Kanser tedavisinde yeni immuno-onkoloji yöntemi
İmmüno-onkoloji olarak da bilinen kanser immünoterapisi, kanseri önlemek, kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak için vücudun kendi bağışıklık sisteminin gücünü kullanan bir kanser tedavisi şeklidir. İmmünoterapi şunları yapabilir: Bağışıklık sistemini belirli kanser hücrelerini tanıması ve onlara saldırması için eğitebilir. Hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sistemini kullanan tedavileri ifade eden immünoterapiyi duymuş olabilirsiniz. İmmünoterapi, aşıları, alerji tedavilerini ve daha fazlasını içerir. İmmüno-Onkoloji, kanseri tedavi etmek için özel amacı olan bir tür immünoterapidir. İmmünoterapi hangi kanserlerde kullanılır? İmmünoterapi, bahsettiğimiz kanserlerin tedavisi için onaylanmıştır: Mesane kanseri,Meme kanseri,Rahim ağzı kanseri, Kolorektal kanser,Yemek borusu kanseri,Baş ve boyun kanseri,Böbrek kanseri ve Lösemi gibi.
İmmüno-onkoloji nasıl çalışır?
İmmüno-onkoloji, bağışıklık sistemimizi, genellikle mümkün olmadığı durumlarda, savaşmaya teşvik ederek çalışır. Normalde bağışıklık sistemimiz vücudumuzdaki kanser hücrelerini yok edebilir, ancak bazen kanser hücreleri adapte olabilir ve mutasyona uğrayarak bağışıklık sistemimizden etkili bir şekilde saklanabilir.
Kemoterapi ve immünoterapi arasındaki fark nedir?
Doğrudan kanserli tümörler üzerinde etkili olan kemoterapinin aksine, immünoterapi, hastaları bağışıklık sistemlerine etki ederek tedavi eder. İmmünoterapi, vücuttaki bağışıklık tepkisini artırabilir ve bağışıklık sistemine kanser hücrelerini nasıl tanımlayıp yok edeceğini öğretebilir.
İmmünoterapi ömrü ne kadar uzatır?
UCLA araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışmada, immünoterapi ilacı pembrolizumab ile tedavi, ilerlemiş küçük hücreli dışı akciğer kanserli kişilerin yüzde 15’inden fazlasının en az beş yıl yaşamasına yardımcı oldu – ve tümör hücreleri belirli bir proteine sahip olan hastaların yüzde 25’inin yaşadığı hastaların yüzde 25’i en az o kadar uzun.
İmmünoterapi ile saçlarınız dökülüyor mu?
Hormon tedavisi, hedefe yönelik kanser ilaçları ve immünoterapinin saç dökülmesine neden olma olasılığı daha yüksektir. Ancak bazı kişilerde saç dökülmesi olabilir. Radyoterapi, tedavi edilen bölgedeki saçların dökülmesini sağlar. Vücudun diğer bölgelerindeki tüyler genellikle etkilenmez.
Kimler immünoterapi için iyi bir adaydır?
En iyi adaylar, zamanın yaklaşık %80 ila 85’inde teşhis edilen küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarıdır. Bu tip akciğer kanseri, sigara içmeyenlerde bulunabilmesine rağmen, genellikle eski veya halen sigara içenlerde görülür. Ayrıca kadınlarda ve genç hastalarda daha sık görülür.
İmmünoterapinin başarı oranı nedir?
İmmünoterapi ilaçları bazı kanserlerde diğerlerinden daha iyi etki eder ve bazıları için mucize olsa da tüm hastalarda işe yaramaz. Genel yanıt oranları yaklaşık %15 ila %20’dir
İmmünoterapinin yan etkileri var mı?
İmmünoterapi tedavisi ile ilişkili en yaygın yan etkilerden bazıları bunlarla sınırlı olmamak üzere şunları içerebilir: titreme, kabızlık, öksürük, iştah azalması, ishal, yorgunluk, ateş ve grip benzeri semptomlar, baş ağrısı, infüzyonla ilgili reaksiyon veya enjeksiyon bölgesi ağrısı, kaşıntı, lokalize döküntülere sebep olabilir.
İmmünoterapi kemoterapiden daha mı güçlü?
Johns Hopkins’teki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, bir immünoterapi ilacının, nadir fakat agresif bir cilt kanseri türü olan Merkel hücreli karsinomu, geleneksel kemoterapiden daha etkili ve daha iyi hayatta kalma oranlarıyla tedavi ettiğini gösteriyor.
İmmünoterapiden sonra kemoterapi yapabilir misiniz?
Kemoterapi ile İmmünoterapi Bazı çalışmalar, KHDAK’ye karşı ilk darbe olarak kemoterapi ve immünoterapi karışımının kullanılmasının iyi bir yaklaşım olduğunu göstermiştir. Bağışıklık sisteminizin kanser hücrelerini bulmasına ve yok etmesine yardımcı olur.