Sırt Ağrısı Rehberi
Gerginlikler ve burkulmalar sırt ağrıları nedenleri arasında en sık karşılaştıgımız durumlardır. Sırt incinmeleri ve burkulmalar sırt ağrısının en yaygın nedenidir. Çok ağır bir şeyi kaldırarak veya güvenli bir şekilde kaldırmayarak kasları, tendonları veya bağları yaralayabilirsiniz. Bazı insanlar hapşırarak, öksürerek, bükerek veya eğilerek sırtlarını zorlar. Sırt ağrısı çok yaygındır ve genellikle birkaç hafta veya ay içinde düzelir. Bel ağrısı da çok yaygındır. Ancak boyundan kalçalara kadar omurga boyunca herhangi bir yerde hissedilebilir. Çoğu durumda ağrı ciddi bir şeyden kaynaklanmaz ve genellikle zamanla iyileşir,fakat önemli problemlerden de kaynaklanabilir. Herkesin sırt ağrısı farklıdır. Bazı insanlar için sırt ağrısı hafif bir ağrı (rahatsız edici, ağrıyan, ağrıyan ağrı) içerir. Diğer insanlar için, sırt ağrısı şiddetli ağrı içerir (dinlenirken bile her zaman ağrıyan ağrı).
Çoğu doktor, sırt ağrısını akut (genellikle şiddetli, ancak kısa süreli), subakut veya kronik (uzun süreli veya sıklıkla meydana gelen) olarak adlandırır.
Akut sırt ağrısı genellikle bir ila yedi gün sürer. Ağrı hafif veya şiddetli olabilir ve bazen bir kaza veya yaralanmadan kaynaklanabilir. Tüm sırt ağrılarının yaklaşık yüzde 80’i akuttur. Subakut sırt ağrısı genellikle yedi günden yedi haftaya kadar sürer ve genellikle hafiftir; bazen şiddetlidir. Bu ağrı genellikle sahip olabileceğiniz diğer hastalıklarla ilgisizdir. Tüm sırt ağrılarının yaklaşık yüzde 10 ila 20’si subakuttur. Kronik sırt ağrısı genellikle üç aydan fazla sürer ve hafif veya şiddetli olabilir. Sahip olabileceğiniz diğer hastalıklarla ilgili olabilir veya tanımlanabilir bir nedeni olmayabilir. Tüm sırt ağrılarının yaklaşık yüzde beş ila 10’u kroniktir.
Sırt ağrısı nedenleri
Sırt ağrısının nedenini belirlemek çoğu zaman mümkün değildir. Doktorlar buna spesifik olmayan sırt ağrısı diyorlar. Bazen ağrı, burkulma veya zorlanma gibi bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Ancak çoğu zaman sebepsiz yere olur. nadiren ciddi bir şeyden kaynaklanır. Sırt ağrısı, artrit veya diğer birçok durumun belirtisi olabilir. Sırt kaslarınıza veya sinirlerinize baskı uygulayan herhangi bir şey ağrıya neden olabilir. Omurganızdaki herhangi bir hastalık veya hasar da ağrıya neden olabilir. Çoğu akut sırt ağrısının nedeni bilinmemekle birlikte, muhtemelen küçük incinmeler, burkulmalar ve aşırı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Duygusal stres, özellikle iyileşme hızını yavaşlattığı için ağrıyı artırabilir. Sırt ağrısının diğer olası nedenleri aşağıda listelenmiştir.
Rüptüre intervertebral disk
Bu, en acı verici, ancak tanımlanması en kolay durum olabilir. Rüptüre veya fıtıklaşmış bir disk, sinir köklerine baskı yaparak omurilik kanalına doğru çıkıntı yapan bir disktir. Bu sinir köklerinin tahriş olmasına neden olur. Bir disk, eğilip kaldırıldıktan sonra kırılabilir veya belirgin bir sebep olmadan oluşabilir. Rüptüre bir disk sırt ağrısına ve kas spazmlarına neden olabilir, ancak daha yaygın bir semptom siyatik ağrısıdır. Bu, bir bacağa ve sıklıkla ayağa yayılan şiddetli ağrıdır. Bazen yırtılmış bir diskin tek belirtisidir. Rüptüre bir disk genellikle sadece fizik muayene ile tespit edilebilir. Bazen tanıyı doğrulamak ve ameliyatın gerekli olup olmadığını belirlemek için miyelogram, bilgisayarlı aksiyal tomografi (CAT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi bir prosedür gereklidir.
spinal stenoz
Spinal stenozda spinal kanal daralır. Bu, arka sinirleri sıkar ve üzerlerinde baskı oluşturur. Sırt ağrısına neden olan bu basınçtır. Bacaklarda uyuşma, ağrı ve güçsüzlük de oluşabilir. Spinal stenozun en sık görülen semptomu, yürürken kötüleşen ve otururken azalan ağrıdır.
Kireçlenme
Osteoartrit, sırt ağrısına neden olabilen artrit türlerinden sadece biridir. Omurga eklemlerini ve vücuttaki diğer eklemleri yastıklayan kıkırdağı (yumuşak, elastik malzeme) parçalar. Osteoartrit kalçaları veya dizleri etkilediğinde bel ağrısı daha yoğun hale gelebilir. Osteoartrit ayrıca omurgayı doğrudan etkileyerek kasların, tendonların veya bağların gerilmesine neden olarak sırt ve/veya boyun ağrısına neden olabilir.
Ankilozan spondilit
Ankilozan spondilit, omurgadaki eklemlerin sertleşmesine ve şişmesine neden olan bir artrit şeklidir. Zamanla, sert eklemler kaynaşabilir (birlikte büyüyebilir). En sık görülen semptomlar, üç aydan fazla süren kalça ve belde (özellikle sabahları) ağrı ve sertliktir.
Yaralanma veya kaza
Hiç çok ağır görünmeyen bir mobilyayı ertesi gün sırtınızda ağrı hissedecek şekilde hareket ettirdiniz mi? Hiç ulaşamayacağın bir şey için gerindin ve sırtında bir sancı hissettin mi? Birçok sırt yaralanması, beklenmedik bir bükülme veya ani hareketten kaynaklanır. Bu genellikle kas gerginliği ile sonuçlanır. Bir yaralanma veya kaza ile şiddetli kas spazmları genellikle 48 ila 72 saat sürer. Bunları genellikle günler veya haftalarca daha az şiddetli ağrı izler. Hafif bir sırt yaralanmasının tamamen iyileşmesi genellikle iki ila dört hafta sürer. Gerilmiş bağlar varsa veya zorlanma daha şiddetliyse altı ila 12 hafta sürebilir. Düşme veya kazadan kaynaklanan ciddi sırt yaralanması, hastaneye yatış ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirebilir.
osteoporoz
Osteoporoz, kalsiyum kaybı nedeniyle kemiklerin incelmesine ve zayıflamasına neden olan bir kemik bozukluğu türüdür. Kırılgan kemikler, özellikle omurilikteki kemikler daha kolay kırılabilir ve yaşlı kadınlarda bunun olma eğilimi artar. Osteoporoz ayrıca, omurların düzleştiği kompresyon kırıklarına veya omurga kırıklarına da katkıda bulunur. Düşme, ağır nesneleri kaldırma veya yanlış yönde hareket etme, kompresyon kırığına neden olabilir.
Romatizmal eklem iltihabı
Romatoid artrit, herhangi bir eklemin sert, ağrılı ve şişmesine neden olur. Boynu etkileyebilir ama alt sırttaki eklemleri neredeyse hiç etkilemez.
Polimiyalji Romatizması (PMR)
Polimiyalji romatika boyun ve omuzlar, bel, uyluk ve kalçalarda kas ağrısı, ağrı ve sertliğe neden olan romatizmal bir hastalıktır. Birkaç ay veya yıllarca sürebilir. Çoğu insan sabahları şiddetli sertlik yaşar.
fibromiyalji
Fibromiyaljisi olan kişiler, özellikle boyun ve sırt üstü olmak üzere kas ve tendonlarda ağrı ve sertlik hissederler. Ağrı haftalar, aylar veya yıllar sürebilir. Belirtiler kendiliğinden kaybolabilir. Bu durum genellikle uyku sorunları, kötü kondisyon veya eski bir yaralanma ile ilgilidir.
Paget Hastalığı
Paget hastalığı, kemikteki kalsiyumun eşit olmayan bir şekilde yayıldığı bir bozukluk türüdür. En sık etkilenen kemikler alt sırt, pelvis, kuyruk kemiği, kafatası ve bacakların uzun kemikleridir. Sırt ağrısı bir semptom olabilir, ancak çoğu zaman belirgin bir semptom yoktur. Paget hastalığı genellikle ağrı dışındaki nedenlerle yapılan bir röntgen veya kemik taramasında keşfedilir.
Sırt ağrısına neden olan diğer durumlar
Bazen sırtta hissedilen ağrı aslında vücudun başka bir yerinden kaynaklanır. Bu tür sorunlar şunları içerebilir: erkeklerde prostat sorunu, kadınlarda üreme organları ile ilgili sorunlar, enfeksiyon veya böbrek taşı gibi böbrek hastalıkları, bağırsak veya pankreas hastalıkları, örneğin kanser veya omurgaya yayılmış bir tıkanıklık kanseri, multipl miyelom, bir form kemik kanseri ve omurganın kemik iliği eğriliği nadiren, omurilikte bir tümör
Bunlar uyuşukluk, güçsüzlük veya karıncalanma hissi gibi başka semptomlara neden olabilir. Spesifik olmayan sırt ağrısından farklı şekilde tedavi edilirler.
Sırt ağrısı nasıl giderilir
aktif kalmak
Mümkün olduğunca aktif kalın ve günlük aktivitelerinize devam etmeye çalışın. Bu, yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Uzun süre dinlenmek ağrıyı daha da kötüleştirebilir.
egzersiz
Sırt ağrısı için egzersizleri ve esnemeleri deneyin. Yürüyüş, yüzme, yoga ve pilates gibi diğer aktiviteler de yardımcı olabilir.
İlaç
İbuprofen gibi iltihap önleyici ağrı kesiciler alın. İlacın sizin için güvenli olup olmadığını doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.
Sıcak veya soğuk paketler
Kısa süreli rahatlama için sıcak veya soğuk sıkıştırma paketleri kullanın. Enflamasyon ve şişme ile birlikte ani, ciddi yaralanmalar veya ağrılar için buz kullanın. Kas ağrısı veya sertliği için ısı kullanın.
Çoğu eczaneden sıcak ve soğuk paketler satın alabilirsiniz.
Pozitif Kalmak
Zor olabilir, ancak iyimser kalırsanız ve acınızın iyileşmesi gerektiğini kabul ederseniz yardımcı olur. Acılarına rağmen pozitif kalmayı başaran insanlar genellikle daha çabuk iyileşirler.
Sırt ağrısını önleme
Sırt ağrısını önlemek zordur, ancak aşağıdakileri yaparak riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz:
- düzenli sırt egzersizleri ve esneme hareketleri yapmak – doktorunuz veya fizyoterapistiniz, denemeniz
- gerekenegzersizler hakkında size tavsiyelerde bulunabilir.
- aktif kalmak – düzenli egzersiz yapmak sırtınızı güçlü tutmanıza yardımcı olabilir, yetişkinler haftada en az 150 dakika egzersiz yapmalıdır
- uzun süre oturmaktan kaçınmak
- kaldırırken dikkatli olmak
- otururken, bilgisayar veya tablet kullanırken ve televizyon izlerken duruşunuzu kontrol etmek
- yatağınızdaki şiltenin sizi doğru şekilde desteklediğinden emin olun
- kilo vermek – fazla kilolu olmak sırt ağrısı geliştirme riskinizi artırabilir
Sırt ağrınız varsa ve aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız:
- cinsel organlarınızın veya kalçalarınızın etrafında uyuşma veya karıncalanma
- işeme zorluğu
- mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı – kendi kendinize işeme veya kaka yapma
- göğüs ağrısı
- yüksek sıcaklık
- kasıtsız kilo kaybı
- sırtınızda bir şişlik veya şekil bozukluğu
- dinlendikten sonra düzelmez veya geceleri daha kötüdür
- araba kazası gibi ciddi bir kazadan sonra başladı
- ağrı o kadar kötü ki uyumakta zorluk çekiyorsun
- hapşırırken, öksürürken veya kaka yaparken ağrı daha da kötüleşir
- ağrı, sırtınızın alt kısmından değil, sırtınızın üstünden, omuzlarınızın arasından geliyor
Bu sorunlar daha ciddi bir şeyin işareti olabilir ve acilen kontrol edilmesi gerekir.