Kanser hakkında bilmeniz gerekenler Rehberi
Kanser nedir? Kanser, vücuttaki anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. Vücudun normal kontrol mekanizması çalışmayı bıraktığında kanser gelişir. Eski hücreler ölmez ve bunun yerine kontrolden çıkarak yeni, anormal hücreler oluşturur. Bu ekstra hücreler, tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturabilir. Lösemi gibi bazı kanserler tümör oluşturmaz. Kanser, vücudun herhangi bir yerinde anormal hücrelerin kontrolsüz büyümesidir. 200’den fazla kanser türü vardır.
Normal bir vücut hücresinin anormal şekilde gelişmesine neden olabilecek herhangi bir şey kansere neden olabilir; kanserle ilgili veya neden olan ajanların genel kategorileri şunlardır: kimyasal veya toksik bileşiklere maruz kalma, iyonlaştırıcı radyasyon, bazı patojenler ve insan genetiği.
Kanser semptomları ve belirtileri, kanserin spesifik tipine ve derecesine bağlıdır; Genel belirti ve semptomlar çok spesifik olmasa da, farklı kanserli hastalarda aşağıdakiler bulunabilir: yorgunluk, kilo kaybı, ağrı, cilt değişiklikleri, bağırsak veya mesane işlevinde değişiklik, olağandışı kanama, sürekli öksürük veya ses değişikliği, ateş, yumrular, veya doku kitleleri.
Kanseri taramak ve olası teşhis etmek için birçok test olmasına rağmen, kesin tanı, şüpheli kanser dokusundan alınan biyopsi örneğinin incelenmesiyle konur.
Kanser evrelemesi genellikle biyopsi sonuçlarıyla belirlenir ve kanser tipini ve kanserin yayılma derecesini belirlemeye yardımcı olur; evreleme ayrıca bakıcıların tedavi protokollerini belirlemesine yardımcı olur. Genel olarak, çoğu evreleme yönteminde, atanan sayı ne kadar yüksek olursa (genellikle 0 ila 4 arasında), kanser türü o kadar agresif olur veya vücutta kanser o kadar yaygın olur. Evreleme yöntemleri kanserden kansere farklılık gösterir ve sağlık hizmeti sağlayıcınızla bireysel olarak tartışılması gerekir.
Tedavi protokolleri kanserin tipine ve evresine göre değişmektedir. Çoğu tedavi protokolü, bireysel hastanın hastalığına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, çoğu tedavi aşağıdakilerden en az birini içerir ve tümünü içerebilir: cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisi.
En yaygın kanser türleri nelerdir?
Kanser vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kadınlarda meme kanseri en sık görülenlerden biridir. Erkeklerde prostat kanseridir. Akciğer kanseri ve kolorektal kanser hem erkekleri hem de kadınları yüksek oranda etkiler.
Beş ana kanser kategorisi vardır:
- Karsinomlar deride veya iç organları kaplayan dokularda başlar.
- Sarkomlar kemik, kıkırdak, yağ, kas veya diğer bağ dokularında gelişir.
- Lösemi kanda ve kemik iliğinde başlar.
- Lenfomalar bağışıklık sisteminde başlar.
- Merkezi sinir sistemi kanserleri beyin ve omurilikte gelişir.
Kanser nasıl tedavi edilir?
Tedavi seçenekleri kanserin türüne, evresine, kanserin yayılıp yayılmadığına ve genel sağlığınıza bağlıdır. Tedavinin amacı, yakındaki normal hücrelere verilen zararı azaltırken mümkün olduğu kadar çok kanserli hücreyi öldürmektir. Teknolojideki gelişmeler bunu mümkün kılıyor.
Üç ana tedavi şunlardır:
- Cerrahi: tümörün doğrudan çıkarılması
- Kemoterapi: kanser hücrelerini öldürmek için kimyasallar kullanmak
- Radyasyon tedavisi: kanser hücrelerini öldürmek için X ışınları kullanmak
Bir bireydeki aynı kanser türü, başka bir bireydeki kanserden çok farklıdır. Araştırmacılar, meme kanseri gibi tek bir kanser türü içinde, her biri farklı bir tedavi yaklaşımı gerektiren alt türleri keşfediyorlar.
onkoloji nedir?
Kanseri teşhis etmeye, tedavi etmeye ve araştırmaya adanmış tıp dalı onkoloji olarak bilinirken, bu alanda çalışan bir hekime onkolog denir. Bazı onkologlar yalnızca belirli kanser türlerine veya tedavilerine odaklanır. Bir kanserin türüne, evresine ve konumuna bağlı olarak, bir hastanın bakımında birden fazla onkoloji uzmanı yer alabilir. Onkoloji alanının üç ana uzmanlık alanı vardır – tıbbi, cerrahi ve radyasyon – ve çok sayıda alt uzmanlık alanı.
Tıbbi onkolog, kanseri teşhis etme, evreleme ve tedavi etme konusunda eğitimli lisanslı bir doktordur (tipik olarak dahili tıpta). Bu uzman ayrıca kanser hastasının cerrahi, kemoterapi, immünoterapi, hedefe yönelik tedavi veya hormon tedavisini içerebilen tedavi planının geliştirilmesine öncülük ederken, aynı zamanda hastanın bakımında rol oynayabilecek diğer onkoloji uzmanları ve klinisyenler ile koordinasyon sağlar. Tıbbi onkolog aynı zamanda kanser hastasının tedaviden sonra uzun süreli kontroller için görmeye devam edeceği doktordur.
Bir cerrahi onkolog, biyopsi yapma ve kanserli tümörleri ve çevresindeki dokuları çıkarmanın yanı sıra kanserle ilgili diğer operasyonlarda uzmanlaşmış bir cerrahtır.
Bir radyasyon onkoloğu, kanser hücrelerini küçültmek veya yok etmek veya kanserle ilgili semptomları hafifletmek için radyasyon tedavisi ile kanseri tedavi etme konusunda uzmanlaşmıştır.
Birçok kanser türü bir onkoloji alt uzmanlığı tarafından tedavi edilir. Örneğin jinekolojik onkologlar, rahim, serviks veya yumurtalıkları etkileyenler gibi kadın üreme sistemi kanserlerini tedavi etmek için eğitilirken, hematolojik onkologlar kan kanserlerinin (lösemi, lenfoma ve multipl miyelom) teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır. Bir nöro-onkolog beyin, omurga ve periferik sinirlerin kanserlerini tedavi eder.
Kanser tedavisinin yan etkilerini yönetmek için neler yapabilirsiniz?
Destekleyici bakım hizmetleri, yan etkilerle mücadele etmek ve sağlığı korumak için tasarlanmış geniş bir tedavi yelpazesini tanımlar. Kanseri tedavi etmek, yalnızca hastalıktan daha fazlasına odaklanmayı gerektirir; aynı zamanda ağrı, yorgunluk, depresyon ve beraberinde gelen diğer yan etkileri de ele almalıdır.
Destekleyici bakım hizmetleri şunları içerir:
- Yetersiz beslenmeyi önlemeye ve yan etkileri azaltmaya yardımcı olan beslenme tedavisi
- Enerjiyi artırmak ve yan etkileri azaltmak için doğal ilaçları kullanmak için naturopatik destek
- Gücü yeniden oluşturmak ve tedavinin bazı fiziksel etkilerinin üstesinden gelmek için onkoloji rehabilitasyonu
- Danışmanlık, stres yönetimi teknikleri ve destek grupları aracılığıyla duygusal sağlığı iyileştirmek için zihin-beden tıbbı
Gelecekte kanser tedavisi için neler var?
Kanser tedavisinin geleceği, hastalara daha da fazla kişiselleştirme düzeyi sağlamakta yatmaktadır. Doktorlar, belirli bir tümörde meydana gelen genetik değişikliklere dayalı tedavi seçenekleri sunmaya başlıyor.
Yenilikçi yeni bir tanı aracı olan genomik tümör değerlendirmesi, kansere neden olan mekanizmayı belirlemek için bir hastanın tümörünü genetik olarak inceler. Genomik tümör değerlendirmesi, kanser tedavisine daha kişiselleştirilmiş bir yaklaşımla sonuçlanabilir.