Kornea ve Görme yolu Hastalıkları rehberi
Görsel yol, sinyalleri retinadan görsel kortekse iletir. Retina, optik sinir, optik kiazma, optik yol, lateral genikulat çekirdek, optik radyasyon ve görsel korteksten oluşur. Görme yolundaki lezyonlar, lezyonun tam yerinin belirlenmesine yardımcı olabilecek şekilde, görme bozukluklarına veya görme kaybına yol açabilir. Tek taraflı görme alanı kaybı, kiazmal öncesi bir patolojiyi gösterirken, iki taraflı görme alanı kaybı, kiazmal veya retrokiazmal bir patolojiyi gösterir. Zayıf kornea veya keratokonus neden olur? Bu faktörler keratokonus geliştirme şansınızı artırabilir: Ailede keratokonus öyküsü olması. Gözlerinizi kuvvetlice ovmak. Retinitis pigmentosa, Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, saman nezlesi ve astım gibi belirli koşullara sahip olmak.
Retina hastalıkları çoğunlukla santral veya parasantral skotomlara neden olur. Görme yolundaki prekiazmal hasar genellikle optik siniri (örn., optik nörit, optik atrofi, AION, papilödem) içerir ve anopi veya sentroçekal skotom ile kendini gösterebilir. Optik kiazma bölgesindeki hasar en yaygın olarak bir hipofiz adenomu veya kraniyofarenjiyom tarafından basıya bağlıdır ve bitemporal heteronim hemianopsi (çapraz liflerin lezyonları) veya binasal hemianopsi (çapraz olmayan liflerin lezyonları) ile kendini gösterir.
Kornea nedir?
Kornea, gözün ön ve ortasındaki şeffaf dokudur. Şeffaflığı ışığın gözbebeği, mercek ve gözün arkasındaki retinaya geçmesine izin verir. Üç ana kornea tabakası, korneanın veya epitel tabakasının dış tabakası, stroma olarak adlandırılan orta tabaka ve son olarak, endotel adı verilen tek bir hücre tabakasıdır. Korneanın eğriliği, ışığın odaklanmasında (kırılması veya bükülmesi) önemli bir rol oynar. Normal kornea pürüzsüz, berrak ve serttir. Gözü enfeksiyondan ve yabancı maddelerden korumaya yardımcı olur.
Kornea Hastalığı Belirtileri ve Belirtileri
Kornea hastalığı, gözün önündeki şeffaf tabaka olan kornea ile ilgili sorunları ifade eder. Farklı nedenlere sahip birçok kornea hastalığı türü vardır.
Kornea hastalığının belirti ve semptomları bir dereceye kadar kornea hastalığının tipine ve spesifik nedene bağlıdır. İlişkili semptomlar ve belirtiler şunları içerebilir:
- göz ağrısı,
- bulanık görme,
- aşırı göz sulanması,
- göz kızarıklığı,
- baş ağrısı
- ışığa aşırı duyarlılık
- çift veya yamuk görme
Kornea Hastalıkları nelerdir?
- Büllöz keratopati
- Cogan sendromu
- Kornea ülseri
- Herpes simpleks keratit
- Herpes zoster oftalmikus
- interstisyel keratit
- Keratokonjonktivit sikka
- Keratokonus
- Keratomalazi
- Periferik ülseratif keratit
- Fliktenüler keratokonjonktivit
- Yüzeysel noktalı keratit
Kornea hastalığı veya hasarı ağrıya, yırtılmaya ve görme keskinliğinde azalmaya (görme keskinliği) neden olabilir.
Keratokonusa nedir ve ne sebep olur?
Keratokonus nedir? Keratokonus, gözün önündeki şeffaf tabaka olan korneanın merkezde zayıflayıp inceldiği zaman meydana gelir. İnceltme, düzensiz bir koni şeklinde dışa doğru şişmesine neden olur. Bu tür odaklanma sorunu “düzensiz astigmatizma” olarak bilinir. Kornea ışığı odaklamak için açık ve düzenli olmalıdır. Şekildeki değişiklik, görüşünüzün bozulabileceği ve bulanıklaşabileceği anlamına gelir.
Keratokonus on yıllardır çalışılmasına rağmen, hala tam olarak anlaşılamamıştır. Keratokonusun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hastalığa yatkınlığın doğumda mevcut olduğuna inanılmaktadır. Keratokonusta sık görülen bir bulgu korneada kollajen kaybıdır. Keratokonus kendi kendine kaybolmaz. Korneanızın şekli ilaçlarla, özel kontakt lenslerle veya ameliyatla bile kalıcı olarak değişemez. Korneanızı yeniden şekillendirmek için çeşitli seçeneklerimiz olduğunu unutmayın, ancak keratokonus kronik, ömür boyu süren bir hastalıktır. Bu yüzden işler kötüye gidene kadar beklemeyin

keratokonus-kornea-sekli
Kornea enfeksiyonu nedir?
Kornea enfeksiyonu veya keratit, kornea yabancı bir cisimden veya bakteri veya mantarlardan (genellikle kontamine kontakt lenslerden) zarar gördüğünde ortaya çıkar. Bu ağrılı iltihaplanmaya neden olabilir ve kornea skarlaşmasına neden olabilir. En ciddi vakalarda keratit körlüğe neden olabilir.
Kornea yüzey hasarına ne sebep olur?
Aşınmalar — Kornea yüzeyinde çizikler veya sıyrıklar içerir. Kimyasal yaralanmalar — Göze giren hemen hemen tüm sıvılardan kaynaklanır. Kontakt lens sorunları — Aşırı kullanım, zayıf oturma veya kontakt lens bakım çözümlerine karşı hassasiyet.
Kornea hastalığının nedenleri ve risk faktörleri nelerdir?
Kornea hastalığının nedenleri çok çeşitlidir. Yukarıda listelenen koşullar, kalıtsal (kalıtsal) nedenler, enfeksiyon, travma, otoimmün bozukluklar, beslenme yetersizlikleri, alerji, ikincil nedenler (korneayı da etkileyen diğer göz hastalıkları), büyüme ve tümörlerden kaynaklanır.
Risk faktörleri de benzer şekilde bireyin durumuna göre değişir. Kalıtsal genetik koşullar gibi bazı risk faktörleri değiştirilemez. Diğerleri, travma ve enfeksiyona maruz kalmayı sınırlayarak önlenebilir. Birçok insanda, kornea hastalığının erken evrelerinde hızlı bir şekilde tedavi edilmesi, hastalığın ciddiyetini ve komplikasyonlarını en aza indirecektir.
Hasarlı bir kornea körlüğe neden olabilir mi?
Kornea hasarı, dünya çapında, ancak özellikle daha az gelişmiş ülkelerde önde gelen körlük nedenidir. Kornea bulanıklığı veya yara izi, ışık kırılması/dağılması veya bulanık görmeye neden olabilir.
Kornea körlüğüne ne sebep olur?
Yetişkinlerde kornea körlüğünün başlıca nedenleri arasında bakteriyel, fungal veya viral keratit, kalıtsal kornea distrofisi ve göz yaralanmaları yer alır.
Hasarlı bir kornea kendini onarabilir mi?
Kornea küçük yaralanmalardan kendi kendine iyileşebilir. Çizilirse, sağlıklı hücreler hızla kayar ve enfeksiyona neden olmadan veya görüşü etkilemeden önce yarayı yamalar. Ancak bir çizik korneada derin bir yaralanmaya neden olursa, iyileşmesi daha uzun sürer.
Hasarlı Korneayı tamir etmek için:
Araştırmacılar, yetişkin bir insan kök hücresinden yetiştirilen ilk bilinen doku olan korneaları yeniden büyütüyor. Özet: Araştırmacılar, bulunması zor limbal kök hücreler için bir belirteç görevi gören ABCB5 olarak bilinen bir molekülü kullanarak, görmeyi geri kazandırmak için insan kornea dokusunun yeniden büyümesini artırmanın bir yolunu buldular.
Ağır kornea hasarında tedavi nasıl olur?
Kornea körlüğünün kesin tedavisi kornea nakli veya kornea greftidir. Bu ameliyatta, korneanın bir kısmı veya tamamı, başka birinin ölümü üzerine bağışlanan kornea ile değiştirilir.
Kornea dejenerasyonuna ne sebep olur?
Kornea dejenerasyonlarına hastalık veya yaşlanma neden olabilir. Çoğu durumda, dejenerasyonların genetik ile ilgisi yoktur. Yaşa bağlı dejenerasyonlar “evrimsel” kornea dejenerasyonları olarak bilinirken, hastalık veya belirli koşullara maruz kalmanın neden olduğu dejenerasyonlar “evrimsel değildir”.
Kornea sağlığımı nasıl iyileştirebilirim?
- Diyetinize Renkli Sebzeleri Dahil Edin
- Sigarayı bırakın
- Renkli Meyveler Yiyin
- Göz Egzersizleri yapın
- Gözlerinizi Güneşten Koruyun
- C ve A vitamini alın
- uzun süre bilgisayar kullanmayın
- alerjik ortamdan uzaklaşın
- kimyasal maddelre dikkat edin
- makyajın göz içine kaçmasına engel olun
- lenslerinizi sıkça çıkarıp,gözünüzü dinlendirin.
- düzenli göz doktoru muayenesine gidin
- şekerinize dikkat edin