Renk körlüğüne lensli çözüm
Çoğu zaman, renk körlüğü belirli renkler arasındaki farkı söylemeyi zorlaştırır. Genellikle renk körlüğü ailelerde görülür. Tedavisi yoktur, ancak özel gözlükler ve kontakt lensler yardımcı olabilir. Renk körü olan çoğu insan uyum sağlayabilir ve günlük aktivitelerde sorun yaşamaz. Araştırmacılar, renk körlüğü olan insanlara yardımcı olabilecek yenilikçi bir kontakt lens geliştirdiler. Birmingham Üniversitesi’nden bir ekip tarafından geliştirilen lens, insanların kırmızı ve yeşil renkleri daha iyi ayırt etmesine yardımcı olan ucuz bir boya kullanıyor.
Yakın tarihli bir Medgadget makalesinde, renk körlüğü düzeltmesindeki en son gelişme tartışıldı. Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki bir araştırma ekibi, kırmızı-yeşil kontrastlarını artırarak renk kusurlarını düzeltmeye yardımcı olan ve aynı zamanda düzeltici lens işlevi gören bir kontakt lens oluşturdu. Lensler, kontrast artışına yardımcı olan ve ayrıca lenslere gül rengi veren altın nanoparçacıklar içerir. Cama altın nanokompozitler ekleme yöntemi, “kızılcık camı”nın yaratılmasında yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Araştırmacılar, altın nanoparçacıkları bir hidrojel haline getirerek lensleri yarattılar. Ortaya çıkan lens, kırmızı ve yeşil ışığın kesişimi olan 520 ve 580 nm arasındaki ışığı filtreler. Lenslerin in vitro olarak yetiştirilen hücreler için toksik olmadığı kanıtlandı ve ekip, lenslerin rahat olup olmadığını ve renk körlerinin kırmızı-yeşil kontrastını görmelerine başarılı bir şekilde yardımcı olup olmadığını belirlemek için yakında insan denemelerine geçecek.
İnsan renk algısı, kırmızı, yeşil ve mavi tonlarını en yüksek spektrum hassasiyetinde görmek için gerekli olan uzun (L), orta (M) ve kısa (S) koniler olmak üzere üç tür koni benzeri fotoreseptif hücreden türetilir. Sırasıyla 430, 530 ve 560 nanometre.
Renk görme eksikliği (CVD) olarak da bilinen renk körlüğü, normal görüşte fonksiyonel olan ve spektrum hassasiyet maksimumlarına göre çalışan üç fotoreseptif hücre tarafından farklı renklerin algılanmasını ve yorumlanmasını engelleyen bir göz rahatsızlığıdır. Kasılmış veya genetik olabilen bu göz rahatsızlığına, koni benzeri fotoreseptif hücrelerin kaybı veya eksikliği neden olur.
Mevcut çalışma, renk körlüğünün düzeltilmesi için polidimetilsiloksan (PDMS) temelli iki boyutlu biyolojik olarak uyumlu ve elastik plazmonik kontakt lensler önermektedir ve en sık görülen renk körlüğü türü olan deuteranomali (kırmızı-yeşil) renk körlüğüne özel vurgu yapılmaktadır.
PDMS, kontakt lens yapmak için kullanılabilecek biyolojik olarak uyumlu, esnek ve şeffaf bir polimerdir. Bu zararsız ve biyolojik olarak uyumlu madde, biyolojik, tıbbi ve kimya endüstrilerinde çeşitli kullanımlar bulmuştur.
kaynak:
Roostaei, N., & Hamidi, S. M. (2022). Two-dimensional biocompatible plasmonic contact lenses for color blindness correction. Scientific Reports, 12.