı etkileyebilecek psikolojik faktörleri bulmanıza yardımcı olmak için yapılır. Cinsel partnerinizle de konuşma yapılabilir.

    Erektil disfonksiyon nasıl tedavi edilir?

    ED tedavisi, sorunun nedenine dayanmaktadır. Kullanılabilecek tedavilerden bazıları şunlardır:
    Yaşam tarzı değişiklikleri. Bunlara alkolü azaltmak, sigarayı bırakmak, kilo vermek ve fiziksel aktiviteyi artırmak dahildir.
    İlaçlarınızı gözden geçirin. ED ile bağlantılı olabilecekleri kısmanız veya değiştirmeniz gerekebilir.
    Psikoterapi. Bu, cinsiyete bağlı olabilecek stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
    Ağızdan (oral) alınan reçeteli ilaçlar. Bunlar genellikle ED’yi tedavi etmek için kullanılır. Birçok farklı ilaç mevcuttur.
    Aldığınız tüm ilaçlar hakkında sağlık uzmanınıza bilgi verin. Buna reçetesiz ve reçeteli ilaçlar, vitaminler, şifalı bitkiler ve takviyeler dahildir. ED tedavisinde kullanılan ilaçlar bazı yaygın ilaçlarla tehlikeli etkileşimleri vardır.
    Erkekler, kalp krizi veya felç öyküsü varsa veya kanama bozukluğu veya mide ülseri varsa bu ilaçları almamalıdır.
    Penise enjekte edilen veya üretraya konulan reçeteli ilaçlar. Bunlar da mevcuttur.

    Testosteron tedavisi. Bu, düşük testosteronlu yaşlı erkeklerde enerjiyi, ruh halini iyileştirebilir ve cinsel ilgiyi artırabilir. Yaşlarına göre normal testosteron seviyelerine sahip erkekler için tavsiye edilmez. Çünkü prostat büyümesi ve diğer yan etkiler riski vardır.
    Vakum cihazları. Bunlar, penise kan çekmek için kısmi bir vakum kullanarak ereksiyon oluşturmak için kullanılabilir. Daha sonra cinsel ilişki sırasında kanı orada tutmak için penisin tabanına elastik bir halka konur.

    Penis implantları. Diğer tedaviler işe yaramazsa bunlar cerrahi olarak yerleştirilebilir. ED’yi tedavi etmek için kullanılan implant türleri şunları içerir:
    Şişirilebilir implantlar. Skrotuma bir pompa konur ve penisin ereksiyon odalarına 2 silindir yerleştirilir. Pompa, ereksiyona neden olmak için tuzlu su çözeltisini silindirlere taşır. Ayrıca penisi söndürmek için solüsyonu da ortadan kaldırır.
    Çubuk implantları. Penisin ereksiyon odalarına yarı sert fakat bükülebilir iki çubuk yerleştirilir. Bu, erkeğin penisini dik veya dik olmayan bir konuma bükmesini sağlar.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.