çocuk ve bebeklerde en sık hastalıklar nelerdir ?

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #100003253
    Opr.Dr.Mustafa Mete
    Anahtar yönetici

    Yaygın çocukluk hastalıkları
    1. Soğuk algınlığı
    Soğuk algınlığının en yaygın çocukluk hastalıklarından biri olması şaşırtıcı değildir. Soğuk algınlığına, insanların birbirleriyle yakın temasta olduğu ortamlarda kolayca yayılan virüsler neden olur. Soğuk algınlığının tedavisi yoktur, ancak ateş, kas ağrıları veya baş ağrıları gibi semptomları yönetmek için asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilebilir.
    2. Kulak Enfeksiyonları
    Kulak enfeksiyonları en yaygın çocukluk hastalıklarından bazılarıdır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre, çocuklar yetişkinlere göre kulak enfeksiyonlarına daha yatkındır. Kulak enfeksiyonlarına bakteriyel veya viral enfeksiyonlar neden olabilir. Semptomlar arasında kulak ağrısı, ateş, sinirlilik, uyumakta zorluk ve kulağın çekilmesi yer alır.


    3. Grip
    Daha yaygın olarak grip olarak bilinen grip, enfekte kişiler öksürdüğünde veya hapşırdığında kolayca yayılan bir virüs türüdür. Bu yaygın çocukluk çağı hastalığının ateş, boğaz ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları ve titreme gibi semptomları vardır. Çoğu vaka, semptomları ilaç, sıvı ve dinlenme ile yöneterek evde tedavi edilebilir.
    Herkesin her yıl grip aşısı olmasını sağlayarak sizin ve çocuklarınızın grip olma riskini azaltabilirsiniz. Grip aşısı olmak, hasta olmayacağınızı garanti etmez, ancak en yaygın suş riskinizi azaltabilir. Hastalanırsanız grip semptomlarının şiddetini ve süresini azaltabilir.
    4. Bronşit
    Bronşit, akciğerlerdeki hava yolları şiştiğinde ve akciğerlerde mukus ürettiğinde ortaya çıkar. Bu öksürük, göğüste ağrı, yorgunluk, baş ağrısı, vücut ağrıları ve boğaz ağrısına neden olur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, çoğu bronşit vakası, genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan bir virüsten kaynaklanır.
    5. RSV
    Solunum sinsityal virüsü (RSV), solunum sistemini etkileyen yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Çoğu çocuk ve yetişkinde ateş, öksürük, burun akıntısı ve hapşırma gibi hafif soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. Bununla birlikte, küçük bebeklerde ve yaşlı erişkinlerde daha ciddi olabilir. Hava yollarında iltihaplanmaya neden olabilir ve pnömoniye neden olabilir.
    6. El, ayak ve ağız hastalıkları
    El, ayak ve ağız hastalığı (HMFD) çok bulaşıcıdır ancak genellikle çok ciddi değildir. CDC’ye göre, en çok bebeklerde ve beş yaşından küçük çocuklarda görülür. Ancak, daha büyük çocuklar ve yetişkinler bunu alabilir. Semptomlar deri döküntüleri, ateş, ağız yaraları ve grip benzeri semptomları içerir.
    7. Konjonktivit
    Konjonktivit, daha yaygın (ve açıklayıcı) “pembe göz” adıyla bilinir. Pembe gözün belirgin belirtileri, bir veya iki gözde kızarıklık, akıntı, kaşıntı ve şişmeyi içerir. Birden fazla nedeni vardır, ancak bulaşıcı konjonktivit tipine, göze giren bir bakteri veya virüs neden olur. Bir çocuk doktoru pembe gözü antibiyotik merhem veya göz damlası ile tedavi edebilir.
    8. Gastroenterit
    Gastroenterit, mide gribi olarak da bilinir, ancak aslında grip değildir. Ancak grip gibi, buna da hızla yayılabilen bir virüs neden olur. Semptomlar bulantı, kusma ve ishali içerir. Genellikle semptomlar birkaç gün içinde geçer ve tedavi, kusma ve ishale bağlı dehidrasyonu önlemek için dinlenmeyi ve sıvı vermeyi içerir.
    9. Sinüzit
    Sinüzit, sinüs enfeksiyonunun teknik terimidir. Sinüslerde mikropların (bakteriler ve virüsler) büyümesine izin veren sıvı birikmesinden kaynaklanır. Sinüzit vakalarının çoğuna virüsler neden olur. Belirtiler arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde basınç veya ağrı, burun akıntısı (boğazdan mukus damlaması), boğaz ağrısı, öksürük ve ağız kokusu yer alır.
    10. Strep Boğaz
    Strep boğazına, burun ve boğaza giren streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri neden olur. Boğaz ağrısı, ateş, şişmiş bademcikler ve mide ağrısına neden olur. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa, strep testi yaptırabilmeleri ve antibiyotik tedavisi alabilmeleri için çocuk doktoruna görünmelidir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.