Düzenli Egzersiz Kadınları Diyabet’ten Koruyor
Ulusal Sağlık Enstitüleri, diyet ve egzersizin diyabeti geciktirebileceğini göstermek için çığır açan bir araştırma yaptı. Klinik deney, düşük yağlı bir diyetle birlikte günlük yarım saatlik yürüyüş veya diğer düşük yoğunluklu egzersizin tip 2 diyabet geliştirme riskini yüzde 58 oranında azalttığını kanıtladı. Aslında, düzenli egzersiz özellikle tip 2 diyabet geliştirme riski daha yüksek olan kişiler için faydalıdır. Hipertansiyon, ailede diyabet öyküsü ve obezite gibi çoklu risk faktörlerine sahip olmanın bir sonucu olarak. Diyabetli insanlar için ek faydalar vardır: egzersiz kan şekeri düzeylerini düşürür ve vücudunuzun insüline duyarlılığını artırarak insülin direncine karşı koyar. Birçok çalışma, egzersizin bu ve diğer faydalarının altını çiziyor.
Fiziksel aktivite ve kan şekeri düzeyi
Fiziksel aktivite, vücudunuzu insüline karşı daha duyarlı hale getirerek, antrenmanınızdan 24 saat sonra kan şekerinizi düşürebilir. Kan şekerinizin egzersize nasıl tepki verdiğini öğrenin. Kan şekeri seviyenizi egzersizden önce ve sonra daha sık kontrol etmek, aktivitenin faydalarını görmenize yardımcı olabilir. Egzersiz, tip 1 diyabet tedavisinin kesinlikle hayati bir parçasıdır. Yaşamınız boyunca zinde ve aktif kalmanın birçok faydası vardır, ancak diyabetli insanlar için en büyüğü şudur: diyabeti kontrol etmenize ve uzun vadeli komplikasyonları önlemenize yardımcı olur. Kan şekeriniz güvenli bir şekilde egzersiz yapmak için çok düşük olabilir. Antrenmanınıza başlamadan önce meyve suyu, meyve, kraker ve hatta glikoz tabletleri gibi 15 ila 30 gram karbonhidrat içeren küçük bir atıştırmalık yiyin.
egzersiz yapan kadınlarda diyabet gelişme riskinin, yapmayanlara oranla yarı yarıya daha az
NEW YORK, 31 Aralık 1999 (Reuters Sağlık) – Çalışma sonuçlarında, menapoz sonrası dönemde düzenli olarak egzersiz yapan kadınlarda diyabet gelişme riskinin, yapmayanlara oranla yarı yarıya daha az olduğu ortaya çıktı. Minneapolis’teki Minnesota Üniversitesi’nden Dr.Aaron Folsom ve çalışma arkadaşlarının buldukları sonuçlara göre: “Aktif olmayan yaşlı kadınlardaki diyabet olgularının %8’i düzenli fiziksel egzersizlere başlarlarsa engellenebilir.” 1986 yılında, Folsom ve çalışma arkadaşları, sonraki 12 yılda, fiziksel aktivitenin diyabetin ortaya çıkışı üzerindeki etkisini çalışmak üzere, 55 ila 69 yaş arası 41.000 kadına birer anket yolladılar.
Ekibin Amerikan Halk Sağliği Dergisi’nin (American Journal of Health) Ocak sayısında yer alan raporlarında, çalışma süresi boyunca, düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunan kadınlarda diyabet gelişme riskinin, düzenli olarak egzersiz yapmayan kadınlara oranla %31 daha düşük bulunduğu açıklandı.
fiziksel aktivitenin koruyucu etkisi
Hiç orta veya kuvvetli egzersiz yapmayan veya çok ender yapan kadınlara oranla, haftada dört defadan daha fazla orta veya siddetli egzersiz yapan kadınlarda diyabet riskinin yarı yarıya daha az görüldüğü bildirildi. Folsom, orta yaşın üzerindeki kadınlarin büyük çoğunluğunun sportif aktivitelerde bulunmamaları nedeniyle, egzersizin kuvvetli olması gerektiğinin bilinmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Araştırmacılar, düzenli fiziksel aktivitenin koruyucu etkisinin, aşırı kilolu kadinlarda daha az olduğunun altını çizdiler. Kilo almanın, diyabetin ortaya çikmasinda önemli bir etken olduğunu açıkladılar. Diyabet hastası erişkinlerin %80’i aşırı kiloludur.
Kaynak: American Journal of Public Health 2000;90:134-138.