İnsanı 24 saat içinde öldürebilecek hastalıklar
1.Meningokok Hastalığı
Bu, enfekte kişilerden tükürük ve burun damlacıkları yoluyla, hapşırma, öksürme, içecek paylaşma, öpüşme, sigara vb. yoluyla yayılan bir hastalıktır. Hasta olanların yaklaşık yarısını öldürür. Etkilenenlerin yaklaşık %10 ila %15’inde , bilişsel problemler, şiddetli baş ağrıları ve depresyon gibi ciddi nörolojik bozukluklar ortaya çıkabilir.
Menenjit semptomları grip semptomlarına benzer ve kolaylıkla griple karıştırılabilir. Bu hastalığın coğrafi engelleri yoktur. Yani bu hastalığa yakalanmak için belirli bir ülkede bulunmanız gerekmiyor. Menenjit her yerdedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 10’u bu hastalığı boğazlarının ve burunlarının arkasında taşır.
Bebekler ve bebekler, daha zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle hastalığa yakalanmaya daha yatkındır.
Hastalık meninkslere veya beyin ve omuriliğin astarına saldırır ve bir kişinin tepkileri önemli ölçüde tehlikeye girebilir. Işığa karşı daha duyarlı hale gelebilirler, vücutları ağrıyabilir, ateş, boyun tutulması, enerji seviyeleri tehlikeye girebilir ve mor bir döküntü OLABİLİR, ancak bu her zaman görünmez.
2. Et Yiyen Böcek Nekrotizan fasiit
Bu böcek, vücudun yumuşak dokusunu yiyerek vücudu hızla süpürebilir. Genellikle birden fazla bakteri türünden kaynaklanır ve Streptococcus (A grubu strep) en yaygın bakteridir.
Bakteriler kasları, sinirleri, yağları ve kan damarlarını çevreleyen bağ dokusuna saldırır ve ölmelerine neden olur. Bu uzuvların veya yaşam kaybına yol açabilir.
3. Felç
Bir kan damarı patladığında veya beyindeki bir pıhtı tarafından bloke edildiğinde felç meydana gelebilir. Oksijen kaynağını keserek beyin hasarına neden olur. Ancak bu günlerde, erken kalp krizi ve felçlerin yüzde 80’i önlenebilir. İnmenin en yaygın semptomu yüz, kol veya bacakta uyuşmadır ve genellikle vücudun bir tarafını etkiler.
4. Kolera
Bu, kontamine su veya yiyecek yemenin neden olduğu bir bağırsak hastalığıdır ve saatler içinde herkesi öldürebilir. Enfeksiyondan etkilenenler, acilen tedavi edilmezse dehidrasyona ve ölüme yol açabilecek ishalden muzdariptir.
5.MRSA
Bu, bakterilerin birçok antibiyotiğe dirençli olduğu bir hastalıktır. Metisiline dirençli Staphylococcus aureus olarak da bilinir. MRSA semptomları, nerede enfekte olduğunuza bağlıdır. Çoğu zaman, ciltte yara veya çıban gibi hafif enfeksiyonlara neden olur. Ancak aynı zamanda daha ciddi cilt enfeksiyonlarına neden olabilir veya cerrahi yaralara, kan dolaşımına, akciğerlere veya idrar yollarına bulaşabilir.
6.D68 enterovirüsü
Bu virüs hastanın tükürüğü, öksürüğü ve hapşırmasıyla yayılır ve böcekle kirlenmiş ev yüzeylerinden alınabilir. Semptomlar ateş, burun akıntısı, hapşırma, öksürme ve kas ağrısını içerir. Astımlıların bu virüse yakalanma riski daha fazladır. Daha ciddi vakalarda, hırıltıya ve ölüme neden olabilecek şiddetli nefes alma güçlüklerine neden olabilir.
7. Ebola
Ebola nedeniyle dünya genelinde 11.500’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu virüs, enfekte hayvanların kan, salgı, organ veya vücut sıvılarıyla yakın temas yoluyla bulaşır. Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi Batı Afrika ülkelerinde yaygındır.
8. Veba
Evet, bunu fare gibi enfekte küçük bir hayvanın ısırması veya piresinin neden olduğu “Kara Veba” olarak biliyoruz. Avustralya’da bulunmamakla birlikte, Afrika ülkeleri, Rusya, Amerika ve Asya’da endemiktir. Semptomlar ateş ve titreme, baş ağrısı ve vücut ağrıları, kusma ve mide bulantısıdır.
9.Dang humması
Bu hastalığı Avustralya’da ve Bali gibi yerlerde duymuş olabilirsiniz. Bu hastalık enfekte bir sivrisinek tarafından yayılır. Semptomlar yüksek ateş, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı, eklem ağrısı, kas ve kemik ağrısı ve burun ve diş etlerinde kızarıklık veya kanamayı içerir. Bu enfekte sivrisinekler genellikle tropikal ülkelerde yaşar. Bunun için mevcut bir aşı yoktur, bu nedenle koruma önerilir. Pencere camları ve kapılar kullanın, kovucular kullanın ve uzun kollu giysiler giyin.
10.Akciğer embolisi
DVT ( derin ven trombozu), pulmoner embolinin en yaygın nedenidir. Diğer daha seyrek pulmoner emboli kaynakları, yağ embolisi (genellikle büyük bir kemiğin kırılmasıyla bağlantılı), amniyotik sıvı embolisi, hava kabarcıkları ve üst vücuttaki derin ven trombozudur. Pulmoner emboli (PE), akciğerlerde ciddi olabilen ve potansiyel olarak ölüme yol açabilen bir kan pıhtısıdır. Tedavi edilmediğinde ölüm oranı %30’a kadar çıkarken erken tedavi edildiğinde ölüm oranı %8’dir. Akut başlangıçlı pulmoner emboli insanların aniden ölmesine neden olabilir.