Ebola nedir? Neden olur ?
Ebola virüsü hastalığı veya daha önce bilindiği gibi Ebola kanamalı ateşi, Ebola virüsünden kaynaklanır. Afrika’daki ülkelerde bulunan ve genellikle ölümcül bir sonucu olabilen (enfekte kişilerin %25-90’ı için) nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Virüslerin bulaşması, insandan insana kan ve diğer vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir. Ebola virüsü hastalığının belgelenen ilk salgını 1976’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, o zamanlar Zaire olarak bilinen yerde meydana geldi ve sonraki tüm salgınlar Afrika’da oldu.
Ebola’nın belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda, enfekte bir kişi ani başlangıçlı ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ve baş ağrısı, ardından ilerleyici halsizlik, iştahsızlık, ishal (bazen kan ve mukus içerir), mide bulantısı ve kusma yaşar. İlk semptomlar spesifik değildir ve soğuk algınlığı veya sıtma gibi daha yaygın diğer hastalıkların semptomlarına benzer.
Bir sonraki aşama, burun, diş etleri ve deriden kanama ve kanlı kusma ve dışkı ile daha şiddetlidir. Diğer semptomlar arasında ciltte kızarıklık, boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü bulunur.
Bir kişinin semptom göstermeye başlaması enfeksiyon noktasından 2 ila 21 gün sürebilir.
Bir insan nasıl enfekte olabilir?
Bir kişi, enfekte olmuş kan, salgılar, dokular, organlar veya ölü veya yaşayan enfekte kişilerin diğer vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla Ebola virüsü ile enfekte olabilir. Semptomatik hastaların ilk evrelerinde genel olarak bulaşma riski düşüktür. Virüs ayrıca bu tür sıvılarla yoğun şekilde kirlenmiş malzemeler yoluyla da bulaşabilir. Hastalıktan iyileşen hastalarla korunmasız cinsel temas yoluyla da bulaşabilir.
Havada değil, damlacıklar yoluyla bulaşır, bu nedenle birisinin, halihazırda hasta olan biriyle, örneğin birinin yanında oturmak gibi (ve herhangi bir bedensel temas olmaksızın) gündelik temasa girerek Ebola virüsü hastalığına yakalanması pek olası değildir. sıvılar).
Çoğu insana başka bir kişi bulaşır, ancak bazı insanlara şempanzeler ve yarasalar gibi Afrika’da ölü vahşi hayvanlara veya “çalı etine” dokunmaktan bulaşmıştır.
Ebola Ne kadar bulaşıcı?
İnsanlar ancak belirtiler göstermeye başladıklarında bulaşıcı hale gelirler. Semptomatik hastaların erken evrede enfekte olma riski genellikle düşüktür. Hastalığın sonraki aşamalarında enfeksiyon riski çok daha yüksektir, ancak uygun kişisel koruyucu ekipmanın doğru kullanımı ile etkin bir şekilde ele alınabilir.
Ne kadar ölümcül?
Vaka ölüm oranı (hastalık teşhisi konan ve ölen kişilerin oranı) virüs türüne bağlı olarak %25-90’dır.
Virüs dirençli mi?
Ebola virüsü dezenfektanlara ve ağartıcıya karşı hassastır ve ısıtma ile yok edilir.
Ebola için aşı var mı?
Ebola virüsü hastalığının önlenmesi için önemli gelişmeler kaydedilmiştir ve şu anda birkaç ülkede kullanım için ruhsatlandırılmış iki aşı bulunmaktadır.

Ebola hastalığında Tedavi nedir?
Ebola virüsü hastalığına karşı genel kullanım için onaylanmış özel bir tedavi yoktur, ancak destekleyici tedavi – semptomları hafifletmek ve daha fazla komplikasyon ve yan etkileri önlemek için hastane bakımı – verilebilir.
Nereden geliyor?
Ebola virüslerinin Sahra altı Afrika’daki vahşi hayvanlarda dolaştığı düşünülüyor. Meyve yarasalarında, şempanzelerde, gorillerde ve duikerlerde bulunmuştur ve insan enfeksiyonları bu tür hayvanlarla doğrudan temasla bağlantılıdır.
Bir salgın nasıl durdurulabilir?
Ebola virüsü hastalığı salgını, bulaşma zinciri kırılarak durdurulabilir. Bu, ileriye doğru bulaşmayı önlemek için şüpheli ve doğrulanmış hastaları izole ederek yapılabilir. Aynı zamanda, hastalarla yakın temasta bulunan kişilerle de temas kurularak olası enfeksiyonların tespiti için izlenir.
Bir ülkede Ebola salgını varsa oraya seyahat etmemem gerektiği anlamına mı geliyor?
Ebola salgınından etkilenen bir ülkeye seyahat edip etmeme konusunda seyahat tavsiyesi ve Ebola virüsü hastalığı dışındaki nedenlerle sağlık hizmetlerine erişim de dahil olmak üzere diğer sağlık bilgileri için ulusal yetkililerinize danışın.
Kendimi bir Ebola enfeksiyonuna karşı nasıl koruyabilirim?
- Etkilenen ülkeleri ziyaret eden veya bu ülkelerde ikamet eden kişiler aşağıdaki önlemleri almalıdır:
- Semptomatik hastalarla ve/veya vücut sıvılarıyla temastan kaçının.
- Ölen hastaların cesetleri ve/veya vücut sıvıları ile temastan kaçınmak
- Hem canlı hem de ölü vahşi hayvanlarla (maymunlar, orman antilopları, kemirgenler ve yarasalar dahil) temastan kaçınmak ve “çalı eti” tüketmek
- Elleri düzenli yıkamak, sabun veya antiseptik kullanmak,
Etkilenen ülkelerden gelen yolcuların ülkeye getirme riski var mı?
EVH ile enfekte olan kişiler, hastalığa yakalandıklarını bilmeden ülemize gelebilirler. Seyahat ederken, gidecekleri yere vardıklarında veya birkaç gün sonra belirtiler gösterebilirler.