Zihin için terapiler
Psikiyatristler ve tıbbın diğer dallarından uzmanlar tarafından yaratılan gevşeme teknikleri, strese karşı verilen savaşta etkili ve tatmin edici bir mücadele sunuyor.
Sağlıklı bir yaşam için atılması gereken ilk adım, stresin gerçek kaynağını bulmak ve bunu olabildiğince engellemekten geçiyor. Daha çocukluktan itibaren belli düşünce kalıpları geliştirmeye ve şartlanmaya başlıyor oluşumuz, hayatımız boyunca belli tarz yaklaşım ve tavırları düşünmeden uygulamamıza neden oluyor. Ne var ki bu durum, zaman zaman aleyhimize işliyor.
“Hepsi benim hatam” ve “Yapılabilecek hiçbir şey yok” gibi düşünce kalıpları, “kazanılmış yetersizlikler” olarak adlandırılan bir duruma işaret ediyor. Daha da kötüsü, kendimizi şartların kurbanı gibi algılayabiliyoruz. Oysa kontrol elde tutulduğu sürece yüzleşilemeyecek bir durum yok. Zihni bu tarz olumsuz düşüncelerden arındırmak ve stresten özgürleşmek için etkili ve basit üç egzersiz işe yarayacaktır.
KENDİ KENDİNE TELKİN
Stresi azaltmak ve gevşemeyi sağlamak amacıyla altı egzersizin alçak sesle tekrarlanmasından oluşan bu idman, kendi kendine telkinle vücutta saklı olan pozitif enerjinin açığa çıkarılabileceği düşüncesinden yola çıkıyor. Londra Kişisel Telkin İdmanı Merkezi verileri, bu idmanın uykusuzluktan anksiyeteye, migrenden yüksek tansiyona, adet öncesi gerginlikten menopoza kadar pek çok rahatsızlıkğı iyileştirmede etkili olduğunu gösteriyor.
Kişisel telkin metodu ilk olarak 1920’lerde, Berlinli nörolog ve psikiyatr Johannes Schulz tarafından ortaya atılmıştı.
Schulz, kişinin kendi kendine tükürük salgılamasının mümkün olmadığını, ancak iştah açıcı bir yemeği düşünerek bunu kolaylıkla başarabileceğini örnek göstererek fikrini savunuyordu. Aynı şekilde kişi, “Her zaman ve her şekilde kendimi mutlu hissediyorum” gibi bir mantrayı tekrarlayarak mutluluk hissini yaratabilirdi.
Bu yöntemde kişi, belli cümleleri tekrarlamaya odaklanarak vücudunun çeşitli bölgelerini gevşetebilir. Örneğin kollarının ağır geldiği, ya da alnında serinlik hissettiği gibi.. Stresten kurtulmak için bu idmanı günde üç kez 15’er dakikalık seanslarla uygulamak öneriliyor.
MEDİTASYON
Bir mantranın yinelenmesiyle uygulanan ve adeta sihirli bir değnek gibi görülen meditasyon, solunumu kontrol altına alarak ve tai chi türü rahatlamayı sağlayan egzersizler yaparak dikkati zihne yoğunlaştırır.
Kişi, sıradan bilinç seviyesinden yabancılaşarak pasif bir bilinç düzeyine geçer. Beden, bu bilinç düzeyinde anksiyete, uykusuzluk, hipertansiyon ve acı ile yüzleşmeyi başarır.
Transandantal meditasyonda uygulanan mantra tekniği, belli bir istikrar ister. Her sabah ve her akşam 15-20 dakikalık seanslarda, sessizlik içinde, doktrinin ustaları tarafından verilmiş bir mantranın defalarca tekrarlanması gerekir.
GÖRSELLEŞTİRME
Yine bu rahatlama tekniği de hastalıklarla savaşmak, kendine güveni yükseltmek ve stresten arınmak için hayal gücünden yararlanır. Amerikalı radyoterapist Carl Simonton, onlarca kanser hastasını inceledikten sonra, kişiliğin hastalığın gelişmesinde asli bir rol oynadığını gözlemlemiş ve zihnin, iyileşmek için mükemmel bir silah olabileceğini fark ederek bu yöntemi yaratmıştır.
Bu uygulama, pozitif görüntüler hayal ederek zihni rahatlatmayı esas alır. Beynin, duyguları ve yaratıcılığı kontrol eden sağ yarıküresini harekete geçiren bu yöntemde, dingin ve huzurlu bir senaryo – örneğin bomboş bir kumsal – ‘görselleştirilir’. Vücudunda güneşin ısıtan ışınlarını hissetmeye, denizin tuzlu kokusunu duymaya, kıyıya vuran dalgaların sesini işitmeye çalışılır.