Kanserin Sebepleri Rehberi
Kansere neden olan yaşam tarzıyla ilgili faktörler şunları içerir: tütün alkolü Güneş ışığındaki UV radyasyonu nitritler ve mangalda pişirilen yiyeceklerin ürettiği poli aromatik hidrokarbonlar gibi yiyeceklerle ilgili bazı faktörler). Yaşam tarzları kanseri önleyebilir İş ve yaşam ortamlarıyla ilgili kansere neden olan faktörler şunları içerir: asbest lifleri katran ve zift polinükleer hidrokarbonlar (örn. benzopiren) Bazı metal bileşikleri Bazı plastik kimyasallar (örn. Vinil klorür) Bakteriler ve virüsler kansere neden olabilir: Helicobacter pylori (H. pylori) , gastrite neden olan) HBV, HCV (hepatite neden olan hepatit virüsleri) HPV (insan papilloma virüsü, papilloma virüsü, örneğin rahim ağzı hücrelerinde değişikliklere neden olur) EBV (Epstein-Barr virüsü, boğaz lenfoid iltihabına neden olan herpes virüsü) Radyasyon kansere neden olabilir: iyonlaştırıcı radyasyon (örn. X-ışını radyasyonu, toprak radonu) iyonize olmayan radyasyon (güneşin ultraviyole radyasyonu) Bazı ilaçlar kanser riskini artırabilir: bazı antineoplastik maddeler belirli hormonlar Bağışıklık yetmezliğine neden olan ilaçlar gibi.
Kanser, vücudun herhangi bir yerinde anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir.
200’den fazla kanser türü vardır. Normal bir vücut hücresinin anormal şekilde gelişmesine neden olabilecek herhangi bir şey kansere neden olabilir; kanserle ilgili veya nedensel ajanların genel kategorileri şunlardır: kimyasal veya toksik bileşiklere maruz kalma, iyonlaştırıcı radyasyon, bazı patojenler ve insan genetiği. Bazı genler, bir hücrenin yaşam döngüsünü -büyümesini, işlevini, bölünmesini ve ölümünü- kontrol eder. Bu genler hasar gördüğünde normal hücre büyümesi ile ölüm arasındaki denge bozulur. Kanser hücrelerine DNA hasarı ve kontrol dışı hücre büyümesi neden olur.
DNA’ya zarar verdiği ve kanser riskini artırdığı bilinen faktörler
Mutasyonlar e bağlı nedenler
Genetik mutasyonlar kansere neden olabilir. Örneğin, BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar (artan meme ve yumurtalık kanseri riskine bağlı), vücudun DNA’yı koruma ve onarma yeteneğini engelleyebilir. Bu mutasyona uğramış genlerin kopyaları, genetik olarak gelecek nesillere aktarılabilir ve bu da genetik olarak kalıtsal olarak artan kanser riskine yol açar.
Çevre Nedeni e bağlı nedenler
Kanser, çevresel maruziyetten kaynaklanabilir. Güneş ışığı ultraviyole radyasyon yoluyla kansere neden olabilir. Kurum, odun tozu, asbest ve arsenik gibi hava kirleticiler de bunlardan sadece birkaçıdır. Mikropların Nedeni Bazı mikropların kanser riskini artırdığı bilinmektedir. Bunlar, mide ülserine neden olan ve mide kanseriyle bağlantılı olan H. pylori gibi bakterileri içerir. Viral enfeksiyonlar da (Epstein-Barr, HPV ve hepatit B ve C dahil) kanserle ilişkilendirilmiştir.
Yaşam Tarzı ve Diyet e bağlı nedenler
Yaşam tarzı seçimleri de kansere yol açabilir. Kötü beslenme, hareketsizlik, obezite, ağır alkol kullanımı, sigara dahil tütün kullanımı ve kimyasallara ve toksinlere maruz kalmanın tümü daha büyük kanser riski ile ilişkilidir.
Tedaviye bağlı nedenler
Kemoterapi, radyasyon, hedefe yönelik tedaviler (belirli bir kanser hücresini hedef almak için tasarlanmış ilaçlar) veya kanserin vücutta yayılmasını azaltmak için kullanılan immünosupresif ilaçlarla yapılan tıbbi tedavi de sağlıklı hücrelere zarar verebilir. İlk kanserden tamamen ayrı olan bazı “ikinci kanserlerin” agresif kanser tedavilerini takiben ortaya çıktığı bilinmektedir; ancak araştırmacılar sağlıklı hücrelere daha az zarar veren ilaçlar üretiyorlar (örneğin hedefe yönelik tedavi).
Kanser semptomları ve belirtileri, kanserin spesifik tipine ve derecesine bağlıdır
Genel belirti ve semptomlar çok spesifik olmasa da, farklı kanserli hastalarda aşağıdakiler bulunabilir: yorgunluk, kilo kaybı, ağrı, cilt değişiklikleri, bağırsak veya mesane işlevinde değişiklik, olağandışı kanama, sürekli öksürük veya ses değişikliği, ateş, yumrular, veya doku kitleleri.
Kanseri taramak ve olası teşhis etmek için birçok test olmasına rağmen kesin tanı, şüpheli kanser dokusundan alınan biyopsi örneğinin incelenmesiyle konur.
Kanser evrelemesi genellikle biyopsi sonuçlarıyla belirlenir ve kanser tipini ve kanserin yayılma derecesini belirlemeye yardımcı olur; evreleme ayrıca bakıcıların tedavi protokollerini belirlemesine yardımcı olur. Genel olarak, çoğu evreleme yönteminde, atanan sayı ne kadar yüksek olursa (genellikle 0 ila 4 arasında), kanser türü o kadar agresif olur veya vücutta kanser o kadar yaygın olur. Evreleme yöntemleri kanserden kansere farklılık gösterir ve sağlık hizmeti sağlayıcınızla bireysel olarak tartışılması gerekir.
Tedavi protokolleri kanserin tipine ve evresine göre değişmektedir.
Çoğu tedavi protokolü, bireysel hastanın hastalığına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, çoğu tedavi aşağıdakilerden en az birini içerir ve tümünü içerebilir: cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi.