Menopoz döneminde hormon tedavisinin kanser yapıp yapmadığı tartışıla dursun, uzmanlar bazı kadınlara bu tedavinin şart olduğunu söylüyor. Meme kanseri riskinin ilerleyen yaşla birlikte arttığına dikkat çeken uzmanlar, ihtiyaç duyulmayan hastalarda bu tedaviye başvurulmadığını da vurguluyor
Jinemed Kadın Sağlığı Hastanesi’nden Prof. Dr. Teksen Çamlıbel ve Uzm. Dr. Meriç Karacan, son yılların en büyük polemik konularından biri olan menopozda hormon kullanımı konusundaki sorularımızı yanıtladı…
Menopozda hormon tedavisi yapılmalı mı?
Menopozda hormon tedavisi olup olmama durumu hastaya göre değerlendirilir. ‘Herkes hormon tedavisi görmeli’ ya da ‘görmemeli’ diye kesin bir görüş yok.
Hormon tedavisi almak riskli mi?
Halk arasında hormon tedavisinin kanser yaptığı gibi yanlış bir bilgi var. En çok görüldüğü ülkelerden biri olan ABD’nin en son verilerine göre, 55-59 yaş arasında meme kanseri görülme oranı 100 bin kadında 300, demek ki binde 3 kadında görülmektedir. Meme kanserinin 40 yaşından önce görülme olasılığı yüzde 25’dir. Zaten kadınlarda 40 yaşından sonra meme kanseri görülme oranı ise yüzde 75’tir. Her artan yılla beraber, hormon alsın veya almasın meme kanseri riski artan bir eğilim içindedir. Nasıl erkeklerde prostat kanseri görülüyorsa, 80 yaşını geçen dokuz kadından biri meme kanseri olma riski taşır. Ne kadar geç yaşta yakalanırsa, yaşama şansı o kadar fazladır.