Vitrektomi ameliyatı nedir?
Pars plana vitrektomi (PPV), retina cerrahları tarafından çeşitli operasyonları gerçekleştirmek için kullanılan mikrocerrahi bir prosedürdür. Bu prosedürdeki ilk adım, gözün arkasını dolduran “vitreus jeli” (dolayısıyla “vitrektomi”) çıkarmaktır. Vitrektomi, retina ve vitreus ile ilgili çeşitli sorunları tedavi etmek için yapılan bir tür göz ameliyatıdır. Ameliyat sırasında cerrahınız vitrözü çıkarır ve yerine başka bir solüsyon koyar. Vitreus, gözünüzün orta kısmını dolduran jel benzeri bir maddedir. Vitrektomi prosedürleri etkili bir ameliyattır ve ciddi komplikasyonlar nadirdir. Amerikan Retina Uzmanları Derneği’ne göre, çoğu ameliyatın başarı oranı yüzde 90’dır. Vitrektomi ne kadar sürer? Vitrektominin uzunluğu, sahip olduğunuz probleme bağlıdır. Ameliyat süresi 30 dakikadan 5 saate kadar olabilir.
Hastanın sağlığı kötü değilse veya ciddi bir hastalığı yoksa, neredeyse tüm vitrektomiler ya bir hastanede ya da özel bir ayaktan cerrahi merkezinde gerçekleştirilen ayakta tedavi prosedürleridir; çok az ağrı içerirler veya hiç ağrı içermezler ve sadece minimum anestezi gerektirirler.
Vitrektomi çoğu durumda görüşü iyileştirse veya stabilize etse de, ameliyattan sonra görme tamamen normal olmayabilir. Bu, özellikle durumunuz retinada kalıcı hasara neden olduysa geçerlidir. Vitrektomi genellikle güvenli bir işlemdir.
Pars Plana Vitrektomi ne için yapılır?
- Retina ayrılması veya yırtıkları (Retina Dekolmanı)
- göz içinde kanama,
- göz enfeksiyonları,
- katarakt ameliyatından sonra göz travması veya yaralanma sorunları,
- vitröz sıvıda cisimcikler
- problemli göz içi lensinden (GİL) kaynaklanan retina yaralanması veya ayrılması
- kornea, katarakt veya glokom cerrahisi sırasında meydana gelen problemler sonrası
- diyabetik retinopatiye bağlı sorunlarda
- merkezi retina dokusunda şişme
- Travmalar
Vitrektomi güvenli midir?
Vitrektomi ile ilişkili riskler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, katarakt oluşumu, retina yırtılması ve dekolmanı, maküler büzücü ve maküler ödem (şişme) yer alır. Küçük bir görme kaybı riski vardır. Artık büyük yüzen cisimleri göz ardı edilebilecek kadar küçük parçacıklara ayırmaya çalışmak için kullanılabilecek bir lazer mevcuttur. Vitrektomi sonrası en ciddi ikincil gelişmelerden biri olan retina dekolmanı intraoperatif veya postoperatif olarak ortaya çıkabilir. Tipik olarak, aletler göze birden çok kez sokulur ve sonunda vitreus eteğinin kalıntılarını birleştirir: bu, vitreoretinal traksiyona ve retina yırtıklarına yol açabilir.
Vitrektomide hangi gaz kullanılır?
Vitreoretinal cerrahide yaygın olarak dört farklı göz içi gazı kullanılır: hava, kükürt heksaflorür (SF6), perfloroetan (C2F6) ve perfloropropan (C3F8). Vitröz boşlukta bu gazlar renksiz, kokusuz ve inerttir.
Vitrektomi sonrası nasıl uyuyorsunuz?
Her iki tarafta veya hatta yüzüstü uyumanız önerilir, ancak sırt üstü yatmayın çünkü bu, balonun makula deliğinden uzaklaşmasına neden olur.
Vitrektomi için ne tür bir anestezi kullanılır?
Vitrektomi ameliyatı, dünya çapında en sık yapılan oftalmik prosedürlerden biridir. Hastanın uygunluğu, hasta, cerrah veya anestezist tercihi gibi birçok faktöre bağlı olarak bölgesel veya topikal anesteziyi kapsayan genel veya lokal anestezi ile yapılabilir.
Retrobulbar anestezi ve peribulbar anestezi, vitrektomi veya diğer göz ameliyatları için en sık kullanılan lokal anestezi teknikleridir. Retrobulbar anestezi tatmin edici analjezi ve akinezi sağlayabilir. Ancak her iki işlem sırasında da iğne ucu görünmez.