Göz tansiyonunun geri dönüşü yok!
Glokom Hakkında Bilmem Gereken Gerçekler Nelerdir? Glokomlu kişilerin yarısı, ciddi bir görme kaybı meydana gelene kadar genellikle bundan habersizdir. Glokom, optik siniri etkileyen ve görme kaybına neden olan bazı göz hastalıklarını ifade eder. Bu hastalıkların hepsi olmasa da çoğu tipik olarak göz içinde göz içi basıncı (GİB) adı verilen yüksek basınç üretir. Normal GİB milimetre cıva cinsinden ölçülür ve 10-21 mm Hg arasında değişebilir. Yüksek GİB, glokom gelişimi için en önemli risk faktörüdür. Yüksek GİB bazen oküler hipertansiyon olarak adlandırılır. Doktorunuz oküler hipertansiyon tanısı koyarsa, bu glokomunuz olduğu anlamına gelmez, ancak bu durumu geliştirme riskiniz daha yüksek olduğu anlamına gelir ve sık sık bir göz doktoruna görünmeniz gerekir.
Glokomdan Her Zaman Kör Olur musunuz?
Glokomlu kişilerin yarısı, ciddi bir görme kaybı meydana gelene kadar genellikle bundan habersizdir. Hastalık tedavi edilemez, ancak yönetilebilir. Erken tanı ve tedavi genellikle mükemmel başarı ile sonuçlanır ve görme korunur.
Bazıları yüksek GİB, aile öyküsü, etnik köken ve ileri yaş gibi birçok faktör glokom gelişme riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Glokom Çeşitleri Nelerdir?
İki ana glokom türü, açı kapanması ve açık açıdır.
Açı kapanması glokomu
Açı kapanması glokomunda göz içindeki normal drenaj kanalları fiziksel olarak tıkanır. Açı kapanması glokomu akut (ani) veya kronik (uzun süreli) olabilir. Akut açı kapanması glokomunda, aköz hümör olarak bilinen sıvının birikmesi nedeniyle GİB’de ani bir artış meydana gelir. Akut açı kapanması glokomu, sorunun başlangıcından sonraki saatler içinde optik sinir hasarı ve görme kaybı meydana gelebileceğinden acil bir durum olarak kabul edilir. Kronik açı kapanması glokomu, semptomsuz görme hasarına neden olabilir.
Açık açılı glokom
Açık açılı glokomda drenaj sistemi açık kalır. Açık açılı glokom da semptomsuz görme hasarına neden olabilir.
Normal (veya düşük) tansiyonlu glokom, hastalığın alışılmadık ve tam olarak anlaşılmamış bir şeklidir. Bu tip glokomda, GİB sürekli olarak normal kabul edilen bir aralıkta olmasına rağmen optik sinir hasar görür.
Çocukluk çağı glokomu nadirdir ve bebeklik, çocukluk veya ergenlik döneminde başlar. Açık açılı glokoma benzer ve erken evrede varsa çok az semptom vardır. Tedavi edilmediği takdirde körlük meydana gelebilir. Çoğu glokom türü gibi, bu çocukluk formunun da kalıtsal olduğu düşünülmektedir.
Konjenital glokom
Konjenital glokom, genellikle doğumdan hemen sonra ortaya çıkan bir tür çocukluk çağı glokomudur, ancak yaşamın ilk yılına kadar ertelenebilir. Bununla birlikte, çocukluk çağı glokomunun aksine, konjenital glokom genellikle yırtılma, ışık hassasiyeti ve korneada bulanıklık gibi göze çarpan belirtilere sahiptir. Bu tip glokom erkeklerde daha sık görülür ve bir veya iki gözü etkileyebilir.
İkincil glokom
İkincil glokom, göz içindeki yapısal bir problemin bir sonucu olarak artan GİB anlamına gelir. Bu ikincil tip, göz yaralanmasının veya diğer tıbbi durumların sonucu olabilir. Glokomun bu formu farklıdır, çünkü tedavi altta yatan nedeni tedavi etmeyi ve ayrıca göz içindeki artan basıncı düşürmeyi amaçlar.
Glokom Neden Olur?
Glokom, göz içinde artan basıncı içerir. Normal bir gözde, arka odacıkta aköz hümör adı verilen berrak bir sıvı üretilir ve göz bebeğinden ön odaya akar. Gözün ön kısmına geldiğinde, sıvı Schlemm kanalı adı verilen bir alandan gözün dışına akar. Sulu mizah, göz içindeki dokulara yapısal destek, oksijen ve beslenme sağlar.
Artan GİB, artan üretim veya aköz hümör drenajının azalmasından kaynaklanır. Göz içindeki basınçta ortaya çıkan artış, sonunda optik sinire zarar verebilir. GİB’deki bu artış, glokoma bağlı görme kaybı için açık ara en yaygın risk faktörüdür, ancak ilgili tek faktör değildir.
Uzun yıllar boyunca, glokomda optik sinir hasarının birincil nedeninin yüksek GİB olduğuna inanılıyordu. Artık normal GİB’li kişilerin bile glokomdan görme kaybı yaşayabileceğini biliyoruz. Öte yandan, GİB’si yüksek olan bazı kişilerde asla glokomdan kaynaklanan optik sinir hasarı gelişmez. Bu nedenle, GİB normal aralıkta olsa bile diğer faktörler optik siniri etkileyebilir.
Yüksek GİB, glokom için hala önemli bir risk faktörü olarak kabul edilir, çünkü çalışmalar, GİB ne kadar yüksek olursa, optik sinirin zarar görme olasılığının o kadar yüksek olduğunu göstermiştir.
Afrika kökenli Amerikalılar gibi bazı etnik grupların neden körlüğe yol açan glokom oranlarının daha yüksek olduğunu kimse bilmiyor. Birincil açık açılı glokom, Afrikalı Amerikalılar ve Alaska Yerlileri arasında 6-8 kez görülen körlüğün önde gelen nedenidir.
Glokom Belirtileri Nelerdir?
Glokomlu çoğu insan, önemli görme kaybı yaşamaya başlayana kadar semptomları fark etmez. Optik sinir lifleri glokom tarafından hasar gördüğünden, genellikle periferik veya yan görüşte küçük kör noktalar gelişmeye başlayabilir. Optik sinirin tamamı yok edilirse körlük oluşur.
Diğer semptomlar genellikle, özellikle akut açı kapanması glokomunda GİB’deki ani artışlarla ilişkilidir ve şunları içerebilir:
- bulanık görme,
- ışıkların etrafındaki haleler,
- şiddetli göz ağrısı, baş ağrısı,
- karın ağrısı,
- mide bulantısı
- kusma.
Glokom için Tıbbi Bakım Ne Zaman Aranır?
Şiddetli göz ağrınız veya ani görme kaybınız, özellikle çevresel veya yan görme kaybınız varsa hemen doktorunuzu arayın.
Glokom tedavisinde kullanılan ilaçların birçoğunun yan etkileri olabilir.
- gözlerde batma veya kızarıklık;
- bulanık görme;
- baş ağrısı; veya
- kalp atışı, nabız veya solunumdaki değişiklikler.
Çoğu yan etki ciddi değildir ve zorlanmadan geçer. Herkes glokom ilaçlarının yan etkilerini yaşamayacaktır, ancak bunlardan herhangi birini yaşarsanız doktorunuza bildirin.
Açı kapanması glokomunda hızlı bir GİB artışı bulanık görmeye, şiddetli göz ağrısına, baş ağrısına, karın ağrısına veya bulantı ve kusmaya neden olabilir. Açı kapanması glokomu nadir olmakla birlikte, hastalığın ciddi bir şeklidir ve hızlı tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Bu belirtilere sahipseniz kalıcı görme kaybını önlemek için değerlendirme ve tedavi için derhal tıbbi yardım almalısınız.