Göz tembelliği nasıl tedavi edilir?
Göz tembelliği nasıl tedavi edilir? Göz tembelliği veya ambliyopi, her 100 çocuktan yaklaşık 2’sinde gözükür. Durum tedavi edilebilir ve tipik olarak göz bandı ve düzeltici lens takma gibi stratejilere iyi yanıt verir. Göz tembelliği için en iyi sonuçlar, tipik olarak, 6 yaşından daha küçük çocuklarda, durum erken tedavi edildiğinde elde edilir. Görme Terapisi, kapama tedavisi,düzeltici lensli veya lenssiz tedaviler, Şaşılık ameliyatı gibi müdahaleler ile tedaviler planlanır. Göz tembelliği tedavi edilmezse zamanla kötüleşebilir. Diğer tedavilere ek olarak, göz egzersizleri bunu yönetmenize ve önlemenize yardımcı olabilir. Göz egzersizleri göz kaslarını güçlendirmek için faydalıdır. Ayrıca beyni ve zayıf gözü birlikte daha etkili çalışmak için eğitebilirler.
Ambliyopiden kaynaklanan görme bozuklukları çocuklukta başlasa da, tedavi edilmezse kötüleşen semptomlarla yetişkinliğe kadar devam edebilir. Yine de, tedavi edilmeyen ambliyopisi olan çocuklar, yetişkinliğe bile ulaşmadan kalıcı görme kaybı yaşayabilirler.
Yetişkinlerde Göz tembelliği tedavisi var mı
Görme terapisinin, görsel sistemi yeniden eğiterek tembel gözün görsel becerilerini büyük ölçüde geliştirdiği gösterilmiştir. Son araştırmalar, beynin sinir yollarının her yaşta geliştirilebileceğini göstermiştir.Bu da, tembel bir gözün her yaşta, hatta yetişkinlikte bile kısmen tedavi edilebileceği anlamına gelir.
Tembel gözünüzü daha güçlü olan gözünüzdeki görüşü bulanıklaştırarak düzeltebilirsiniz, bu da sizi zayıf gözünüzde görme geliştirmeye zorlar. Bu, bir göz bandı takarak, özel düzeltici gözlükler alarak, ilaçlı göz damlaları kullanarak, gözlüklere Bangerter filtresi ekleyerek ve hatta ameliyatla yapılabilir.
Göz bandı, çocuklar için etkilenen gözdeki görmeyi iyileştirmek için kullanılan yaygın bir göz tembelliği tedavisi olsa da, göz tembelliği olan yetişkinler için etkili olduğu kanıtlanmamıştır.
Düzeltici gözlük
Ambliyopiyi tedavi etmenin ilk kriteri, her gözün mümkün olan en yüksek görme keskinliğine sahip olmasını sağlamaktır. Altta yatan bir kırma kusurunun bir sonucu olarak gelişen ambliyopi, tipik olarak düzeltici gözlüklere iyi yanıt verir, bu da tembel gözün mümkün olan en iyi görüşü elde etmesine ve dünyayı daha net görmeye “alışmasına” olanak tanır.
Görme Terapileri
Ambliyopi için en yaygın tedavi, diğer tedavilerle birlikte önerilebilen görme tedavisidir. Görme tedavisi görme keskinliği, binoküler görme, görsel işleme yetenekleri, akıcı okuma ve derinlik algısının iyileştirilmesinde oldukça başarılıdır. Görme terapisinde kullanılan günümüz teknikleri, iki göz birlikte çalışmak üzere eğitildiğinde (stereopsis) optimal uzun vadeli sonuçların ortaya çıkabileceğini göstermiştir.
Bir görme terapisi programı, tembel gözü aktif olarak çalıştırmak için tasarlanmış lenslerin, prizmaların, filtrelerin, tıkayıcıların ve diğer özel ekipmanların kullanımını içerebilir. Her görme terapisi programı, hastanın özel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiştir.
Göz bandı
Genellikle kişiselleştirilmiş bir görme terapisi programında önerilen göz bandı, daha güçlü gözün üzerine bir göz bandı yerleştirmeyi içerir ( tembel gözü çalışmaya ve beyinle daha iyi bir bağlantı kurmaya zorlama.) iyi gören gözün kapatılması ile beyin, tembel gözden gelen görsel sinyalleri kabul etmeye ve yorumlamaya başlayacak ve böylece vizyonu geri kazanacaktır. Bu tedavi yönteminin uzunluğu görmenin boyutuna, çocuğun yaşına ve göz tembelliğinin ne kadar süredir mevcut olduğuna bağlıdır.
Atropin göz damlaları
Göz yamalarına benzer şekilde, atropin göz damlaları tipik olarak bir görme terapisi programı ile birlikte kullanılır. Damlalar, görüşü bulanıklaştırmak ve tembel gözü daha güçlü hale getirmek için etkilenmeyen göze uygulanır ve böylece göz ve beyin bağlantısını güçlendirir.
Ameliyat
Genel olarak gözler aynı hizada ise göz ameliyatı önerilmez. Bununla birlikte, ambliyopi bir göz kaymasının (şaşılık) bir sonucuysa, göz kaymasını iyileştirmek için göz kaslarını yeniden hizalamak ve göz hareketlerini düzeltmek için ameliyat (hatta bazen birden fazla ameliyat) gerekebilir. Bu ameliyatların erken yaşta yapılması çok önemlidir.