Yorgunluk ,Kırgınlık ve Hayal Kırıklığı Rehberi
Kendinizi yorgun hissediyorsunuz ya da enerjiniz yetmiyor. Yorgunluk tipleri çok frklı olabiliyor. Şüphesiz herkesin aklına ilk gelen fiziki yorgunluktur ,oysa yorgunluk nedenlerine ve fizyolojine göre çok farklı tiplere sahiptir. 3 çeşit hayal kırıklığı nedir? Yorgunluk, anksiyete, panik bozukluk, kronik stres, depresyon ve diğer ruh sağlığı bozuklukları ile ilişkili en yaygın semptomlardan biridir. Kronik kaygı, bedeni ve zihni sürekli bir gerilim ve yüksek uyanıklık halinde bırakır. Uzun süreli stres, kronik yorgunluğa ve uykuda bozulmalara neden olabilir ve bu da enerji seviyelerinin düşmesine neden olabilir. Örneğin, 7.000’den fazla çalışan yetişkin üzerinde yapılan yakın tarihli bir araştırma, yorgunluğun işle ilgili stresle “önemli ölçüde ilişkili” olduğunu buldu.
Yorgunluk, enerji veya güç eksikliği nedeniyle yorgunluk veya bitkinlik hissi veya dinlenme ihtiyacıdır. Yorgunluk, aşırı çalışma, yetersiz uyku, endişe, can sıkıntısı veya egzersiz eksikliğinden kaynaklanabilir. Hastalık, ilaç veya kemoterapi gibi tıbbi tedavilerin neden olabileceği bir semptomdur. Anksiyete veya depresyon da yorgunluğa neden olabilir.
Yorgunluk, bitkinlik veya enerji eksikliği hissidir.
Aşırı çalışma, yetersiz uyku, endişe, can sıkıntısı veya egzersiz eksikliği nedeniyle hafif yorgun hissedebilirsiniz. Soğuk algınlığı veya grip gibi herhangi bir hastalık, genellikle hastalık iyileştikçe geçen yorgunluğa neden olabilir. Çoğu zaman hafif yorgunluk, evde tedavi ile düzelecek ve doktora gitmeyi gerektirmeyen bir sağlık sorunu ile ortaya çıkar. Stresli bir duygusal durum da yorgunluğa neden olabilir. Bu tür yorgunluk genellikle stres giderildiğinde ortadan kalkar. Birçok reçeteli ve reçetesiz ilaç halsizliğe veya yorgunluğa neden olabilir. Alkol, kafein veya yasa dışı uyuşturucu kullanımı yorgunluğa neden olabilir. Yorgunluk, artan solunum problemleri, ciddi bir hastalık belirtileri, anormal kanama veya açıklanamayan kilo kaybı veya alımı gibi daha ciddi semptomlarla birlikte ortaya çıktığında genellikle bir doktora gitmek gerekir.
Neden bu kadar uykulu ve motivasyonsuz hissediyorum?
Aşağıdaki faktörler tek başına veya bir arada yorgunluğa katkıda bulunabilir:
- Psikolojik ve psikososyal
- stres, kaygı ve depresyon
- Fiziksel
- anemi
- diyabet
- kanser
- Fizyolojik
- hamilelik
- emzirme,
- yetersiz uyku
- aşırı egzersiz.
Psikolojik yorgunluk nedir?
Spesifik olarak, psikolojik yorgunluk, yorgunluktan bitkinliğe kadar tüm vücut hissini içeren, fiziksel, bilişsel ve duygusal performansın yanı sıra bireylerin yeteneklerini engelleyen amansız bir genel durum yaratan öznel hoş olmayan bir semptom olarak tanımlanır.
Hayal kırıklığı yorgunluğu nedir?
Hayal kırıklığı Türleri: Kişisel Hayal kırıklığı. Çatışan Hayal kırıklığı. Basınç Hayal kırıklığı. Çevresel Hayal kırıklığı. Can sıkıntısı yorgunluğunun yanı sıra başka bir psikolojik yorgunluk türü de hayal kırıklığı yorgunluğudur. Bu, bireyin genel uyumunun bir isteksizlik olarak tanımlanabileceği bir çatışma durumunda ortaya çıkan deneysel bir model olarak kabul edilebilir.

Neden kendimi sürekli hayal kırıklığına uğratıyorum?
Hayal kırıklığı tek bir şeyden gelir: karşılanmayan beklentiler. Bu nedenle, kronik olarak kendinizde hayal kırıklığı yaşıyorsanız, bu şu iki nedenden biri olabilir:
- Kendinizden çok fazla beklentiniz var
- Kendinden beklentilerin çok yüksek.
Hayal kırıklığı belirtileri
- Öfke kontrolünü kaybetmek.Sürekli olarak parmaklara vurmak ve sürekli iç çekmek gibi aralıksız bedensel hareketler.
- Vazgeçmek, bırakmak
- Üzgün veya endişeli hissetmek.
- Kendine güven eksikliği.
- Uyku problemi.
- Uyuşturucu ve alkole yönelmek.
- Bedensel istismar, kendini aç bırakma veya düzensiz beslenme alışkanlıkları.
Hayal kırıklığı yorgunluğunun üstesinden nasıl gelinir?
- Hayal kırıklığı anlarında kendinizi toparlamak ve kendinizi ifade etmek için uygun bir anın gelmesini beklemek.
- Başkaları için empati yapmak, özellikle de sizi hayal kırıklığına uğratmaya meyilli insanlar konusunda
- Hayal kırıklığı da dahil olmak üzere tüm duyguların geçici olduğunu hatırlamak
- Duygularınızı fark ederek uygun şekilde tepki vermek
Kendinize kızmaktan nasıl vazgeçersiniz?
- Sakin ol
- Zihnini temizle
- Sorununuza veya stres etkeninize geri dönün, ancak bu sefer sakin bir şekilde yapın
- Problemi bir cümle ile anlatın
- Bu sinir bozucu şeyin sizi neden endişelendirdiğini tanımlayın
- Gerçekçi seçeneklerle düşünün
- Bir karar ver ve ona bağlı kal
- Kararına göre hareket et
Neden her zaman bu kadar sinirliyim?
Öfkenin yaygın tetikleyicileri arasında adaletsizlik, stres, finansal sorunlar, ailevi ya da kişisel sorunlar, travmatik olaylar ya da duyulmamış ya da önemsenmemiş hissetmek sayılabilir. Bazen açlık, kronik ağrı, korku veya panik gibi fizyolojik süreçler de görünürde bir sebep olmaksızın öfkeyi tetikleyebilir.
Neden enerjim veya motivasyonum yok?
Enerji ve motivasyon eksikliği depresyon belirtisi olabilir. Yardıma ihtiyacınız olursa bir ruh sağlığı uzmanına ulaşın. Düşük ruh halinize başka bir şeyin neden olup olmadığını size söyleyebilirler.
Travma yorgunluğu nedir?
Merhamet yorgunluğu, genellikle stres veya travma deneyimleri yoluyla başkalarına yardım etmenin fiziksel, duygusal ve psikolojik etkisini tanımlayan bir terimdir. Merhamet yorgunluğu, genellikle birikmiş bir yorgunluk veya tatminsizlik duygusu olan tükenmişlikle karıştırılır.
Nedenleri
Yaşam tarzı :
Haftada birkaç gün çok geç yatıp çok geç kalkıyorsunuz. Sağlıksız şeyler yiyor, çok az egzersiz yapıyor, arada bir perhize giriyor, sigara ve çok içki içiyor ve çok çalışıyorsunuz. Yorgunluğunuzu atmak için yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekiyor.
Enfeksiyon :
İçten içe yorgunsunuz, düşük ateşiniz var ve boyun bezlerinizde şişlik oldu. Gudde iltihabı, viral hepatit ya da – eğer yorgunluğunuz altı aydan beri devam ediyorsa – kronik yorgunluk sendromunuz var.
Eklem ağrısı, baş ağrısı çekiyorsanız ve tikleriniz varsa, Lyme hastalığına yakalanmış olabilirsiniz.
Anemi :
Yorgunluğunuz ve biraz nefes darlığınız var; benziniz solgun ve kalbiniz düzensiz atıyor. Bunun nedeni anemi olabilir; özellikle adet dönemi şiddetli geçen kadınlarda, demir içeriği düşük beslenmede veya kan kaybında görülür. Kendi kendine yardım yöntemleri yardımcı olabilir.
Hipotiroidizm :
Sürekli yorgunluk hisseden orta yaşlı bir hanımsanız ve ısınma güçlüğü çekiyorsunuz. Biraz saçınız azaldı ve cildiniz kuru. Sorunun kaynağı tiroid bezi salgısı azlığı olabilir ve bu tedavi edilebilir.
Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Uykunuzu düzene sokun; her gece 7 – 8 saat uyumaya çalışın. Ilımlı ve düzenli egzersiz yapmaya başlayın; aşırı çalışıyorsanız, mesainizi biraz azaltın. Anemi söz konusuysa, bol miktarda katıksız buğday ekmeği, kuru meyve, lifli yeşil sebze yemelisiniz. Demir hapları da yardımcı olabilir.
Doktorunuza tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını sorun. Sağlıklı ve dengeli yiyecekler yiyin ve çok su için. Gevşeme ve stres atma tekniklerinden bazılarını öğrenin.
Yorgunluk hakkında ne zaman endişelenmelisiniz?
Her zamankinden daha yorgun hissetmek bir hafta bile nadir değildir. Yine de çoğu insan, yorgunluklarının daha ciddi bir şey gibi hissettiğini anlayabilir. Durum buysa veya yorgunluğunuz kötüleşirse veya bir veya iki haftadan uzun sürerse, doktorunuzu görme zamanı.
Önleme
Uykunuzu düzene koyun, dengeli yemek yiyin ve bol sıvı alın. Uyarıcı ilaçlar, kafein ve alkolden uzak durun.
Öteki Nedenler
- Bunaltı ve stres
- Depresyon İlacın yan etkisi
- Kafeini bırakma
- Uyuşturucu kullanma
- Bağırsak paraziti
- Kalp hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Kanser
- Kronik enfeksiyon
- Orak hücreli anemi