Kalitesiz uyku depresyon sebebi
Depresyon düşündüğünüzden daha yaygındır ve depresyon ve uyku sorunları el ele gidebilir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 16 milyondan fazla insan bir tür depresyona sahiptir ve depresyonu olan kişilerin yüzde 75’inden fazlasının bir tür uyku bozukluğu vardır. Uyku bozuklukları, depresyon belirtileri geliştirme riskinizi de artırabilir. Ancak uyku ve depresyon arasındaki ilişki karmaşıktır. Uyku eksikliği, daha yüksek kan şekeri seviyeleri, karaciğer sorunları, kilo alımı ve şiddetli depresyon gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Kronik uykusuzluk, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ciddi hastalık ve rahatsızlıkların olasılığını artırabilir: Kalp krizi. Felç. Ayrıntılara girelim ve semptomlarınızı iyileştirmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı tedavileri ve yaşam tarzı değişikliklerini tartışalım.
Kalitesiz uyku depresyon Bağlantısı nedir?
Depresyon ve uyku ilginç bir şekilde bağlantılıdır. Depresyon belirtileri uykunuzu etkileyebilir ve uyku apnesi veya uykusuzluk gibi uyku bozukluklarının belirtileri de depresyona neden olabilir.
Depresyon uykunuzu etkiler mi?
Depresyonun uyku üzerindeki etkisi iyi belgelenmiştir. Depresyonun en sık görülen semptomlarından biri uyku bozukluğudur. Depresyonu olan kişilerin yüzde 70 kadarında bir tür uyku bozukluğu vardır. Bu, aşağıdakilerden birinin şeklini alabilir:
Uykusuzluk hastalığı.
Bu uyku bozukluğu, uykuya dalmayı veya uzun süre uykuda kalmayı zorlaştırır.
Hipersomni. Aşırı gündüz uykululuğu (EDS) olarak da adlandırılan hipersomni, yeterince uyumuş olsanız bile gün boyunca anormal uykulu hissetmenize neden olur.
Uykunun depresyona etkisi var mı?
Bağlantı daha net hale geliyor. Örneğin, 2005 yılında yapılan bir araştırma, uykusuzluğun depresyon belirtileri olasılığınızı yaklaşık 10 kat artırdığını buldu. 2009’da yapılan bir uyku apnesi incelemesi incelemesi, obstrüktif uyku apnesi (OSA) ile depresyon semptomları arasında güçlü bir ilişki olduğunu kaydetti.
Belki de daha az anlaşılan, diğer yöndeki bağlantıdır: Uykunun depresyon üzerindeki etkisi.
Uykusuzluk ve depresyon bağlantılı mı?
Bu bağlantının biraz daha derinlerine inelim. İlk olarak, uykusuzluğun depresyonun yaygın bir belirtisi olduğu iyi bilinmektedir.
Ancak araştırmalar giderek artan bir şekilde uykusuzluk ve depresyon arasındaki bağlantının iki yönlü bir yol olduğunu gösteriyor. 1997’de yapılan bir araştırma, hem uykusuzluğun hem de aşırı uykunun daha yüksek intihar düşünceleri ve davranışlarıyla bağlantılı olduğunu buldu. Uykusuzluğun kendisi, depresyon belirtileri geliştirme riskinizi 10 kat artırır.
Ve yaklaşık 25.000 kişi üzerinde 2006 yılında yapılan bir araştırma, depresyon ile çok az uyuma (6 saatten az) ve çok fazla uyuma (8 saatten fazla) arasında açık bir bağlantı kurdu.
Uyku apnesi ve depresyon bağlantılı mı?
Obstrüktif uyku apnesi (OSA) de depresyonla bağlantılıdır.
Yaklaşık 19.000 katılımcının katıldığı 2003 tarihli bir araştırma, depresyonun solunum semptomları olan bir uyku bozukluğu geliştirme riskini beş kat artırdığını buldu. Bir 2009 incelemesi, OSA için uyku kliniklerinde tedavi edilen kişilerin örneklerinde, yüzde 21 ila yüzde 41 arasında herhangi bir yerde de depresyon belirtileri gösterdiğini kaydetti. Ve 182 kişiden oluşan bir 2017 uyku çalışması, depresyonu olan 47 katılımcıdan 44’ünün hafif ila şiddetli OSA olduğunu buldu.
Yaşlandıkça OSA’dan depresyon geliştirme riski de artabilir. 2005 yılında yapılan bir araştırma, OSA’lı 65 yaş üstü kişilerin en az yüzde 26’sının kayda değer depresyon semptomlarına sahip olduğunu göstermektedir.
Kalitesiz uyku depresyon için tedaviler
Depresyonunuz varsa ve uykuyla ilgili semptomlar yaşıyorsanız, depresyonunuz için tedavi aramak en iyisidir. Bir uyku bozukluğunuz varsa ve depresyon belirtileri fark ediyorsanız, ortaya çıkan depresyonu azaltmak için uyku bozukluğunu tedavi etmek daha yararlıdır. Uykusuzluğu tedavi etmezseniz ne olur? Tedavi edilmeyen uykusuzluğun sonuçları arasında şunlar olabilir: Bozulmuş konsantre olma yeteneği, zayıf hafıza, küçük tahrişlerle baş etmede zorluk ve aile ve sosyal ilişkilerden zevk alma yeteneğinde azalma ve Düşük yaşam kalitesidir.
İyi haber şu ki, çoğu uykusuzluk vakası, uyku uzmanlarına güvenmeden veya reçeteli ya da reçetesiz uyku haplarına başvurmadan kendi başınıza yapabileceğiniz değişikliklerle tedavi edilebilir.
Depresyon için bazı etkili tedaviler şunları içerir:
sitalopram (Celexa) veya fluoksetin (Prozac) gibi antidepresanlar dahil ilaçlar
Konuşma terapisi veya Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) yoluyla duygularınız, hisleriniz ve davranışlarınızla başa çıkmanıza yardımcı olacak bir terapist görmek
ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olmak için beyaz ışığa maruz kalmak
balık yağı ve sarı kantaron gibi bitkisel takviyeler yardımcı olabilir, ancak çalışmaların sonuçları karışıktır.