Göz sağlığınız için 10 öneri
Gözlerinizin de ilgiye ihtiyacı var. Gözlerinize nasıl iyi bakacağınızı mı merak ediyorsunuz? Ya da görme ile ilgili sorunlarınız var ama nasıl çözeceğinizi bilmiyor musunuz? Pekala, gözlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek basit yaşam tarzı alışkanlıkları konusunda size yardımcı olmak için buradayız. Gözünüzü hafife almayın. Göz doktorunuzu düzenli olarak görmek önemlidir. Her gün temel göz bakımı alışkanlıklarını uygularsanız, göz problemleriniz kolayca önlenebilir. İşte göz sağlığınızı korumak ve görüşünüzü keskin tutmak için bazı ipuçları.
1-Seyahat koşullarına dikkat edin
Uçakla seyahat ediyorsanız, basınçtaki değişiklikler, düşük oksijen seviyeleri ve düşük nem, hepsi kuru göz semptomlarına katkıda bulunabilir. El bagajınıza yağlayıcı göz damlası koymayı unutmayın! Bunun yerine araba kullanıyorsanız ve göz kuruluğuna yatkınsanız, camları kapalı tutmak ve ısıyı veya klimayı kısmak ya da en azından havalandırma deliklerini yüzünüzden uzak tutmak yararlı olabilir
2-Sağlıklı diyete dikkat
Bol meyve, sebze ve balık yemek gözlerinizi sağlıklı tutar! Omega-3 yağ asitleri, lutein, çinko, C vitamini ve E vitamini gibi besinler görme problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Makula dejenerasyonu ve katarakt gibi birçok oküler durum yaşlanmayla bağlantılıdır. Sağlıklı beslenmenin uzun vadede gözleriniz üzerinde büyük etkisi olabilir. Bu bileşenler gözlerinizin genç kalmasına yardımcı olacaktır:
- Somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar.
- Lahana, ıspanak ve karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler.
- Yumurta, fasulye ve fındık gibi et dışı protein kaynakları.
- Portakal, limon ve diğer turunçgiller veya meyve suları
- İstiridye
- Sağlıklı beslenmek diyabeti de uzak tutar. Diyabet, körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olan diyabetik retinopatiye yol açar.
3- Besin açısından zengin gıdalar veya takviyeler yiyin
Göz dostu besinler, iyi göz sağlığına katkıda bulunur ve hatta bazı göz hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Özellikle kuru göz için A vitamini yönünden zengin besinler retinanın düzgün çalışmasına ve gözlere nem sağlamasına yardımcı olur. Somon, ton balığı ve pisi balığı gibi balıklarda bulunanlar gibi Omega-3 yağ asitleri de gözyaşı işlevine yardımcı olur.
4-Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü uzak tutmanıza yardımcı olur. Bu sağlık sorunları, diyabetik retinopati gibi tehlikeli göz rahatsızlıklarına yol açabilir.
5-Sık ara verin ve mavi filtreli gözlük takın
Ekranlara bakmak göz yorgunluğuna, bulanık görmeye, odaklanma zorluğuna, kuru gözlere, baş ağrılarına ve daha fazlasına neden olabilir. Ekranlara bakarken sağlığınızı korumak için ara vermek çok önemlidir. İdeal olan her 20 dakikada bir başka yöne bakmaktır. Mavi ışıklı gözlük takmak da zararlı ışık ışınlarını filtreleyerek gözlerinizi korumaya yardımcı olur. Dijital cihazlarınızdan sık sık ara verin 20-20-20 kuralına uymak yardımcı olabilir: Her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 fit uzağa bakın. Bir adım daha ileri götürmek ister misiniz? Gözlerinize biraz daha özen göstermek için 20 kez göz kırpın. Bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayar ekranınızı yüzünüzden 20-28 inç uzakta ve göz hizanızın biraz altında tutun.
Göz yorgunluğu, bulanık görme veya kuru gözler kendiliğinden geçmiyorsa, gözlerinizi kontrol ettirmek için göz doktorunuza başvurun.
6- Güneş gözlüğünü ihmal etmeyin
Güneş ışığına (UV) maruz kalma, katarakt ve makula dejenerasyonu geliştirme riskinizi artırır. Güneş gözlüğü takmak, UV ışığını %100’e kadar filtrelemenin ve gözlerinizi korumanın harika bir yoludur.
7- Çevrenize dikkat edin
Sıcaklık, rüzgar, düşük nem ve kurak ortamların tümü gözlerinizi etkileyebileceğinden, buna göre plan yapmak ve ayarlamak önemlidir. Rüzgarlı günlerde, gözlerinizi korumaya yardımcı olması için güneş gözlüğü takmak faydalı olabilir. Ayrıca, birkaç saat boyunca klimalı bir odada kalacaksanız, her ihtimale karşı elinizin altında yağlayıcı göz damlası bulundurmanız yararlı olabilir. Nemlendirici ayrıca iç mekandaki kuru havaya nem eklenmesine yardımcı olabilir.
8-Periyodik göz muayenesi olun
Göz koşullarının çoğunun erken evrelerde hiçbir belirtisi yoktur. Düzenli göz muayenesi yaptırmak, oküler rahatsızlıkları erken teşhis etmek ve buna göre tedavi etmek için önemlidir. Düzenli göz muayeneleri de önemlidir çünkü kırma kusurları ilerleyicidir. Bu, reçetelerin her zaman zaman içinde değiştiği anlamına gelir. Göz muayeneleri, reçeteleri güncel tutmak ve görüşü olabildiğince keskin tutmak için önemlidir.
9-Sigarayı bırakın
Sigara içmek genel sağlığınız için zararlıdır ve ayrıca gözleriniz için çok zararlıdır. Ayrıca katarakt, glokom, makula dejenerasyonu ve kuru göz sendromu gibi çeşitli görme sorunlarıyla da bağlantılıdır. Aslında, zamanla görüşünüzü olumsuz etkileyebilecek optik sinirlere de zarar verebilir. O yüzden sigarayı hemen bırakın.
Sigara sağlığa olumsuz etkileriyle bilinir. Birçok kanser türüne ve sağlık koşullarına neden olur. Sigara ayrıca optik sinirlere zarar verebilir ve katarakt gibi göz rahatsızlıklarının gelişme riskini artırabilir.
10-Gözlerinizi daha sık kırpın
Basit bir göz kırpma eylemi, gözünüzün yüzeyini temizler ve onu taze yaşlarla doldurur. Bu yüzden göz kırpmayı unutmayın! Gözlerinizi nemlendirmeye ve yatıştırmaya yardımcı olacaktır. Gözleriniz biraz yorgun veya kuru hissediyorsa, tazelemek için bir dakikalığına gözlerinizi kapatmayı deneyin.