Uzun bir süreci kapsayan romatizma hastalığının tedavisinde hastanın kendini yormayacak şekilde yürümesinin yanısıra bazı el, kol, baş, boyun, omuz ve kol egzersizlerinin hastalığın iyileşme süreci için önem taşıdığı bildiriliyor.
– Romatizmalı hastaların, uzun süren tedavileri sırasında, umutsuzluğa kapılmadan hekime yardımcı olması gerektiği bildiriliyor. Uzmanlar, tedavi sürecine katkı sağlayacak bazı egzersiz programlarını öneriyor. Ağrı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine’den edinilen bilgilere göre, romatizmal hastalıkların tedavisi uzun bir süreci kapsıyor. Bu nedenle yalnızca hekimin değil hastanın da tedaviye aktif olarak katılması gerekiyor.
İlaçlı tedavinin yanısıra hastalıkta alevlenme dönemlerinde hastanın istirahate sevkedilmesi gerekiyor. Bu dönemde aşırı egzersiz hastaya yarar yerine zarar veriyor. Ancak, alevlenme dönemi sona erdiğinde ise eklemlerin çalıştırılmasında yarar bulunuyor. Son zamanlarda hastanın evde uygulayabileceği türde hareketler geliştirildi. Bu hareketlerin yanısıra hastanın kendini fazla yormayacak şekilde yürümesi de yarar sağlıyor. Romatizma hastalarının yapacağı baş, boyun, omuz, kol, el, parmak, omurga, sırt egzersizlerinden bazıları şöyle sıralanıyor:
“Baş ve boyun egzersizlerinde önce başınızı sağa doğru mümkün olduğunca döndürün. Daha sonra çeneniz tavana bakana kadar başınızı yukarıya yavaş yavaş kaldırın. Daha sonra yavaş yavaş çenenizi göğsünüze değdirmeye çalışın. Son olarak başınızı kulağınız omzunuza değecekmiş gibi sağa, sola yatırmaya çalışın. Aynı hareketleri kendinizi yormadan sabah ve akşam, her seferinde sayıyı artırarak yineleyin.
Omuz ve kol egzersizleri için önce her iki kolunuzu yanınıza yapıştırın. Daha sonra kolunuz yatay olana kadar kaldırın. Daha yukarıya kaldırın. Yavaş yavaş el ayası enseye gelecek şekilde kıvırın. Kolunuzu indirin ve sırtınıza doğru döndürerek el sırtının mümkün olduğunca yukarıya doğru kalkmasını sağlamaya çalışın. El ve parmak egzersizleri için yalnızca elin değil parmakların küçük hareketlerinin de büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Kağıt top ya da yün yumağını sıkıp bırakarak parmak hareketleri sağlanabilir. Daha sonra baş parmağın sırasıyla her parmağa dokundurulması yarar sağlar.”