Yaralanmalarda ilk yardım Rehberi
YARALANMA Deri ve deri altı dokularının hasarına YARA denilmektedir. Yaralanmalarda genellikle ağrı ve fonksiyon kaybı vardır. Yarayı açık ve kapalı olmak üzere iki başlık altında inceleyebiliriz. Her türlü açık yara enfeksiyon için açık bir kapı demektir. O nedenle yaraya hemen müdahale edilmelidir. yaralanmalar, yara temizleme, yara pansuman, dinlenme, buz uygulaması, kompresyon ve elevasyon gibi temel ilk yardım teknikleri ile tedavi edilebilir. Daha ciddi yaralanmalar, kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve diğer resüsitasyon prosedürleri veya ameliyatı gerektirebilir. Genel yaralanmalar için ilk yardım nelerdir? Yaralı bölgeyi sabun ve su ile temizleyin ve yarayı kurulayın. Dokuya zarar verebileceği ve iyileşmeyi geciktirebileceği için yaraları hidrojen peroksit veya izopropil alkol ile temizlemekten kaçının. Yara kuruduğunda, antibiyotik merhem sürün ve gazlı bez veya bandajla örtün.
İlk yardım nedir? İlk yardım, yaralı bir kişiye hemen verilen acil bakımdır. İlk yardımın amacı, yaralanmayı ve gelecekteki sakatlığı en aza indirmektir. Ciddi durumlarda, mağduru hayatta tutmak için ilk yardım gerekli olabilir.
İlk Yardım Neden Önemlidir?
İlkyardım bilgisi hem birey olarak sizin hem de toplumunuz için çok değerlidir. Bir kaza veya acil bir durumda yaralanan kişilere yardım gelene kadar yardımcı olmanızı sağlar. İlk Yardım becerileri evde, işyerinde veya halka açık yerlerde uygulanabilir, bu nedenle bir toplulukta İlk Yardım sertifikalı kişi sayısı ne kadar fazla olursa, topluluk o kadar güvenli olur. İlkyardım sertifikası almak sadece bir birey olarak size fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ailenize, arkadaşlarınıza, iş arkadaşlarınıza ve hatta bir bütün olarak topluma da uzanır. Bahsedilmesi ne kadar tatsız olursa olsun, kazalar ve acil durumlar tamamen önlenebilir veya kaçınılmaz değildir. İşyerinde, evinizde veya halka açık bir alanda bir kaza olursa, acil bir duruma çaresiz tanık olmak durumu daha da kötüleştirebilir.
Bu nedenle mümkün olduğu kadar çok insanın en azından temel İlk Yardım bilgisine sahip olması çok önemlidir.
En temel şekliyle İlk Yardım, yaralanma veya hastalık mağduruna verilen ilk yardımdır. Temel İlk Yardım bilgisi, sınırlı ekipmanla uygulanabilen ve tipik olarak profesyonel tıbbi yardım gelene kadar gerçekleştirilen nispeten basit teknikler ve prosedürlerden oluşur.
İLK YARDIMIN EN BÜYÜK FAYDALARI:
Potansiyel olarak hayat kurtarma yeteneği ile eğitilmiş kişilerin çeşitli acil durumlarda yaralı veya hasta bir kişiye yardım etmesine izin verir. Birinin zararlı bir madde yutması, kalp krizi geçirmesi, nöbet geçirmesi veya felç geçirmesi, bir motorlu taşıt kazasına karışması veya bir doğal afete yakalanması gibi durumlarda, İlk Yardımın en temel konularında bile eğitimli ve bilgili bir kişi, acil müdahale ekipleri gelene kadar yaralı kişiye/kişilere yardım etmede son derece önemlidir. İlk Yardım konusunda eğitimli ve bilgili ne kadar çok insan olursa, toplum bir bütün olarak o kadar fazla fayda sağlar.
İlkyardım bilgisi, bir acil durumun onları doğrudan etkileyip etkilemediğine veya birlikte yaşadıkları ve çalıştıkları kişileri kapsadığına bakılmaksızın, bireylerin kendilerine yarar sağlar. İlk Yardım, belirli bir zaman ve yerde acil bir durumun ciddiyetini azaltabilir ve genellikle azaltabilir.
Herkes İlk Yardım bilgi ve eğitiminden faydalanabilirken, çocuklar, fiziksel veya zihinsel engelliler, kronik hastalığı olanlar, bu tür rahatsızlıkları olan kişiler gibi sürekli özel ilgi veya tedavi gerektiren bireylerle çalışan veya yaşayan kişiler için daha da büyük bir faydadır. epilepsi, yaşlılar, yüzme gibi rekreasyonel faaliyetlerde bulunan kişiler veya fabrika veya şantiye gibi tehlikeli ortamlarda çalışan kişiler gibi. Birçok işletme, çalışanlarının tamamının veya bir kısmının İlk Yardım konusunda eğitilmesini şart koşar ve eğitimin türü ve kapsamı işin özelliklerine bağlıdır.
Ancak, yüksek riskli ortamlarda çalışan herkes, işveren şartı ne olursa olsun, temel İlk Yardım bilgisine sahip olmalıdır
Herhangi bir önleyici prosedür ve bakım önlemine rağmen kazalar her zaman olacaktır. Bu nedenle, uygun şekilde eğitilmiş ve doğru ekipmana sahip kişiler, herkes için daha iyi güvenliğin sağlanmasında büyük yardımcıdır. Uygun İlk Yardım olmadan, basit bir yaralanma ciddi hale gelebilir ve bazı durumlarda acil tıbbi tedavi eksikliğinin bir sonucu olarak ölümler meydana gelebilir. İlk Yardım sadece daha hızlı iyileşmeyi desteklemekle kalmaz, hayat kurtarmaya da yardımcı olur.
Ağır yaralı veya bilinçsiz yaralılar için ilk yardım
D-ABC yöntemini kullanarak yaralıyı kontrol edin.
D: Tehlike
Kendi güvenliğinizi ve kazazedenin güvenliğini değerlendirin.
A: Hava yolu
Hava yolunu açın. Yaralı nefes alıyor mu? Değilse, ağızdan ağza yöntemini kullanarak hemen suni teneffüs etmeye başlayın.
B: Kanama
Basınç uygulayarak ve vücudun yaralı kısmını kaldırarak kanamayı durdurun.
C: Dolaşım Şoku
Yukarıdaki adımları uygulayarak şoku önleyin. Şok yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Yukarıdakileri kontrol ettiğinizde, kişiyi kurtarma pozisyonuna (yarı yüzüstü pozisyon) getirin. Durumdaki değişiklikler hızlı bir şekilde olabileceğinden kişiyi izleyin.
Henüz yapılmadıysa acil servisi arayın. 112’yi arayın ve ambulans isteyin.
Kazazedeye, kazanın koşullarını anlatabilecek biri tarafından hastaneye götürülmelidir.
KAPALI YARALANMALAR:
Üstteki deri tabakasında herhangi bir hasar, yani doku kaybı olmamasına rağmen darbe nedeniyle deri altındaki dokularda meydana gelen kanamalarla karakterize yaralanmalardır. Ekimoz ve hematom olarak sınıflandırılabilirler.
Ekimoz: Deri altındaki sınırsız kanamalar sonucu oluşan morarma ve çürüklerdir.
Hematom: Deri altındaki sınırlı kanamalardır, diğer adıyla kan toplanmasıdır. Hematom sadece yumuşak doku yaralanmalarında görülmez; kırıklardan veya herhangi bir damar yaralanmasından sonra da görülebilir.
Kapalı yaralanmalarda ilkyardım:
Kapalı yaralanmalarda ilkyardım, soğuk uygulama, dinlendirme ve yüksekte tutma şeklindedir. Bir havluya sarılmış buz torbası, etkilenen alana yerleştirildiğinde kanamayı azaltacaktır. Aradan saatler geçtikten sonra soğuk uygulamanın yararı olmayacağından, emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak üzere sıcak uygulama önerilmektedir. Etkilenen kısım, günde bir kaç kez ılık-sıcak arası suya 10-15 dakika daldırılır veya sıcak su ile nemlendirilmiş havlu ile sarılır.
AÇIK YARALANMALAR:
SIYRIK (Abrezyon): Derinin sert ve pürtüklü bir yüzeye sürtünmesi sonucu oluşan yüzeysel yaralanmalardır. Yaralanan kısımdan kan sızabilir. Oldukça ağrılı olabilirler. Sıyrıklar, varsa antiseptikle silinebilir yoksa sabunlu su ile yıkanıp kuru ve temiz tutuldukları sürece daha çabuk iyileşirler. Ancak, kirli veya ıslak bir iş yapılacaksa yara mutlaka kapatılmalıdır.
KESİK (Laserasyon): Keskin ve düzgün yüzeyli nesne ile meydana gelir. Kesilmiş düzgün veya parçalı bir yara oluşur. Kesik şeklindeki yara deri altındaki dokuya, kasa, sinire ve kan damarlarına kadar derinleşebilir.
Kesik yaranın kenarları antiseptikle silinir ve yara ağzı ucuca getirildikten sonra üzeri steril gazlı bezle kapatılarak, yaralı hastaneye götürülür.
Küçük yaralanmalar için ilk yardım tedavisi nedir?
Yaralı kısmı dinlendirin. Şişmeyi azaltmak için bölgeye günde birkaç kez buz veya soğuk kompres uygulayın. Şişmeyi önlemek için bölgeyi bir atel veya bandajla sıkıştırın. Yaralı kısmı kalbin üzerinde olacak şekilde yükseltin.