Saç Dökülmesi Rehberi
Tüm erkekler ve kadınlar, yaşlandıkça bir dereceye kadar saç dökülmesi geliştirir. Saç dökülmesini yavaşlatmak veya azaltmak ve kısmi yeniden büyümeyi teşvik etmek için bir dizi tıbbi tedavi mevcuttur. Saç ekimi, medikal tedavinin tatmin edici bir sonuç almadığı durumlarda saçı kel kafa derisine geri kazandırmak için kullanılabilir. Desenli saç dökülmesi, belirli bir modelde meydana gelen ilerleyici bir saç dökülmesidir. Erkeklerde meydana gelen şekil, kadınlardakinden farklıdır. Erkekler şakaklarda gerileme, incelme ve sonunda başın tepesinde (tepe kafa derisi) kel bir nokta, ardından tüm taç boyunca tamamen kellik geliştirir. Kulakların üstündeki ve başın arkasındaki saçlar nispeten korunmuştur. Buna karşılık, kadınlar, taç üzerinde en belirgin olan tüm kafa derisi üzerinde yaygın bir incelme geliştirir. Kellik sadece kadınların az bir kısmında görülür (yüzde beşten az). Desenli kellik hem erkeklerde hem de kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenidir ve genetik ve hormonal faktörlerin sonucudur.
Kalıtsal kellik o kadar yaygındır ki, yaşlanma sürecinin normal bir parçası olarak kabul edilir
Tüm erkekler ve kadınlar hayatlarının bir döneminde desenli saç dökülmesinden etkilenecektir. Erkeklerin çoğunda 20’li yaşların ortalarında geçici durgunluk ve 50’li yaşların ortalarında belirgin kellik gelişirken, çoğu kadın için saç dökülmesi hafiftir ve ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, saç dökülmesi erken veya şiddetli olduğunda sıkıntıya neden olabilir. Saç dökülmesini yavaşlatmak veya azaltmak ve kısmi yeniden büyümeyi teşvik etmek için bir dizi tedavi mevcuttur.
Saç dökülmesinin nedenleri:
Birkaç genin kelliğe yatkınlığı belirlemesi muhtemeldir. Bu genlerin bir kısmı anne tarafından, bir kısmı da baba tarafından aileden gelmektedir. Tek yumurta ikizleri aynı yaşta, aynı oranda ve aynı düzende saç kaybederler. Bu da saç dökülmesine neden olmada genetik faktörlerin çevresel faktörlerden daha önemli olduğunu göstermektedir. Androgenetik saç dökülmesine, genetik yatkınlığı olan kişilerde saç köklerini etkileyen androjen hormonları (hem erkek hem de kadınlar tarafından farklı miktarlarda üretilir) neden olur. Bazı insanlar stresin, diyetin, şapka takmanın, sık yıkamanın ve alkol almanın saç dökülmesinin nedenleri olduğunu düşünür, ancak araştırmacılar bu faaliyetlerle saç dökülmesi arasında hiçbir bağlantı bulamadılar. Sigara içmek ve saç dökülmesi konusunda bazı belirsizlikler var, ancak kanıtlar güçlü değil. Kalıtımın, hormonal değişikliklerin, tıbbi durumların veya yaşlanmanın normal bir parçasının sonucu olabilir. Herkes kafasında saç kaybedebilir, ancak erkeklerde daha sık görülür. Kellik tipik olarak kafa derinizden aşırı saç dökülmesini ifade eder. Yaşla birlikte kalıtsal saç dökülmesi, kelliğin en yaygın nedenidir
Saç dökülmesi geri döndürülebilir mi?
Ne yazık ki erkek ve kadın tipi kellik cerrahi müdahale olmadan geri döndürülemez. Bununla birlikte, yeterince erken tespit edilirse, minoksidil, finasterid ve Dutasterid gibi bazı ilaçlar, saç seyrelmesinin ilerlemesini durdurmaya yardımcı olabilir.
İnceldikten sonra saçlar tekrar uzayabilir mi?
Saç seyrelmesinin nedeni genetik ise, kendi kendine uzamaz. Sağlıklı, dolgun bir saç başını yeniden büyütmek için harekete geçmeniz gerekir ve bu, farklı saç dökülmesi seçeneklerini gözden geçirmeyi içerir.
İnce saçlar tekrar kalınlaşabilir mi?
Saç kökleri (her halükarda) yeni saç üretebilmelidir. Eğer öyleyse, normal büyümeyi ve saç kalınlığını eski haline getirmek mümkün olabilir.” Yine, daha kalın, daha dolgun saçlar elde etmek mümkündür, ancak bu kişinin saç köklerine, genetiğine ve genel sağlığına bağlıdır – kişiden kişiye değişen faktörler
Kadınların saçları neden dökülür?
Saç dökülmesine neden olabilecek çok çeşitli durumlar vardır ve bunların en yaygın olanları hamilelik, tiroid bozuklukları ve anemidir. Diğerleri arasında otoimmün hastalıklar, polikistik over sendromu (PCOS) ve sedef hastalığı ve seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları bulunur.
Hangi Vitamin Saçlar için iyidir ?
Saç büyümesi için en iyi bilinen vitaminlerden biri biotin adı verilen bir B vitaminidir. Çalışmalar biyotin eksikliğini insanlarda saç dökülmesiyle ilişkilendiriyor (5). Biotin, alternatif bir saç dökülmesi tedavisi olarak kullanılsa da, en iyi sonuçları eksik olanlarda alır. Ayrıca :
- C vitamini
- D vitamini
- Demir
- Çinko
- Protein
Hangi vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olur?
Demir eksikliği , dünyanın en yaygın beslenme eksikliğidir ve saç dökülmesinin iyi bilinen bir nedenidir.
Saç dökülmesi tedavisi
Saç dökülmesi için bir tedavi olmamasına rağmen, bazı tedaviler saç dökülmesini yavaşlatabilir veya azaltabilir, kısmi yeniden büyümeyi teşvik edebilir veya hasarlı saçların yerini alabilir. Cerrahi saç ekimi, ileri derecede saçsızlığa sahip bazı erkeklere yardımcı olabilir. Saç dökülmesi konusundaki anlayışımızdaki ilerlemelere rağmen, mevcut tedavinin sınırları vardır. Özellikle yaşa bağlı saç dökülmesi ve kalıtsal saç dökülmesi biçimlerinin geri döndürülmesi zordur, ancak tedavi daha fazla kaybı önleyebilir ve kısmi yeniden büyüme sağlayabilir. Ameliyatsız tedaviler arasında losyonlar ve tabletler bulunur. Bunların genellikle faydaların korunması için sürekli olarak kullanılması gerekir. Tedaviyi bırakırsanız, yeniden büyüme durur ve saç dökülmesi yeniden başlar.
Kozmetik seçenekler arasında peruk ve saç parçaları bulunur. Masaj, vitamin takviyeleri, bitkisel ilaçlar (saw palmetto gibi), çinko, amino asitler, saç losyonları ve tonikler dahil olmak üzere saç dökülmesi için bir dizi başka tedavi önerilmiştir. Bunların hiçbirinin saç büyümesini teşvik ettiği veya saç dökülmesini önlediği gösterilmemiştir. Ayrıca lazer kullanımının etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Saç ekimi nasıl yapılır ?
Saç ekimi popüler hale gelen saç dökülmesinin tedavisine yönelik cerrahi bir işlemdir. Başlangıçta, bazen tatmin edici olmayan ve doğal olmayan görünen sonuçlara yol açan büyük saç tıkaçları kullanıldı.
Bu günlerde, her biri bir ila beş kıl içeren küçük, mini ve mikro cilt tıkaçları kullanılmaktadır. Orijinal büyük tıkaçların aksine, bu modern teknik çok kalın veya yoğun saç büyümesi sağlamaz. Daha doğal görünür ve çoğu durumda nakil olarak saptanamaz.
Saç ekimine en iyi yanıt veren saç dökülmesi türleri şunlardır:
- erkeklerde androgenetik saç dökülmesi
- kazalar ve operasyonlar nedeniyle saç dökülmesi.
Cerrah, saç köklerini kafa derisinin arkasından veya yanlarından (saçların dökülme olasılığının daha az olduğu) çıkarır ve bunları kel bölgelere aktarır. Cerrah, saç köklerini iyileşme sürecinde yeterli kan akışını alacak şekilde yerleştirir. Nakil seansı birkaç saat sürebilir.
Bir kişinin kel bir kafa derisinin tatmin edici bir şekilde kapsanması için birkaç tedavi seansına ihtiyacı olabilir. Ekilen foliküllerden saçlar çıkacaktır. İşlemden önce genellikle sakinleştirici verilir. Epilasyon (donör) ve alıcı bölgelerde lokal anestezik kullanılır. Anestezi etkisini yitirdikçe, biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu, basit ağrı kesici ilaçlarla hafifletilebilir.
Saç ekimi ameliyatının komplikasyonları :
- Enfeksiyon -bu, prosedürü gerçekleştirmek için cilt kırıldığından oluşabilir. Antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
- Kanama – bu genellikle ameliyat sonrası dikkatli bakım ile kontrol edilir.
- Yara izi – bu, donör foliküllerinin çıkarıldığı yerde meydana gelebilir.
- Telogen effluvium olarak bilinen geçici, operasyona bağlı saç dökülmesi, saç ekimi ve diğer bazı operasyonlarda ortaya çıkabilir. İnsanların yaklaşık yüzde beşinde görülür.
- Kabul edilemez kozmetik sonuçlar – saç ekimi deneyimsiz uygulayıcılar tarafından yapıldığında yara izi ve kötü kozmetik sonuçlar daha sık görülür.
- bulaşıcı hastalık transferi- merdiven altı klinikler, enfekte cerrahi malzeme kullanılması, ekimin doktor tarafından yapılmaması vb
Birçok saç kliniği saç ekimi hizmeti sunmaktadır. Uzman dermatologlar veya plastik cerrahlar, bu ameliyat hakkında uygun şekilde tavsiyede bulunma konusunda en nitelikli kişilerdir ve sağlık ve hastalıkta saç hakkında en fazla bilgiye sahip olurlar.