Glokom hakkında bilinmesi gerekenler

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #100004826
    Hastarehberi Saglik Hiz
    Anahtar yönetici

    Glokom nedir? göz içindeki artan basınç nedeniyle optik sinire zarar veren bir grup göz hastalığını ifade eder. Glokom, körlük de dahil olmak üzere ciddi görme sorunlarına neden olabilir, ancak yeterince erken tespit edildiğinde genellikle önlenebilir.

    Glokom Nedenleri

    Glokoma neden olabilecek birden fazla hastalık olmasına rağmen, çoğu glokom nedeni, gözünüzdeki sıvının boşaltılmamasından kaynaklanır. Gözleriniz sürekli olarak sulu mizah adı verilen bir sıvı üretiyor. Bu sıvı gözünüzü besler ve sabit bir basınçta şişmesini sağlar.

     

    Sürekli göz sıvısı deyim yerindeyse kirlenir eski sıvının da sürekli olarak boşaltılması gerekir. Gözün drenaj borusu drenaj açısı olarak bilinir. Gözünüz düzgün bir şekilde boşalmıyorsa, gözünüzdeki basınç artar. Bu, optik sinirinize zarar verir, yaptığı bazı küçük sinir liflerini öldürür ve sizi kör noktalara bırakır.

    Glokom Risk Faktörleri

    Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla glokom geliştirme riski taşır. Aşağıdaki gruplardan herhangi birine aitseniz, glokom geliştirme riskiniz daha yüksektir:

     

    diyabetli insanlar

    40 yaş üstü Afrikalı Amerikalılar

    60 yaş üstü tüm insanlar

    Ailesinde glokom öyküsü olan kişiler

    Risk, glokom gelişme olasılığı beyazlardan altı ila sekiz kat daha fazla olan Afrikalı Amerikalılar için en yüksektir. Diyabetli kişilerde, diyabeti olmayanların durumu geliştirme olasılığı iki kat daha fazladır.

     

    Açık Açılı Glokom

    Glokom vakalarının büyük çoğunluğu açık açılı glokomdur. 10 glokom hastasından en az dokuzu bu hastalıktan muzdariptir. Bazen kronik glokom veya birincil glokom olarak bilinir. Yaklaşık 3 milyon Amerikalı açık açılı glokomdan muzdarip.

     

    “Açık açı” kısmı, iris ile sıvının gözünüzden aktığı kornea arasındaki açıyı ifade eder. Bu alan olması gerektiği gibi geniştir. Buna rağmen, göz yavaş yavaş akar ve bu da çok fazla göz basıncına ve potansiyel körlüğe yol açabilir.

     

    Açık açılı glokomu olan kişilerin kan basıncını dikkatli bir şekilde kontrol etmesi gerekir. Yüksek tansiyon, optik fiber sinir hasarına katkıda bulunabilir, bu nedenle kan basıncınızı sağlıklı bir aralıkta tutmak için doktorunuzla birlikte çalışmak, görme sağlığınız için hayati önem taşır.

    Kapalı açı Glokomu
    Bazen iris ve kornea arasındaki açı iris tarafından engellenir. Bu açı kapanması glokomuna neden olur. Açı tıkandığında sıvı normalde olduğu gibi gözü terk edemez, bu da tüm glokom türleri gibi göz tansiyonu sorunlarına ve potansiyel körlüğe yol açar. Açı kapanması glokomu kalıtsal olma eğilimindedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık yarım milyon insan bu duruma sahiptir. Asya kökenli insanlar ve yakın görüşlü insanlar bundan en çok etkilenir.

    Açı kapanması glokomu aniden (akut) veya zamanla yavaş yavaş (kronik) ortaya çıkabilir. Akut olduğunda, gözdeki basınç aniden yükseldiği için bu durum aşırı derecede ağrılı olabilir. Akut açı kapanması glokomunun belirtileri şunları içerir:

    Işığın etrafında haleler görmek
    kırmızı gözler
    Mide bulantısı
    Bulutlu görüş
    Bu semptomları yaşarsanız derhal tıbbi tedavi gereklidir. Hızlı tedavi ile tam iyileşme tipiktir.

     

    Çoğu glokom vakası hiçbir belirti göstermeden başlasa da, durumun belirtileri zamanla gelişebilir. Glokomdan görme kaybı, görüşünüzün kenarlarında başlar. Bir tünele bakmak gibi olabilir. Bu görüş, hasta gözlerinin kenarındaki nesneleri kaçırmaya başlayana kadar yavaş yavaş kaybolur. Sonunda merkezi görüşünüz de azalır ve tedavi edilmezse sonunda körlüğe yol açar. Glokom genellikle hiçbir belirti göstermeden başladığından, düzenli testler çok önemlidir. Erken teşhis, görme duyunuzu korumanın anahtarıdır.

    Glokom İlaçları
    Glokom teşhisi konduktan sonra, görüşünüzü korumak için ilaçlarınızı düzenli ve hassas bir şekilde almanız gerekir. Bu ilaçların bazılarının yan etkileri vardır, ancak çoğu hasta bunların hiçbirini yaşamaz. Herhangi bir yeni ilaçta olduğu gibi, tedavinize başlamadan önce doktorunuza alabileceğiniz diğer tüm ilaçları bildirmelisiniz.

    Gözyaşı
    Glokom hastalarının çoğu göz damlası ile tedavi edilecektir. Bir doktor tarafından reçete edilen göz damlaları, gözünüzün içindeki basıncı eşit tutabilir. Birkaç çeşit glokom göz damlası olsa da, hassasiyetinize bağlı olarak hepsinin gözünüzü tahriş etme potansiyeli vardır. Yan etkilere bağlı olarak ilaçları değiştirmeniz gerekebilir, bu nedenle sizin için doğru olanı bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın.

    haplar
    Glokom tedavisinde çok çeşitli haplar kullanılır. Bu ilaçlardan bazıları gözlerinizin daha az sıvı üretmesine neden olur. Diğerleri göz sıvısının drenajını arttırır. Birkaç kişi her ikisini de yapıyor. Bu ilaçların çok çeşitli yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimleri vardır, bu nedenle doktorunuza halihazırda kullandığınız ilaçları bildirmek önemlidir.

     

    Glokom için Lazer Cerrahisi

    Lazer cerrahisi genellikle glokom hastalarında kullanılan ilk cerrahi seçenektir. Yüksek düzeyde odaklanmış bir ışık huzmesi kullanarak, sıvının daha serbestçe akmasını sağlamak için göz dokunuzda küçük bir delik açılır. Bu ayakta tedavi prosedürüdür ve hastalar genellikle ertesi gün normal aktivitelerine devam edebilirler. Tipik olarak, bir seferde yalnızca bir göz ameliyat edilir.

     

    Durumunuzun nedenine ve ciddiyetine bağlı olarak glokom hastaları için kullanılan çeşitli lazer cerrahisi türleri vardır. En yaygın biçimleri seçici lazer trabeküloplasti (SLT), argon lazer trabeküloplasti (ALT), lazer periferik iridotomi (LPI) ve lazer siklofotokoagülasyondur.

     

    Ameliyat sırasında kırmızı veya yeşil ışık parlamaları görebilirsiniz. Ameliyattan sonra iltihaplanma veya başka yan etkiler yaşayabilirsiniz. Anti-inflamatuar göz damlası ile eve gönderileceksiniz ve daha fazla izleme için bir takip ziyareti planlamanız gerekecek. Lazer cerrahisinin başarılı olduğu kanıtlanmış olsa da, etkileri bazı durumlarda geçicidir ve zamanla daha fazla ameliyat gerektirebilir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.