Sarı nokta hastalığı ve körlük için kesin çözüm bulundu mu?
Londra Projesi’nden Cure Blindness ekibi, Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu veya AMD adı verilen bir durumun neden olduğu görme kaybı olan bir kadının gözüne implante ettikleri küçük bir hücre yaması veya halısı oluşturdular.
Yama yapmak için kullandıkları hücrelere kök hücreler denir ve bağışlanmış erken bir embriyodan gelirler.
Kök hücreler körlüğü nasıl iyileştirebilir?
Kök hücreler nasıl çalışıyor?
Kök hücreler olgunlaşmamıştır ve vücutta bulunan herhangi bir hücre veya doku tipine dönüşmeye ikna edilebilirler. Yamadaki hücreler, retina pigment epiteli – gözün arkasını kaplayan ve merkezi görüş alanımızdaki renkleri ve görüntüleri görmemizi sağlayan diğer hücreleri besleyen ve destekleyen bir hücre tabakası haline gelecek.
AMD ile görüş :AMD merkezi görüşe zarar veriyor. AMD’de hastalar, çarpık hale gelen merkezi görüşlerini kaybederler.
Körlüğe Çare mi Bulundu?
Bilim adamları, hasarlı retina pigment epitelinin yenilenmesinin bunu düzeltmesi gerektiğine inanıyor.Ameliyatın yapılması birkaç saat sürer.Yama ince bir tüpe sarılır ve daha sonra göze enjekte edilir. Açıldığında, gözün arkasına oturur ve umulur ki, görme kaybına neden olan hasarlı hücreleri yenilemelidir.
Araştırmacılar, biri kör olduktan sonra insan beynine ne olduğunu anlamada bir atılım yaptı. İtalya’daki Pisa Üniversitesi’nde yapılan araştırma, yetişkin beyninin, bir kişinin tamamen kör olmasından yıllar sonra bile “yeniden görmeyi” öğrenebileceğini buldu.
Bulgular Salı günü PLOS Biyoloji dergisinde yayınlandı.
Peki, bu körlüğe çare bulduğumuz anlamına mı geliyor? Cevap kesin bir “hayır” dır. Ancak çalışma, artık görme yetisine sahip olmayan insanlara yardımcı olabilecek implantlar geliştirmeyi umut eden araştırmacılara umut veriyor. Bilim adamları bir basın açıklamasında, görme yetisini kaybeden insanların beyinlerinin “geri yüklenen veya yapay görsel girdileri” işleme yeteneğini yeniden kazanıp kazanamayacağı sorusunu yanıtlamaya yardımcı oluyor.
Ekip, gözün retinasındaki hücrelerin ölmesine neden olan ve görme kaybı ve sonunda tamamen körlüğe neden olan kalıtsal Retinitis Pigmentosa hastalığına sahip yedi hasta üzerinde çalıştı. Her hastaya görsel sinyalleri algılayan ve beyne gönderen bir protez implant verildi. Bu sinyaller, görsel bilgi alan retina ganglion hücrelerinin uzun iplik benzeri aksonlarını uyararak beyne çarpar.
Araştırmacılar, implantlardan önce ve sonra hastaların beyin fonksiyonlarına ve algısal tepkilerine bakmak için fonksiyonel MRI (fMRI) taramaları kullandılar.
Görüntüleme teknolojisi sayesinde, hastaların, örneğin fMRI taramalarında artan beyin aktivitesi olarak ortaya çıkan ışık parlamaları gibi görsel ipuçlarını tanıyabildiklerini keşfettiler.
Ve pratik yaparak daha iyi hale geldiler: Hastalar ne kadar çok test edildiyse, beyinlerinin görsel uyaranlara o kadar çok tepki verdiği görüldü. Esasen, ne kadar fazla maruz kalırlarsa, bir implant yardımıyla görsel uyaranları o kadar iyi algılayabiliyorlardı.
Araştırma, insan beyninin yeniden “görmeyi” öğrenme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Bulgular önemlidir çünkü dünya çapında 40 milyondan fazla insan bir tür körlükten muzdariptir. Bir “tedavi” hala çok uzakta olsa da, bu sonuçlar insanların dünyayı daha iyi görmelerine yardımcı olmak için daha gelişmiş implantların geliştirilebileceğine dair umutları artırıyor.
Üstte ışığa duyarlı çubuklar ve koniler ile retinanın farklı katmanları
Şimdiye kadar 60 yaşında bir kadın öncü prosedürü yaptırdı. Doktorları, tedavinin görüşünü ne kadar iyileştirdiğini en azından Noel’e kadar bilemeyecekler.
AMD’li diğer on hasta da aynı prosedürden geçecek ve tedavinin güvenli ve işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için bir yıl boyunca izlenecek.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler umut vericiydi ancak bunun insanlara da yansıyıp dönüşmeyeceğini yalnızca zaman gösterecek.
Diğer görme sorunlarına yardımcı olabilir mi?
Tedavi, AMD adı verilen önde gelen görme kaybı nedenine sahip insanlara yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Birleşik Krallık’ta 600.000’den fazla insanı etkileyen bu durum, yaşla birlikte daha sık görülür ve genellikle her iki gözde de merkezi görme kaybına neden olur.
İki ana AMD türü vardır – ıslak ve kuru. Yama şu ana kadar yalnızca ıslak AMD hastalarında test edildi, ancak araştırmacılar her iki türün de tedavi edilmesine yardımcı olabileceğini umuyor.
Benzer bir kök hücre enjeksiyonu, ilerleyici merkezi görme kaybına neden olan kalıtsal bir durum olan Stargardt hastalığı adı verilen nadir bir görme kaybı tipine sahip hastalara yardımcı oldu.
Ancak körlüğün başka birçok türü ve nedeni vardır ve kök hücre tedavilerinin hepsine yardımcı olması gerekmez.Tedavi halen deneysel aşamadadır ve bu nedenle denemeye katılanlar dışındaki hastalar için mevcut değildir.Bilim adamları bunun AMD tedavisinin temel dayanağı olacağını umuyorlar, ancak bu hala birkaç yıl sonra olacak.Ve ne kadar tutacağı belli değil.Şu anda, AMD’li insanlar, durumu uzak tutmak için pahalı ilaçlarla tekrarlanan tedaviye ihtiyaç duyuyorlar. AMD’nin etkin tedavisi yok.
BBC haberden derlenmiştir.