Gözde uçuk riskleri ve tedavisi (herpes göz enfeksiyonu)
İnsanlar tipik olarak uçuklara dokunarak ve ardından kontamine parmaklarıyla gözlerine dokunarak kaparlar. Bir kez yerleştiğinde, virüs vücutta ömür boyu kalır. Oküler herpes, korneayı enfekte etme eğilimindedir, iltihaplanmaya, göz kızarıklığına, yırtılmaya ve – nadir durumlarda – görme kaybına neden olur. Herpes simpleks keratiti, korneayı (iris ve göz bebeğinin önündeki şeffaf tabaka) içeren ve herpes simpleks virüsünün neden olduğu bir göz enfeksiyonudur. Gözde ağrı, yaşarma, kızarıklık, gözde yabancı bir cisim varmış gibi bir his (yabancı cisim hissi) ve parlak ışığa duyarlılık yaygın semptomlardır. Herpes simpleks göz enfeksiyonları, oldukça tehlikeli olabilen bir enfeksiyon şeklidir.
Herpes simpleks virüsü esas olarak uçuklara da neden olan herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1) ağız ,yüz ve göz çevresinde hastalığa neden olur.
Herpes simpleks göz enfeksiyonunun belirtileri:
- kırmızı göz
- göz ağrısı
- göz çevresinde şişlik
- parlak ışığa duyarlılık
- sulanan göz
- bulanık görme
Enfeksiyon kaptığınızdan şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım alın, aksi takdirde görüşünüz tehlikeye girebilir.
Herpes simpleks göz enfeksiyonlarının nedenleri
Herpes simpleks göz enfeksiyonları, genellikle virüsle önceki bir enfeksiyon yeniden aktive olduğunda ve göze yayıldığında ortaya çıkar.
Hemen hemen herkes çocukluk döneminde herpes simpleks virüsüne maruz kalır. Çoğu insan bunu fark etmeyecektir çünkü genellikle hiçbir semptom görülmez. Ancak daha sonra virüs vücutta hareketsiz kalacaktır.
Bazı insanlarda virüs daha sonra yeniden etkinleştirilebilir. Bu rastgele gerçekleşebilir veya aşağıdakiler tarafından tetiklenebilir:
- bir hastalık veya yüksek sıcaklık
- güçlü güneş ışığına veya soğuk rüzgara maruz kalma
- göz yaralanması
- stresli dönemlerde
- Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak – örneğin, kemoterapiniz varsa,aids,vs
Herpes simpleks göz enfeksiyonları için tedavi nasıl yapılır ?
Herpes simpleks göz enfeksiyonlarının çoğu, daha uzun sürebilmelerine rağmen 1 ila 2 hafta içinde iyileşir. Tedavi genellikle komplikasyon riskini azaltmak için gereklidir.
Başlıca tedaviler şunlardır:
- antiviral göz damlaları veya merhem – bunlar virüsün yayılmasını durdurur ve genellikle 2 haftaya kadar günde
birkaç kez kullanılır
- steroid göz damlaları – bunlar iltihabı azaltmak için antiviral damlalarla (bir göz doktorunun gözetiminde) birlikte kullanılabilir
- antiviral tabletler – bunlar bazen daha şiddetli enfeksiyonları tedavi etmek ve daha sonra geri gelmelerini durdurmak için gereklidir
- Size verilen tavsiyelere uyduğunuzdan ve belirtilen tedavileri belirtildiği gibi aldığınızdan emin olun. Belirtileriniz ortadan kalksa bile önerilen herhangi bir ilacın tedavisini tamamlamanız önemlidir. Bu, virüsün geri gelmesini durdurmaya yardımcı olacaktır.