Sigara gözlerinizi karatmasın- Göz Hastalığı ve Sigara
Göz Hastalığı ve Sigara – Araştırmalar, sigara içmenin yaşa bağlı makula dejenerasyonu, katarakt, glokom ve diyabetik retinopati ve Kuru Göz Sendromu riskini artırdığını göstermektedir. AMD geliştirme riskini azaltmanın bir yolu sigara içmemektir. Sigara içenlerin içmeyenlere göre AMD geliştirme olasılığı üç ila dört kat daha fazladır. Sigara içmenin sağlığımız için ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda tıp uzmanları ve halk sağlığı kampanyaları tarafından sürekli olarak bilgilendirilmekteyiz. Kanser ve kalp hastalığı gibi yaygın olarak bilinen ilgili durumların yanı sıra, sigaranın göz sağlığımız üzerinde de etkisi vardır.
Sigara göz sağlığını nasıl etkiler?
Sigaranın göz sağlığı üzerindeki etkisi hala yaygın olarak bilinmemektedir. Bir sigara dumanı çektiğinizde, kimyasallar akciğerler tarafından emilir ve transfer edilir. kan dolaşımına. Sigara dumanındaki karbon monoksit kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobine bağlanarak etkilenen hücrelerin vücudun geri kalanına tam oksijen taşımasını engeller.
Nikotin gözlerinizi etkileyebilir mi?
Sigara nikotin vücudun bağışıklık tepkilerini baskılayarak hastalığa karşı savunmayı ve dokuları onarmayı zorlaştırır. Çalışmalar ayrıca nikotinin – tütün dumanındaki diğer kimyasallardan ayrı olarak test edildiğinde – yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişimiyle bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir ( AMD) gözün oldukça hassas bir bölümündeki kan damarlarını etkileme şekli nedeniyle, sadece sigara içenlerde değil, sigara içmeyenlerde de (pasif içicilik yoluyla)yaşa bağlı maküla hastalığı olarak adlandırılır. Ancak insanlarda bağlantı henüz kesin olarak kurulmamış olsa da, nikotinin benzer bir etkiye sahip olabileceğinden şüpheleniliyor. Bu faktörlerin tümü, gözleri yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), katarakt, glokom ve kuru göz sendromu gibi bir dizi duruma karşı daha duyarlı hale getirir.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) şunları içerir:
Makulanız dejenere olmaya başladığında, merkezi görüşünüzde bozulmalar, bulanıklık, kör noktalar ve bazı durumlarda görme kaybı yaşayabilirsiniz. Sigara, retinaya giden kan akışını engelleyerek AMD’den görme kaybı riskini artırır. Buna ek olarak, nikotin makuladaki oksidatif stresin etkilerini de artırır. bir araştırmaya göre, sigara içenlerin AMD yaşama olasılığı 3 kat daha fazladır ve bu durumu sigara içmeyenlere göre 10 yıl önce geliştirebilirler. AMD için basit bir tedavi olmamasına rağmen, hastalığın ilerlemesini geciktirmenin yolları vardır. Doktorunuz, maküler bozulmanın tetiklenmesini önlemek için anti-anjiyojenik ilaçlar reçete edebilir.
Lazer tedavisi başka bir seçenektir .
Katarakt ve Sigara
Genellikle yaşlılığın bir ürünü olan katarakt, görme kaybının en yaygın nedenidir. Kataraktlar en kolay şekilde bulutlu bir lens tarafından tanımlanır ve solgun renklere, parlamaya karşı artan hassasiyete, bulanıklığa ve genel olarak zayıf görüşe neden olur. Artan miktarda araştırma sigara ve katarakt arasındaki ilişkiyi vurgulamıştır. Bir araştırmaya göre, sigara içenlerin nükleer katarakt geliştirme olasılığı üç kat daha fazladır .Sigara içmenin oksidasyon yoluyla göz merceğindeki hücreleri değiştirdiğine inanılır, onları katarakt geliştirmeye daha yatkın hale getiriyor. Veriler ayrıca sigara dumanının lenste metal kalıntısı, özellikle kadmiyum birikmesine yol açabileceğini öne sürüyor.
Sigara içmek glokoma neden olabilir mi?
Son birkaç yılda yapılan araştırmalar, sigara içmek ile glokom gelişimi arasında bir bağlantı bulmuştur. Glokom, gözün beyninize görsel bilgi gönderen ve tam veya kısmi görme kaybına neden olabilen kısmı olan optik sinirin ilerleyici bozulmasıyla suçlanır. Semptomlar genellikle belirli bir süre içinde geliştiğinden, bu hastalığı tespit etmenin tek yolu kapsamlı bir göz muayenesidir, yani uzun yıllar boyunca fark edilmeden kalabilir. Glokomun optik sinire giden kan akışının bozulmasından kaynaklandığı bilinmektedir, sigara dumanı kan damarlarında plak oluşumunu artırarak buna katkıda bulunabilir. Ayrıca, sigara içmenin vücutta yüksek oksidatif stresi tetiklediği bilinmektedir. Bu da glokoma katkıda bulunan başka bir faktördür. Bir çalışma, sigara içenler ile glokom insidansı arasında doğrudan bir ilişki bulunmuştur.
Sigara göz kızarıklığına neden olur mu?
Kuru gözler genellikle kızarıklık, yanı sıra yanma, kaşınma, sulanma, akıntı ve ışık hassasiyeti ile karakterizedir. Sigaranın bu tahriş semptomlarını artırdığı yaygın olarak bulunmuştur. Sigaralar, çoğu gözleri kötüleştirebilecek 7.000’den fazla kimyasal içerir. Araştırmalar, dumandaki kimyasalların gözyaşının koruyucu tabakasını parçalayarak bazen geri dönüşü olmayan hasara yol açabileceğini söylüyor. Gözleri kayganlaştıran bu kalkan olmazsa, gözler kuruyabilir ve tahriş olabilir. Tabii ki, en iyi kuru göz tedavisi sigarayı tamamen bırakmaktır. Ancak bunun her zaman bir gecede olmadığını biliyoruz. Bu arada, gözlerinizi yatıştırmak için koruyucu içermeyen suni gözyaşı ve jeller kullanın.