Zayıflama ilaçları Rehberi
Zayıflama ilaçları Rehberi’nde obez misiniz? Kilo verme hapları nasıl etki eder? Zayılma ile ilgili konulara değineceğiz. FDA onaylı kilo verme hapları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere farklı şekillerde çalışır: (Perrault, 2021): İştah kesici olarak hareket etme (yemek yeme isteğinizi azaltma) Yediğiniz gıdalardan emdiğiniz yağ miktarını azaltma, Daha hızlı doymanızı sağlama, böylece daha hızlı doymanızı sağlama daha az yemenizi sağlama gibi çeşitli etki mekanizmaları ile zayıflamayı sağlamaya çalışırlar. Hiçbir zayıflama hapı doktor reçetesi olmadan ve sağlık bakanlığı onayı olmadan kullanılmamalıdır. Bu ilçların ölümcül yan etkileri olabilmektedir!
Doktorlar kilo kaybı için hangi ilaçları yazıyor?
Aşağıdaki tablo, kilo kaybı için FDA tarafından onaylanan reçeteli ilaçları listeler.
- Forlistat (Xenical, Alli)
- fentermin-topiramat (Qsymia)
- naltrekson-bupropion (Contrave)
- liraglutide (Saxenda)
- semaglutid (Wegovy) olmak üzere bu ilaçlardan beşini uzun süreli kullanım için onayladı.
Örneğin,Fentermin (Qsymia). İki ilacın birleşimidir. Phentermine, daha az aç hissetmenizi sağlayan bir uyarıcıdır. Topiramat, nöbetler ve baş ağrısı için kullanılan bir ilaçtır, ancak fentermin ile kombinasyonun bir parçası olarak daha az aç ve daha tok hissetmenizi sağlayabilir.
Obez misiniz? Nasıl bileceksiniz?
En erişilebilir yol, Vücut Kitle İndeksinizi (BMI) kontrol etmektir. BMI, vücut ağırlığınızın kilogram cinsinden (1 kilogram, 2,2 pound’a eşittir), boyunuzun metre kare cinsinden (1 metre, ~3 fit 3 inç’e eşittir) bir ölçümüdür. BMI’nizi buraya tıklayarak kolayca hesaplayabilirsiniz. BMI’nizi kullanarak aşağıdaki kategorilerden hangisinin sizin için geçerli olduğunu belirleyebilirsiniz:ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından uzun süreli kullanım için dört kilo verme ilacı onaylanmıştır: Bupropion-naltrekson (Kontrave) Liraglutide (Saxenda) Orlistat (Xenical)
BMI’niz 25’ten yüksekse, kalp hastalığı, felç, diyabet ve şiddetli COVID-19 dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunları riskiniz artar. Fazla kilonun %5-10 kadarını kaybetmek sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerine ek olarak kilo verme ilaçları, bazı kişilerin kilo verme hedeflerine yardımcı olması için uygundur.
[formidable id=”2″]
Zayıflama hapları nelerdir?
Kilo verme ilaçları farklı şekillerde çalışır ve herkes için değildir. Hamile olan, hamile kalmaya çalışan veya emziren kişiler bu ilaçları kullanmamalıdır. Kilo yönetimi ilaçları aşağıdakilere sahip kişiler içindir:
BMI 30 kg/m2 veya daha fazla olan obezite
Yüksek tansiyon, tip 2 diyabet veya kalp hastalığı gibi kiloyla ilgili bir sağlık sorunu olan BMI 27 kg/m2 veya daha fazla olan fazla kilolu
Kısa süreli zayıflama hapları
Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kilo kaybına yardımcı olmak için kısa süreli (12 haftaya kadar) kullanım için dört ilacı onayladı:
- Fentermin
- Benzfetamin
- dietilpropion
- Fendimetrazin
Bu ilaçların tümü, daha az yemeniz için daha hızlı doymanızı sağlayarak çalışan uyarıcılardır. Bu ilaçlardan bazıları Çizelge IV’tür, yani uyuşturucu kullanımı için daha yüksek bir potansiyele sahiptirler (Perreault, 2021). Bu kısa süreli kilo verme haplarının potansiyel yan etkileri arasında artan kalp hızı, yüksek tansiyon, uyku sorunu (uykusuzluk), ağız kuruluğu, kabızlık ve sinirlilik sayılabilir.
Kalp hastalığı, kötü kontrol edilen yüksek tansiyonu veya bağımlılık veya uyuşturucu kullanımı öyküsü olan kişiler bu ilaçları kullanmamalıdır. Hamileyseniz veya emziriyorsanız asla kilo verme hapları almayın (Perreault, 2021).
Uzun süreli zayıflama hapları ve ilaçları
Kısa vadeli kilo verme ilaçlarının tüm riskleri göz önüne alındığında, çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı daha uzun zaman dilimleri için onaylanmış tedavilere yöneliyor. Şu anda, uzun süreli kilo kaybı tedavisi için FDA tarafından onaylanmış beş ilaç bulunmaktadır:
- Fentermin/topiramat (Qsymia)
- Liraglutid (Saxenda)
- Semaglutid (Wegovy)
- Naltrekson/bupropion (Kontrave)
- Orlistat (Xenical, Alli)
Zayıflama hapları güvenli midir?
FDA onaylı kilo verme diyet hapları kilo kaybı için sihirli bir kurşun değildir. Herkeste işe yaramazlar, hepsinin yan etkileri vardır ve hiçbiri risksiz değildir. Ancak sağladıkları mütevazı faydalar, obezite ile ilgili sağlık riskleriniz önemliyse risklerden daha ağır basabilir.
Yağ yakıcı hapların yan etkileri var mı?
Bu takviyeler ayrıca, çeşitli araştırma çalışmalarının bildirdiği gibi, karaciğer hasarı, hipertansiyon, baş ağrısı, anksiyete, mide bulantısı, ishal ve uykusuzluk gibi ciddi sağlık riskleri oluşturur. Ayrıca diğer yan etkiler arasında; Karın ağrısı veya rahatsızlık. Anüsten yağlı akıntı. Yağlı anal akıntılı gaz. Yağlı dışkı. Daha sık bağırsak hareketleri. Acil veya kontrol edilmesi zor bağırsak hareketleri gözükebilir.
Kilo verme haplarını almayı bıraktığınızda ne olur?
Hastaların diyet haplarını aniden bırakması güvenli değildir. Ani bırakma, yoğun yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir ve ayrıca bir majör depresif bozukluk vakasına yol açabilir. Ayrıca diyet hapı detoksu yapan kişilerin zararlı, olumsuz etkilerin etrafında olması güvenli değildir.
Diyet haplarını ne kadar süre alabilirsin?
İştah bastırıcıları ne kadar süre kullanmalısınız? FDA, 12 hafta veya daha kısa süreli kısa süreli kullanım için bazı reçeteli iştah kesicileri onayladı. Kilo verirseniz ve yan etkiniz yoksa, sağlık uzmanınızın onayı ile belirli reçeteli ilaçları süresiz olarak alabilirsiniz.