Girişimsel radyoloji nedir?

  • Bu konu boş.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #100005637
    Hastarehberi Saglik Hiz
    Anahtar yönetici

    Girişimsel radyoloji nedir?

    Girişimsel radyologlar hastalığı teşhis eder ve tedavi eder. Vücudun dışından kateter veya teller gibi çeşitli küçük aletler sokarak vücuttaki çok çeşitli rahatsızlıkları tedavi ederler. BT ve ultrason gibi röntgen ve görüntüleme teknikleri radyoloğa rehberlik eder. Girişimsel radyoloji birçok durumda cerrahi yerine kullanılabilir. Bazı durumlarda hastaneye yatış ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

    Girişimsel radyolog kimdir?

    Girişimsel radyolog, akredite bir ikamet programını tamamlamış bir tıp doktorudur. Daha sonra American Board of Radiology tarafından verilen board sınavına girebilir. Daha sonra, girişimsel radyolog bir burs-eğitim programını tamamlar. Bu uzmanlar diğer doktorlarla yakın işbirliği içinde çalışır ve tedavi ekibinde önemli bir rol oynar.

    Girişimsel radyologlar hangi işlemleri yapar?

    Girişimsel radyologlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli prosedürler uygular:

    Anjiyografi.

    Bu, damarların tıkanmasını veya daralmasını ve diğer sorunları bulmak için arterlerin ve damarların röntgenidir.

    Anjiyoplasti.

    Doktor, bir kan damarına balon uçlu küçük bir kateter yerleştirir. Ardından balonu şişirerek geminin içinde bir tıkanıklık alanı açar.

    Embolizasyon.

    Doktor, o damardan kan akışını durdurmak için bir maddeyi bir kateterden bir kan damarına koyar. Bu kanamayı kontrol etmek için yapılabilir.

    Gastrostomi tüpleri.

    Ağızdan yemek alamıyorsanız, doktor mideye bir besleme tüpü yerleştirir.

    Damar içi ultrason.

    Doktor, sorunları bulmak için bir kan damarının içini görmek için ultrason kullanır.

    Stent yerleştirme.

    Doktor, tıkanıklık bölgesinde bir kan damarı içine küçük bir ağ bobini (stent) yerleştirir. Tıkanıklığı açmak için stenti genişletir.

    Yabancı cisim çıkarılması.

    Doktor, damardaki yabancı bir cismi çıkarmak için kan damarına bir kateter yerleştirir.

    İğne biyopsisi.

    Doktor, doku biyopsisi almak için görüntüleme tekniklerinin rehberliğinde vücudun hemen her yerine küçük bir iğne sokar. Bu tip biyopsi, ameliyatsız bir teşhis verebilir. Bu prosedürün bir örneği iğneli meme biyopsisi olarak adlandırılır.

    IVC filtreleri.

    Doktor, alt vena kavaya (IVC) küçük bir filtre yerleştirir. Bu, karnınızdaki büyük bir damardır. Filtre, ciğerlerinize gidebilecek kan pıhtılarını yakalar.

    Pıhtı çözücü ilaçların enjeksiyonu.

    Doktor, doku plazminojen aktivatörü gibi pıhtı çözücü ilaçları enjekte eder. Bu ilaç kan pıhtılarını çözer ve kollarınıza, bacaklarınıza veya vücudunuzdaki organlarınıza giden kan akışını artırır.

    Kateter yerleştirmeleri.

    Doktor, kemoterapi ilaçları, beslenme veya hemodiyaliz vermek için büyük bir damara bir kateter yerleştirir. Ayrıca kemik iliği naklinden önce bir kateter takabilir.

    Kanser tedavisi.

    Doktor kanser ilacını doğrudan tümör bölgesine verir.

    Girişimsel Radyoloji ve Kardiyak Kateterizasyon İşlemleri

    Kalp kateterizasyonu olarak da adlandırılan kalp kateterizasyonu, kalbin damarlarını, kapakçıklarını ve diğer kısımlarını incelemek için yapılır. Doktor, büyük bir kan damarına kateter adı verilen ince bir tüp yerleştirir ve daha sonra teşhis testlerinin gerçekleştirileceği kalbe bağlar.

    Prosedürünüzden Ne Beklemelisiniz?

    Prosedürünüze bağlı olarak, doktorunuz size nasıl hazırlanacağınız konusunda özel talimatlar verebilir. Genel olarak, girişimsel radyoloji veya kardiyak kateterizasyon prosedürleri olan kişiler şu yönergeleri izlemelidir:

    Testinizden önceki gece gece yarısından sonra hiçbir şey yemeyin. Berrak sıvılar, hastaneye gelmeden iki saat öncesine kadar tamamdır.

    Varfarin gibi kan inceltici ilaçlar veya aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz. Testinizden önce bunları almayı bırakmanız gerekebilir.

    • Alerjilerinizin ve kullandığınız ilaçların bir listesini getirin.
    • Diyabetiniz varsa, insülin veya diyabet ilaçlarınızı nasıl almanız gerektiğini sorun.
    • Herhangi bir mücevheri evde bırakın.
    • İşlemden sonra birinin sizi eve bırakmasını sağlayın.
    • Bu prosedürlerin çoğu, uyanıkken, rahatlamanıza yardımcı olacak bir sakinleştirici ile yapılır. Kapak tamiri gibi bazı işlemler genel anestezi ile yapılır. İşlemden sonra, sedasyon veya anestezinin etkisi geçene kadar uyanma odasında vakit geçireceksiniz.

    Kateter çıkarıldıktan sonra, bir hemşire veya başka bir sağlayıcı kanamayı durdurmak için delinme bölgesine sert bir baskı uygulayacaktır. Bazı prosedürlerde, kesiğin iyileşmeye başlaması için birkaç saat düz yatmanız gerekir.

    Eve gittikten sonra aktivitelerinizi minimumda tutmaya çalışın. Yalnız yaşıyorsanız, ilk gece yanınızda birisinin kalmasını planlayın. Ertesi gün hafif aktiviteye devam etmek genellikle iyidir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.