Ek Besinlerin Hazırlanması
Bebeğime nasıl daha fazla katı gıda ekleyebilirim? Pürüzsüz ve bebeğinizin yutmasını kolaylaştırmak için tahılları ve ezilmiş pişmiş tahılları anne sütü, formül mama veya su ile karıştırın. Sebzeleri, meyveleri ve diğer yiyecekleri pürüzsüz olana kadar ezin veya püre haline getirin. Elma ve havuç gibi sert meyve ve sebzelerin, kolayca püre haline getirilmeleri veya püre haline getirilmeleri için genellikle pişirilmeleri gerekir.
Bebek mamasını önceden nasıl hazırlarım?
Ev yapımı gıdaların kavanozları hava geçirmez kavanozlarda buzdolabında en az 3-4 gün saklanabilir. – Diğer bir yöntem ise meyve ve sebzeleri önceden birkaç porsiyon halinde soymak, kesmek ve dondurmaktır. Bu, bebek için yemekten hemen önce bir püre pişirmeyi ve karıştırmayı çok hızlı hale getirir.
Bir bebeğe vermeniz gereken ilk yiyecek nedir?
Katı gıdalar herhangi bir sırayla verilebilir. Bununla birlikte, püre haline getirilmiş etler, kümes hayvanları, fasulye ve demirle zenginleştirilmiş tahıllar, özellikle bebeğiniz öncelikli olarak anne sütüyle besleniyorsa, temel besinleri sağladıkları için ilk gıdalar olarak önerilir. Bir seferde yalnızca bir yeni tek bileşenli gıda tanıtılmalıdır.
Bir bebeğe güvenli ve hijyenik bir ortam nasıl sağlanır?
Emzirmeden önce çocuğunuzun ellerinin temiz olup olmadığını kontrol edin. Çocuğunuza evcil hayvanlara dokunduktan ve tuvalete gittikten sonra ve yemek yemeden önce ellerini yıkamasını öğretin. Yüzeyleri temiz tutun ve evcil hayvanları yiyeceklerden veya yiyeceklerin hazırlandığı veya yendiği yüzeylerden uzak tutun.
Bebekler ne zaman çiğ meyve ve sebze yiyebilir?
Çocuğunuzun katı yiyecekler yemeye başlaması gereken yaklaşık 6 ila 8 aylıktır. Çocuğunuz hayatının ilk iki ila dört ayı boyunca, bebek gevrekleri, et veya diğer proteinler, meyveler, sebzeler, tahıllar, sütler, peynirler ve yoğurtlar dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri alabilecektir.
Bebekler hangi sebzeleri yiyebilir?
Tek sebze ve meyvelerle sütten kesmeye başlayabilirsiniz – harmanlanmış, ezilmiş veya yumuşak pişmiş yaban havucu, brokoli, patates, yam, tatlı patates, havuç, elma veya armut çubuklarını deneyin. Bebeğinizin normal sütüyle karıştırılmış bebek pirincini de deneyebilirsiniz. Bebeğinize vermeden önce pişmiş yiyeceklerin hemen soğuduğundan emin olun.
Bebek Ek Besinler Meyveler
- Elma: Elma yıkanır, kaynar sudan geçirilir, soyulur. Cam rendede veya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.
- Şeftali: Şeftali yıkanır, kaynar sudan geçirilir, kabuğu soyulur, dilimlere ayrılır, çatalla veya makinede püre şekline getirilir. Tülbentten suyu sıkılır. Su veya püre olarak yedirilir.
- Portalak: Suyu sıkılarak verilir.
- Muz: Çatalla veya makinede püre şekline getirilir. İsteniyorsa, portakal veya elma suyu ile biraz sulandırılabilir.
Bebek Ek Besinler Sebzeler
Karışık sebze maması: Başlangıçta koyu çorba, ilk haftadan sonra koyu püre şeklinde hazırlanır.
- 1. hafta: 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.
- 2. hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. Tel süzgeçten veya makineden havuçlar ve patatesler tamamiyle ezilerek püre şekline getirilerek geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.
- 3. hafta: 3 çay fincanı su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patatese ek olarak 1 çay kaşığı pirinç her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin; ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz + birkaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates v.b) eklenir. Tel süzgeçten veya makineden geçirilerek elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.
- 4. hafta: Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı margarin yağı veya pastörize tereyağ katılır (tam sebze püresi)
Bebek Ek Besinler Muhallebi
Muhallebi inek sütü veya formül sütler ile endüstriyel unlu besinler tarifelerine göre süt veya su ilavesi ile hazırlanır.
İnek sütü muhallebisi: 250 ml su, 3 büyük çay kaşığı pirinç unu, 2 büyük çay kaşığı toz şeker karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6 ölçek formül sütü tozu katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
Bebek Ek Besinler Yumurta
Yumurta katı olana kadar haşlanır. Sarısından ilk gün 1/2 küçük kahve kaşığı olarak başlanır. Gün aşırı ve her defasında miktar arttırılarak 8-10 gün sonunda sarısının tamamı verilir. Başlangıçta sebze öğününde, daha sonra sabah kahvaltısında verilir.
Bebek Ek Besinler Karaciğer püresi
Dana ve kuzu karaciğeri yıkanır. Üzerindeki zarı çıkarıldıktan sonra yağsız tavada veya haşlanarak pişirilir. Rendelenerek veya makinede püre haline getirilir. Sebze püresine karıştırılarak verilir. İlk 5 günde 1 çay kaşığı (5gr) başlanarak 5 çay kaşığına çıkarılır.
Bebek Ek Besinler Köfte
Yağsız, sinirsiz dana veya sığır kıymasından, çok az ekmek ufağı ve tuz ilavesiyle hazırlanır. Yağsız tavada veya ızgarada pişirilir. İçinin de iyice pişmesine dikkat edilir ve sebze püresi ile birlikte verilir.
Bebek Ek Besinler Balık, tavuk
6 aylıktan sonra haşlanmış veya ızgarada pişirilmiş beyaz etli balıklar verilebilir. Tavuk eti makineden geçirilerek hazırlanır. Kılçıklı balıkların iyi ayıklanması gerekir. Alerji yönünden dikkatli olunmalıdır.
Bebek Ek Besinler Beyin
Kuzu beyni suda haşlanır. Tuz, limon, sıvı yağı ilave edilerek 3-5 çay kaşığı verilir. Ayda 2-3 kez yedirilmesi yeterlidir.