Yüksek Kolesterolün Göz Belirtileri
Kanınızda yüksek oranda kötü kolesterol bulunması, gözlerinizde birikmeye başladığında sorunlara neden olabilir. Altta yatan sorunları teşhis etmek zordur, ancak bazı uyarı işaretleri şunlardır:
- Kornea çevresinde oluşan beyaz, gri ve sarı tortular;
- puslu görüş
- Göz çevresinde sarı şişlikler.
Bu semptomlar genellikle üç çok ciddi duruma yol açar:
AMD, Retinal Ven Oklüzyonu ve Korneal Arkus
AMD:
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu, retinanın ortasındaki hücrelerin öldüğü veya hasar gördüğü, makula hasarı sonucu merkezi görme kaybına neden olarak ince detayların net olarak görülmesini zorlaştıran yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Bu hasara, retinada biriken küçük sarı yağ lipid birikintileri olan drusen neden olabilir. Drusen, zararsız bir yaş belirtisi olabilir, ancak büyük miktarlarda ve daha fazla olduğunda, AMD’nin erken bir evresini gösterebilir. Makulada meydana gelen çoğu hasarın tersine çevrilemeyeceğini ve AMD’nin Birleşik Krallık genelinde 600.000’den fazla insanı etkilediğini unutmayın.
Retinal Ven Tıkanması:
Bu lipidler kan damarı duvarlarını kırarak retinada bulanıklığa neden olarak bulanık görme veya görme kaybına yol açtığında olur. Bazı tıkanıklıklar sadece geçici görme sorunlarına neden olarak giderilebilse de bazen hasta gözünde kalıcı hasarlar yaşayabilir.
Kornea Arkusu:
Korneanın çevresinde kolesterol oluştuğunda, bu da diğer sağlık sorunlarına yol açabilecek çok yüksek kolesterol düzeyine işaret eder.
Gözlerinizi nasıl korursunuz?
Kolesterol iyi bir diyet, iyi hidrasyon ve egzersiz ile önlenebilir. Meyve ve sebzelerden zengin sağlıklı bir diyet size antioksidanlar, lutein, zeaksantin, C vitamini ve E vitamini sağlayarak kan dolaşımınızdaki yağı, damarlarınızdaki basıncı ve bez geliştirme olasılığını azaltır. Kırmızı etten kaçınmaya çalışın, günde en az 1,5 litre su için ve kolesterol seviyenizi düşürmeye ve sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacak bir egzersiz rutini yapın.
Ksantolazma nedir ?
Yüksek kolesterol ile bağlantılı en yaygın göz semptomu, göz çevresinde veya burnun yakınında düz veya biraz kabarık sarımsı bir alan olan ksantelazmadır. Kalıntılar, deri altında kolesterol birikmesinden kaynaklanır. Ksantolazmalar görüşünüzü etkilemez.
Ksantolazmanın nedenleri
Herkes gözlerinin çevresinde kolesterol birikintileri alabilir. Ancak bu durum en çok dislipidemi adı verilen lipid bozukluğu olan kişilerde görülür. Bu bozukluğu olan kişilerin kan dolaşımında trigliseritler ve belirli kolesterol türleri gibi çok fazla lipid bulunur.
Kan dolaşımınızda çok fazla lipid bulunmasına ve buna bağlı olarak göz çevresinde ksantolazma oluşmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Bazı nedenler genetiktir, yani onları önlemek için fazla bir şey yapamazsınız. Diğer nedenler, yaşam tarzı seçimlerinin veya bazı ilaçların yan etkilerinin sonucudur.
Genetik nedenler şunları içerebilir:
Lipidleri parçalayan enzim olan ailesel lipoprotein lipaz eksikliği,
Ailesel hipertrigliseridemi, insanların kanlarında daha yüksek miktarlarda trigliserit bulunmasına neden olan genetik bir durumdur.
Ailesel dislipoproteinemi, insanların kanlarında daha yüksek miktarda lipid bulunmasına neden olan genetik bir durumdur.
Yaşam tarzı faktörleri şunları içerebilir:
Düşük doymamış yağ alımı ile yüksek doymuş yağlı diyetler
Alkollü içeceklerde aşırı düşkünlük
Kardiyovasküler egzersiz eksikliği
Kilo almak
Düşük lifli bir diyet
sigara içmek
Göz çevrenizde kolesterol birikimi riskinizi artırabilecek ilaçlar şunlardır:
Beta blokerler
oral kontraseptifler
östrojen içeren ilaçlar
kortikosteroidler
retinoidler
tiyazid diüretikleri
proteaz inhibitörleri
Anabolik steroidler
antiepileptik ilaçlar
Böbrek hastalığı, hipotiroidizm ve diyabetes mellitus gibi bazı durumlar da kolesterol birikintilerinin gelişmesine katkıda bulunabilir. Bunun nedeni, bu koşulların kanınızdaki lipid konsantrasyonunu artırabilmesidir. Bazen dislipideminin nedeni bilinmemektedir.