HANGİ NEDENLERDEN DOLAYI KAYGILANMALISINIZ?
VAJİNAL KANAMA
Vajinal bölgede kanama “normal gelişimin gerisinde” bir bebek ya da doğum öncesi kontrollerde tespit edilebilen “preeklamsi” denilen yüksek kan basıncı gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Endişelenmenize neden olan tüm unsurları doktorunuzla konuşun ve ondan bir açıklama alın. Vajinal kanamanız olduğu zaman mutlaka tıbbi gözetim altında bulunmalısınız ve bu doğacak ciddi problemleri önleme görevi görür.
İlk üç ay içinde görülen kanamalar: Bu dönemde hormon düzeyiniz reglinizi durduracak düzeyde değildir ya da servikal erozyon ya da polip gibi bir durum geçiriyor olmanızdan dolayı kanamanız olabilir. Gebeliğin ilk aylarındaki kanamalar çok ciddi bir durum arzetmez ancak yine de hasteneye gidip bir taramadan geçmelisiniz. Bir müddet dinlenmeniz ve cinsel ilişkiden uzak durmanız sizden istenebilir.
Hamileliğin ileri safhalarındaki kanama: Gebeliğin bu döneminde nadiren de olsa kanamalar gözlenebilir. Bu kanamaların ana nedeni plasenta ile ilgili sorunlardır. Plasenta ile ilgili olarak şu iki ana problem yaşanabilir. Bunlar plasenta previa yani plasentanın dölyatağının alt kısmına gelmiş olması ve büyük bir olasılıkla serviks boyunca yerleşmesi diğer problem de plasental abruption olup plasentanın uterin duvarından ayrılmaya başladığı durumdur. Bu durumların tespiti ültrason ile gerçekleştirilir ve acil olarak sezeryan için cerrahi müdehale yapılması son derece gereklidir.
GEBELİK VE ÖNCEDEN MEVCUT OLAN TIBBİ ŞARTLAR
Astım, kalp hastalığı ya da böbrek rahatsızlığı doğrudan hamileliği zorlaştırmazlar, özellikle gebeliğinizin son evrelerinde hastanede tıbbi bir gözetim altında tutulursanız doğumunuz sorunsuz gerçekleşebilir.
DİYABET
Gebelikte böbreklerin şekeri işleme yöntemleri değişmiş olduğundan annenin idrarında şekere rastlanılabilir. Bu durumda bir tedaviye gerek yoktur. Gizli şeker de aynı şekilde sonuç verir. Annenin daha önceden bir diyabet hastalığı söz konusu ise ensülin gereksinimleri gebelik süresince dozunun ayarlanmasıyla sonuçlanabilir. Tüm bu koşullarda annenin hamilelik döneminde sıkı bir tıbbi denetime girmesi yararlı olur. Diyabetik annelerin bebekleri genellikle daha büyük olduğundan erken doğum ya da sezeryan müdehalesi ile karşılaşabilirler.
BİRDEN FAZLA BEBEĞE GEBELİK NORMAL GELİŞİMİN GERİSİNDE
İkizler ve üçüz bebeğiniz olmasıyla ilgili teşhis ultrasonla yapıldıktan sonra şüphesiz bu tür anne adaylarının daha fazla tıbbi tetkikten geçmeleri gerekmektedir. Bebeklerin yatış biçimi nasıl doğum yapacağınıza karar verilmesinde etkili olur. Eğer ikizlerden biri ters durumdaysa sezeryan müdehalesi gerekecektir. Bununla birlikte ikizlerin her ikisi de baş aşağı pozisyonunda ise normal doğum gerçekleşmesi mümkündür. Normal gelişimin gerisinde taraması son adet döneminizin tarihi ile beklenen doğum tarihinin tekrar gözden geçirilmesi ve bebeğin boyu ve diğer taramaların doktor tarafından yapılması işlemidir.”Normal gelişimin gerisinde” tetkikinde doktor şu unsurları kontrol edecektir.
Plasentanın kontrol edilmesi ve herşeyin yolunda olup olmadığını belirlemek için haftada en az bir kere ultrasona girilmesi.
Bebeğin kalbinin büyüklüğünü ve herhangibir sorun olup olmadığının kontrol edilmesi.
Bebeğin vajinal bölgeden geçmesini önlemek amacıyla doğumun sezeyan müdahalesi gerektirebileceğini sizinle tartışacaktır.
KENDİNİZİ NASIL HİSSEDEBİLİRSİNİZ PREEKLAMPSİ
Mide bulantısı: Birden fazla bebeğe gebe olan anne adaylarının midesi çok daha fazla bulanır ve kusma isteği yaratır. Enerjinizi arttırmak için bol bol içmeniz, az ve sık yemek yemek, eğer bu yiyeceklerden gerekli kaloriyi alamayacak kadar mide bulantısı geçiriyorsanız glikoz içeren içecekler ve glikoz tabletleri almanız gerekecektir.
Bedeninizin büyümesi: Birden fazla bebek beklemeniz ve daha fazla amniyotik sıvı üretmeniz nedeniyle tek bebek bekleyen anneden daha fazla kilo alırsınız.
Sırt ağrısı: Gebelik hormonlarının artması pelvik kemiğinizin yumuşamasına ve esnemesine neden olacağı için ağır yük kaldırmayın ve duruşunuza dikkat edin.
Yorgunluk: Özellikle kansızlık yüzünden kendinizi çok fazla yorgun hissedeceksiniz bunu gidermek için et yiyin, folik asit ve demir ilaveleri alın.
Hazım bozukluğu: Mideniz diyaframınızın arasında sıkışacağı için çok daha fazla hazımsızlık geçirebileceksiniz. Besin değeri olan içecekler ve çorba içmeli ve sıklıkla hafif yiyecekler yemelisiniz. Preeklampsi yüksek kan basıncı ve doğum öncesi yapılan idrar tahlillerinde görülen protein ile ilgili olan ve özellikle gebeliğin ileri safhalarında ve ikiz bebek bekleyen annelerde görülebilen bir sorundur. Bu belirtiler plasentada oluşur ve bebeğin normal gelişmesini önler. Bebeğin ve plasentanın alınması hastalığı sonlandırır. Ciddi komplikasyonlar oluşmadan bir hastaneye başvurulması zorunludur.
BEBEĞİNİZİ KAYBETMEK
Böyle bir olasılığa hazırlıklı olun ve olay gerçeklerşirse kendinize psikolojik bir danışman bulun.
ERKEN EVREDE DÜŞÜK YAPMAK
İlk hamileliklerin yaklaşık 1/3 ünde düşük gerçekleşebilmektedir. Düşük genelde ceninin doğru konuşlanamaması ya da rahim yolundaki bir eksiklikten kaynaklanabilir ve bu düşükler genellikle gebeliğin ilk haftalarında oluşur.Şiddetli adet dönemi kramplarıyla belirti gösteren erken düşüklerde yine de fazla acı çekmeyebilirsiniz.Hayal kırıklığının getirdiği hormonal değişimlerle uğraşmak zorunda kalabileceksiniz.
GEÇ EVREDE DÜŞÜK ÖLÜ DOĞUM
Büyük bir ihtimalle nedeni plasental problemler ya da büyüyen ceninin ağırlığının döl yolunda zayıflama yaratması olan ve genellikle 13-24 haftalık gebelikte görülebilen düşüklerdir. Doğum sancısına benzeyen küçük nöbetlerden sancı tedavisi görseniz bile kurtulamayabileceksiniz. Hamileliğinizin sonlarına doğru bebeğinizi kaybetmek size ve eşinize tarifsiz bir acı verebilir. Sebebi her ne olursa olsun bu duygusal çöküntü eşinizle aranıza dahi girebilir. Dugularınızı doktorunuzla paylaşın ve ölüm nedeni konusunda tam bir açıklama bekleyin. Ancak şunu unutmayın ki ilk bebeklerini kaybetmiş pekçok çift daha sonra sağlıklı çocuk dünyaya getirmiş ve mutlu bir biçimde yaşamaktadır.