Retina Dekolmanı Nedir? Nasıl tedavi edilir?
Retina dekolmanı veya ayrılmış bir retina, görüşünüzü etkileyen ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Gözün arkasını kaplayan retina adı verilen bir doku tabakasına olur. Retina, gözün arkasındaki normal konumundan çekildiğinde müstakil bir retina oluşur. Retina, optik sinir yoluyla beyne görsel görüntüler gönderir. Ayrılma meydana geldiğinde, görme bulanıklaşır. Ayrılmış bir retina tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilecek ciddi bir sorundur. Retinanız ayrılmışsa, tercihen teşhisten sonraki günler içinde, onu onarmak için ameliyata ihtiyacınız olacaktır. Cerrahınızın önerdiği ameliyat türü, ayrılmanın ne kadar şiddetli olduğu da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Retina dekolmanı hemen bakım gerektirir. Tedavi olmadan görme kaybı, birkaç saat veya gün içinde küçükten şiddetliye hatta körlüğe kadar ilerleyebilir.
3 tip retina dekolmanı vardır: yırtıklı, traksiyonel ve eksüdatif. Her tip, retinanızın gözünüzün arkasından ayrılmasına neden olan farklı bir sorun nedeniyle oluşur.
Retina Dekolmanı belirtileri
- Görüşünüzde aniden noktalar veya çizgiler belirir veya aniden artar
- Görüşünüzde ışık çakmaları
- Görüşünüzde hareket eden karanlık ‘perde’ veya gölge.
- Bulanık görme
- Yavaş yavaş azaltılmış yan (çevresel) görüş
Retina Dekolmanı nedenleri
- Yaşlanma
- Bir gözde önceki retina dekolmanı
- Ailede retina dekolmanı öyküsü
- Aşırı miyopluk (miyopi)
- Katarakt gibi önceki göz ameliyatı
- Önceki ciddi göz yaralanması
- Sebepsiz ortaya çıkması
- Retinada yapısal bozuklukların var olması
Retina dekolmanı sonrası görme geri kazanılabilir mi?
Vizyonun iyileşmesi aylar alabilir ve bazı durumlarda asla tam olarak geri dönmeyebilir. Ne yazık ki, bazı hastalar, özellikle kronik retina dekolmanı olanlar, her zaman eski görmeyi yakalayamazlar. Ayrılma ne kadar şiddetliyse ve ne kadar uzun süredir mevcutsa, vizyonun geri dönmesi o kadar az beklenebilir.
Gözde uçuşan cisimler normal mi?
Cisimler farklı boyut ve şekillerde olabilir. Bazı uçuşanlar küçük noktalar gibi görünürken, diğerleri iplikler veya küçük tüylü kümeler gibi görünür. Çoğu durumda, uçuşan cisimler normal ve zararsızdır. Bununla birlikte, sayılarında ani bir artış, gözün belirli iç yapılarına zarar geldiğini gösterebilir.
Görüşünüzde siyah nokta ne anlama geliyor?
Görüşünüzdeki koyu lekeler, retina yırtılması, retina dekolmanı, iç göz kanaması ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi ciddi durumların bir işareti olabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Gözde uçuşan cisimler için ne zaman endişelenmeliyim?
Gözde uçuşan cisimlerde ani bir artış fark ederseniz, özellikle de ışık çakmaları görürseniz veya çevresel görüşünüzü kaybederseniz hemen bir göz uzmanına başvurun. Bunlar, acil müdahale gerektiren bir acil durumun belirtileri olabilir.
Görüşümdeki uçuşan cisimlerden nasıl kurtulurum?
- Vitrözü çıkarmak için ameliyat.
- Uçan cisimleri bozmak için lazer kullanmak
Ayrılmış bir retina nasıl düzeltirler?
- gözünüzün içindeki jölenin çıkarılması ve değiştirilmesi (vitrektomi)
- gözünüzün duvarını ve retinayı birbirine yaklaştırmak için gözünüzün etrafına küçük bir bant takmak (skleral çöküntü)
- retinayı arkanıza doğru itmek için gözünüze bir gaz kabarcığı enjekte etmek göz (pnömatik retinopeksi)
- Lazer fotokoagülasyon- Cerrah, gözbebeği aracılığıyla göze bir lazer ışını yönlendirir.
Retina dekolmanı onarımının bir yöntemi pnömatik retinopeksidir. Bu işlemde göze bir gaz kabarcığı enjekte edilir. Kabarcık, ayrılan retinaya bastırır ve onu yerine geri iter. Daha sonra retinayı yerine sıkıca tutturmak için bir lazer veya kriyoterapi kullanılır.
Retina ameliyatı ağrılı mıdır?
Retina cerrahisi genellikle ağrısızdır ve siz uyanık ve rahatken yapılır. Teknolojideki gelişmeler ameliyat süresini kısalttı ve ayaktan göz ameliyatını mümkün kıldı. İşlem başlamadan önce, gözleri uyuşturan anestezik göz damlaları verilecektir.