Kar Körlüğüne Dikkat Edin!
Fotokeratitin yaygın bir şekli olan kar körlüğü, UV ışınlarına aşırı maruz kalmanın neden olduğu tıbbi bir durumdur. Kar körlüğü geliştiren kişiler genellikle uygun göz koruması olmadan karda birkaç saat geçirirler. Kar ve buz, UV ışınlarını gözlere yansıtarak korneanın yanmasına neden olabilir.Kışın Sinsi Kar Körlüğüne Dikkat Edin .Karlı kış manzaralarını oluşturan güzel buz kristalleri, güneşin UV ışınlarını büyüten ve yansıtan prizmalardır. Sonuç olarak, gözleriniz, ilkbahar veya yaz aylarında dışarıdaki bütün bir güne kıyasla, yokuşlarda tek bir saat içinde zararlı UV ışınlarına daha fazla doğrudan maruz kalabilir. Bu yüzden önlem almak çok önemlidir.
Akut kar körlüğünü (kornea güneş yanığı) görmezden gelmek imkansız olsa da (daha fazlası aşağıdadır), UV ışınlarına aşırı maruz kalmak hayatınız boyunca kümülatif göz hasarına neden olabilir.
Kronik UV ışığına maruz kalma, aşağıdakileri geliştirme riskinizi artırır:
- katarakt
- makula dejenerasyonu
- pterjiyum
- göz içi melanom
- Cilt kanseri
- kornea güneş yanığı
Kışın Göz Koruması Önemlidir
Kış aylarında yürüyüş yapmak, çalışmak veya kar sporu yapmak için herhangi bir zaman harcıyorsanız, yaz aylarında uyguladığınız özenle gözlerinizi korumalısınız. Bu şu anlama gelir:
- %100 UV koruması sağlayan güneş gözlüğü ve kar gözlüğü kullanın
- %100 UV koruması sunan yüksek kaliteli güneş gözlükleri arayın. İsim-marka seçeneklerine yüzlerce lira harcamak zorunda olmasanız da, ucuz sürümlerine karşı da uyarıyoruz.
Kornea Güneş Yanığı (Kar Körlüğü) Belirtileri
Optik alanda, kar körlüğü veya kornea güneş yanığı, fotokeratit veya kornea iltihabı olarak adlandırılır. Kornea, cildinizin geri kalanı kadar güneş yanığına karşı hassastır, ancak bu rahatsızlığı farklı şekillerde iletir.
Kornea güneş yanığı belirtileri şunlardır:
- baskı yapan bir his veya gözünüzde bir şey olduğu hissi
- Yanan veya acıyan gözler
- Aşırı sulama
- Kızarıklık ve tahriş
- Aşırı ışık hassasiyeti
- Bulanık görme
- Işıkların etrafında haleler
- baş ağrısı
- Şişmiş kapaklar ve çevresindeki göz dokusu
Karda geçen bir günün ardından yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, en kısa sürede gözlerinize dikkat edin. Bu, yeterli göz korumanız olmadığı anlamına gelebilir.
Kar Körlüğünü Tedavi Etmek
En önemlisi, ileride oluşabilecek hasarları önlemek için kendinizi güneşten ve kapalı ortamlardan bir an önce çıkarmalısınız.
- Gözleri yatıştırmak ve nemlendirmek için koruyucu içermeyen göz damlası kullanın
- Dinlenmek için biraz kestirin ve gözlerinizi dinlendirin
- Göz yorgunluğunu olabildiğince azaltın (okumak yerine kitap dinleyin, gözlerinizi ekranlarda yormak yerine müzik dinleyin vb.)
- Semptomlar geçtikten sonra en az birkaç gün kontakt lens yerine gözlük takın.
- İltihaplı göz dokularını yatıştırmak için soğuk kompresler kullanın
- Tahriş olmuş gözleri ovma dürtüsüne direnin
- ve en önemlisi hemen bir göz doktoruna görünün.