Doğumda farklı bebek geliş pozisyonları ve anne pozisyonu
Hangi pozisyon en iyisidir?
Son 100 yılda, Batı ülkelerindeki kadınlar genellikle sırt üstü yatarak doğum yaptılar. Bununla birlikte, önceki yüzyıllarda, diğer birçok kültürdeki kadınların geleneksel olarak yaptığı gibi, dik bir pozisyonda doğum yaptılar. Bugün, tıbbi bir neden olmadıkça, sizi en rahat ettirecek pozisyonu seçebilirsiniz. Birçok kadın doğum ve doğum sırasında içgüdüsel olarak pozisyon bulur. Ayrıca bebeğinizi doğurmadan önce bunlardan bazılarını uygulamayı seçebilirsiniz.
Doğumun çeşitli aşamalarında sık sık yürümeniz, hareket etmeniz ve pozisyon değiştirmeniz önerilir.
1. aşama emek için pozisyonlar
Erken emek
İlk aşamada rahim ağzınız incelir ve yaklaşık 3 cm genişler (açılır). Hala evde olabilir ve duşta durmayı, banyoda oturmayı, etrafta dolaşmayı veya sizin için rahat olan başka bir pozisyon bulmayı seçebilirsiniz.
Bunu yapmak için tıbbi bir neden olmadıkça, doğumun ilk aşamasında sırt üstü yatmanız önerilmez, çünkü bebeğinize giden kan akışını azaltabilir ve potansiyel olarak daha uzun bir doğuma neden olabilir. Bununla birlikte, daha sonra ihtiyaç duyacağınız enerjiyi korumak için bu erken aşamada dinlenebilirsiniz. Yan yatarak veya ayaklarınız yukarıda oturarak rahat bir pozisyon seçin.
Yorgunluğu önlemek ve kaslarınızın fazla ağrımaması için hareket etmeye ve pozisyon değiştirmeye devam edin. Bazen ’emeğin dansı’ olarak adlandırılan, sallanırken ve sallanırken kendinizi dik dururken veya eğilmiş halde bulabilirsiniz. Bu, pelvik bölgedeki baskıyı hafifleterek ve bebeği pelviste doğru pozisyona hareket etmeye teşvik ederek hem size hem de bebeğe yardımcı olabilir.
aktif emek
‘Aktif’ doğum olarak da bilinen yerleşik doğuma geçtiğinizde, serviksiniz 3 ila 10 cm arasında genişler ve kasılmalar daha sık ve daha güçlü hale gelir.
Doğum ekibiniz bu aşamada kendi pozisyonlarınızı seçmeniz için sizi teşvik edecek ve size yardımcı olacak önerilerde bulunabilir.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faydası olduğu için dik bir pozisyon seçmeye çalışın:
- bebeğin aşağı doğru hareket etmesine ve doğru pozisyona girmesine izin vermek
- daha güçlü kasılmalar ve potansiyel olarak daha kısa bir emek
- epidural ihtiyacı olasılığını azaltmak
- size daha az şiddetli ağrı veya sırt ağrısı verir
- forseps veya vakum yardımlı doğum olasılığını azaltmak
- bebeğin kalp atış hızı ile ilgili sorun olasılığını azaltmak
- bir sonraki aşama için pelvisinizi açmaya yardımcı olmak
İşte seçebileceğiniz bazı pozisyonlar:
- destek için diz çökmek, sandalye veya doğum topu (yoga veya ‘fit’ top) kullanmak
- kasılmalar sırasında sallanma veya yürüme ve bir destek kişisini tutma
- ağrıyı azaltmak için duşta ayakta durmak ve hareket etmek
- ağrıyı azaltmak ve sizi yüzdürmek, pozisyon değiştirmeyi kolaylaştırmak için banyoda oturmak veya diz çökmek
- çömelme, doğum taburesi, top veya çömelme çubuğu kullanarak; bu, bebeğinize oksijen akışına yardımcı olabilir,
- sırt ağrısını azaltabilir ve bebeği doğru şekilde pozisyona getirebilir.
- bir sandalyede veya yatağın kenarında oturmak ve sallanmak
- kollar sandalyenin arkasına yaslanarak bir sandalyede geriye doğru oturmak
- yatağın üzerinde öne doğru eğilmek
- öne eğilmiş bir sandalyede oturmak
- bir ayakla bir sandalyeye veya tabureye ciğer atmak
- sırt ağrısını azaltmaya yardımcı olmak için eller ve dizler üzerinde diz çökmek
İsterseniz doğum partneriniz size masaj yapabilir, nefes almanıza rehberlik edebilir ve siz bu pozisyonlardayken size destek olabilir.
2. aşama emek için pozisyonlar
İkinci aşama, serviksinizin tamamen açıldığı ve kasılmalarınız olduğu zaman, bebeğinizin vajinanızdan girip çıkabilmesi için iteceksiniz.
Dik bir pozisyonu korumak pelvisinizi açabilir ve itmenizi daha rahat hale getirebilir. Ayrıca bebeğin aşağı inmesine ve daha hızlı doğum yapmasına yardımcı olmak için pelvisin açısına veya eğilmesine yardımcı olabilir.
Yataktaysanız, hala diz çökebilir veya dört ayak üzerinde yürüyebilirsiniz. Ayrıca yatakta yarı uzanmış halde oturabilir veya üst bacağınızı bükerek yanınıza yatabilirsiniz.
Bebeğiniz sırtınıza dönük (arka) veya sırtınızın ya da önünüzün (yan) ortasındaysa, ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde olmak özellikle sırt ağrısında yardımcı olabilir.
Hareket etmemi veya kendi pozisyonlarımı seçmemi ne engelleyebilir?
Epidural genellikle bacaklarınızın ağırlaşmasına ve uyuşmasına neden olur, bu nedenle yatakta yatmanız gerekir. Bununla birlikte, yeni mobil veya “yürüme” epiduralleri artık ayağa kalkıp hareket etmenize izin vermek için mevcuttur. Hastanenizin bunu sağlayıp sağlamadığını kontrol etmeniz gerekecektir.
Bebeğin kalp atışını kontrol etmek için karnınızın çevresine elektronik bir monitör yerleştirilebilir ve bu hareketinizi kısıtlayabilir. Doğum tesisinizde hareket etmenizi sağlayacak bir mobil monitör olup olmadığını sorun.
Bebeğinizin vajinanızdan çıkmasına yardımcı olmak için forseps veya ventöz (vakum) kullanılıyorsa, sırt üstü yatmanız gerekecektir. Aynısı vajinal muayene veya epizyotomi için de geçerlidir.
Doğumda anormal bebek geliş poziyonları
DEĞİŞİK GELİŞLER | |
Doğumların %95’inde çocuğun başı aşağıdadır. Çocuğun bedenin basene giren ilk kısmına “geliş” adı verilir. Normal bir doğumda, baş tamanen bükülmüş bir şekilde çene göğüste girer ve basenin girişine kafatasının tepesiyle gelir. Bu da “Tepe gelişi” olarak adlandırılır. Bu en sık karşılaşılan geliş şeklidir. Ancak bu geliş karşılaşılan tek geliş şekli değildir. | |
Yüz Gelişi:![]() | ![]() Alın gelişi:
|
Kıç Gelişi: ![]() Bu durumda bebeğin başı yukarıda poposu ise aşağıdadır. İlk gelenler ya kalçalar (vakaların 2/3’ü) ya da ayaklardır (vakaların 1/3’ü). |
|
Bebeğin kesin gelişi daimi pozisyonunu alacağı 7.5 – 8. aylarda doktorunuz tarafından elle muayene ederek ya da radyografi ve bir ekografiyle belli olur. Bebek popo gelişi ile geliyorsa doktorunuz bazı önlemler alabilir. Şu unsurları birbirinden ayırt etmek gerekiyor.Basen ölçüleri normal ve normal kiloda çocuklar doğurmuş kadınlardaki popo gelişi vakasında doğum normal doğumdan farklı değildir. İlk doğumlarını yapan ve doğumdan önce birden fazla öğenin göz önünde tutulduğu özellikle cenin hacmini ve basen boyutlarını belirlemenin zorunlu olduğu vakalardaki kıç gelişleri .Doktorun şüphesi varsa çoğu sezaryeni seçerler. Normal yolla doğum seçilirse itme daha uzun süreceğinden baştan sona epidural anestezi uygulanır. Kısa bir genel anestezi de bebeğin gelişinin tamamlanmasına yardımcı olabilir.Eğer doktorunuz kıç gelişinden bahsediyorsa seçilecek doğum evinin tam teçhizatlı olup olmadığı konusunda doğum öncesi yeterli bilgi alınmalıdır. Kaynak:”Bir Çocuk Bekliyorum” Pernoud Laurence, Çeviri: Gülcan Tuvana |