Kalıcı Makyaj (Mikropigmentasyon) Rehberi
Mikropigmentasyon, çeşitli tedavi türlerini özetler, ancak hepsinin ortak bir yanı vardır: ikinci cilt tabakasına renk uygulamak için iğneler kullanılır. Bu kapsamda kaş, göz kalemi ve dudaklara yönelik tedaviler ‘kalıcı makyaj (PMU)’ olarak adlandırılmaktadır. Ancak renk girişi ne bir ömür boyu kalıcıdır ne de klasik makyajın yerini tutar. Renkler genellikle iki ila dört yıl sonra bozulur. Kalıcı makyaj modern bir buluş değildir. Kozmetik dövmeler yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Araştırmacılar, mumyalar gibi korunmuş merhumlar arasında ilk mikropigmentasyonları buldular ve Vikinglerin kaşlarına dövme yaptırdıklarını öğrendiler. Bu nedenle kalıcı makyaj, günümüzün kısa ömürlü ve yakında yok olacak bir güzellik trendinden başka bir şey değil. Bu nedenle, artık hiç kimse elle pigmentasyondan muzdarip olmak veya renk pigmentleri olarak karbon tozu veya toksik maddeler kullanmak zorunda değildir.
Kirpik çizgisi ve dudaklar için mikropigmentasyon (kalıcı makyaj veya kozmetik dövme olarak da adlandırılır) ve kaşlar için microblading, yaşlanma süreciyle birlikte kaybettiğimiz belirginliği geri kazandırır ve bu bölgelerde makyaj için “hazırlık sürenizi” ortadan kaldırabilir.
Kalıcı Makyaj Tedavisi Düşünmek İçin Nedenler
Kalıcı makyajın popülaritesi artıyor çünkü hem erkek hem de kadın hastalara sayısız fayda sağlıyor. Aşağıdaki durumlarda bu kozmetik tedaviyi tercih etmeyi düşünebilirsiniz:
- Geleneksel makyaj alerjileri
- Makyaj yapmayı zorlaştıran fiziksel kısıtlamalar (örn. görme sorunları veya artrit)
- Asimetrik özellikler
- Cilt kusurları (yara izleri, yanıklar, doğum lekeleri)
- Belirli bir iş (sporcular, hemşireler)
- Kontak lens
- yarık dudak
- Yoğun bir program veya son derece aktif bir yaşam tarzı
Kalıcı makyaj (mikropigmentasyon), cildin dermal tabakasına doğal pigmentlerin uygulanmasını içeren yenilikçi bir kozmetik cilt bakımı tedavisidir.
Mikropigmentasyon prosedürü nasıl yapılır?
Ameliyat sırasında cildi uyuşturmak ve sizi rahat ettirmek için çoğu prosedür sadece topikal anestezi gerektirir.
Mikropigmentasyon tipik olarak bir doktorun ofisinde yapılır. İşlemi gerçekleştirmek için kalem benzeri bir alet veya normal bir dövme tabancası kullanılır. Cildinizin orta tabakasına (dermis) birkaç milimetre nüfuz eden bir iğne ile bir demir oksit pigmenti enjekte edilir. Tedavi sırasında kozmetik uzmanınız veya plastik cerrahınız tıbbi eldiven giyecektir.
Dudaklar:
Ağzınıza renk, tanım ve şekil katın. Kalıcı makyaj, ağız çevresindeki ince çizgilere ruj sızmasının önlenmesine de yardımcı olabilir.

Kaşlar:
Seyrek kaşlarınız varsa, bu kozmetik tedavi dolgun bir görünüm ve hoş bir şekil yaratabilir.
Eyeliner:
Günlük eyeliner sürmekten sıkıldınız mı? Kalıcı makyaj eyeliner ile göz görünümünüzü ve kirpiklerinizi ustaca güçlendirin.
Areola rekonstrüksiyonu:
Meme rekonstrüksiyonundan sonra meme başı bölgesinin repigmentasyonu için kalıcı makyaj kullanılabilir.
Yara izleri:
Yara izleri olan hastalar için cilt bakım uzmanlarımız, daha eşit bir cilt için etkilenen bölgeyi çevreleyen cilt rengiyle eşleştirebilir.
Mikroblading ile mikropigmentasyon aynı şey midir? Fark nedir?
Microblading, doğal saç büyümesini taklit etmek için saç benzeri darbeler oluşturmak için uçlu bir kalem veya küçük bir elektrikli makine gibi elde taşınabilir bir makine kullanır. Bununla birlikte, mikropigmentasyon veya kalıcı makyaj, size ‘ombre kaşlar’ görünümü vermek için cilt üzerinde gölgeli bir etki yaratır.
Hangisi daha iyi microblading veya kalıcı makyaj?
Bir makine kullanarak kalıcı makyaj, microblading’den daha uzun süreli sonuçlar verecektir. Pigment, cildin dermal tabakasında bir kuruş derinliğinde biriktirilir. Pigmenti tam olarak nereye yerleştirdiğinizi bilmek çok önemli bir faktördür, böylece bu keskin saç vuruşlarını korursunuz.
Kalıcı makyaj ile dövmenin(tattoo) farkı nedir?
Dövme sanatçıları, müşterilerinin duygularını, kelimenin tam anlamıyla cildinizin altına giren bir çizime dönüştürür. İnsanlar dövmeleri kendi hayatlarındaki veya sevdiklerindeki önemli olayları hatırlamak, vücudu süslemek veya tanınmış bir dövme sanatçısının eserini cildinde göstermek için seçerler Genel olarak, mikropigmentasyon da bir dövme türüdür: fark şudur: dövme için iğnenin cilde çok daha derinden nüfuz etmesi, sanatçının daha güçlü renkler ve daha kalın iğneler kullanması ve makinelerin daha güçlü olması. Sonuç olarak, renkler dövme ile çok daha uzun süre dayanır. Ayrıca farklı cilt bölgeleri çok farklı tedaviler gerektirir.
Mikropigmentasyonun riskleri nelerdir?
Mikropigmentasyonun çeşitli riskleri veya komplikasyonları vardır.
Enfeksiyon:
İğneler söz konusu olduğunda, sterilize edilmiş iğneler kullanılmazsa veya mürekkep kirlenirse her zaman enfeksiyon olasılığı vardır. Prosedür, eğitimli bir kozmetik doktorunun ofisinde (düzenlenmemiş bir dövme salonuna kıyasla) yapılırsa, bu endişelerden kaynaklanan enfeksiyonlar genellikle daha az olasıdır. Steril olmayan iğneler hepatit, HIV ve staph enfeksiyonları gibi hastalıkları bulaştırabilir.
Alerjik reaksiyon:
Dövme mürekkebinin rengine (kullanılan pigmentler) veya dövme mürekkebinin türüne alerjiniz olabilir. (Sağlık uzmanınız işleminizi gerçekleştirmeden önce, reaksiyonunuz olup olmadığını görmek için kulağınızın arkasına veya parmağınıza bir çizik testi yapmalıdır.)
Göz komplikasyonları:
Göz çevresindeki mikropigmentasyon prosedürleri kirpik kaybına, ciddi göz kapağı yaralanmasına, kabuklanmaya ve ektropiona (göz kapağı göz küresinden uzaklaşır) neden olabilir.
Nodüller ve yara dokusu:
Vücudunuz dövme mürekkebine “yabancı bir madde” olarak tepki verebilir ve pigment parçacıklarının etrafında nodüller (granülom adı verilen) oluşturabilir. Keloidler, cildiniz yaralandığında veya travma geçirdiğinde oluşabilen yara izleridir. Keloidler cildin yaralı bölgesinden daha büyük olma eğilimindedir.
MRI komplikasyonları:
Dövme mürekkebi pigmentlerinin MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taramasının kalitesini bozduğuna dair bazı raporlar vardır. Başlarının MRI görüntülemesi yapılan hastaların yüzlerinin dövme bölgesinde de birkaç şişlik veya yanma vakası vardır.