Doğum Yöntemleri
Doğum doğum seçenekleri arasında doğal yardımsız doğum, yardımlı doğum ve sezaryen ameliyatı (C-bölümü) ile doğum bulunur. Doğum yeri doğum yerleri arasında evde, doğum merkezinde veya hastanede bulunur. Farklı doğum yöntemleri nelerdir? En yaygın olanlardan bazıları şunlardır: 1-Vajinal Doğum 2-Doğal doğum3-Planlanmış Sezaryen4-Plansız Sezaryen 5-Planlı İndüksiyondan Sonra Vajinal Doğum. Sizin için en uygulan doğum tekniğine doktorunuz ve siz birlikte karar vereceksiniz.
Normal Doğum
Toplam gebelik süresi ortalama 40 hafta yani 280 gündür. Ancak 37. haftadan sonra, bebeğinizin akciğer gelişimi tamamlanmıştır ve özel bir durum yok ise, kontrollerde normal gelişim tesbit edilmiş ise bebek doğuma hazırdır. İri bebekler genellikle erken doğmaya meyillidir.
Doğum şeklinin nasıl olacağını genellikle evvelden tesbit etmek mümkündür. Aşağıdaki durumlarda doğum şekli sezeryan şeklinde olmalıdır.
- İlk doğumu sezeryan olan gebelerde,
- İlk gebeliğinde bebeğin ayakları veya popo kısmı ile geldiği durumlarda,
- İlk gebeliğinde bebeğin ağırlığının 4 kg üzerinde olduğu tahmin edildiğinde,
- Bebeğin beslenme organının ( Plasenta ) rahim ağzını tamamen kapattığı durumlarda,
- Şart olmamakla beraber ilk gebeliği ikiz olanlarda,
- İlk gebelik yaşı 35 yaş üzeri olan gebelerde,
- Uzun süreli tedavi sonrası gebe kalındığında, vb.
Bu durumların dışında normal doğum planlanan gebelerde sancılar esnasında bebeğin sıkıntıya girmesi durumunda sezeryan yapılabilir. ( %25-%30)
- çatısı dar(kalça yapısı doğum yapamayacak kadar dar olan),doğuma uygun olmayan hanımlar,
- bebeğin duruş bozukluğu(yan duruş gibi doğuma olanak vermeyen duruşlarda)olduğu durumlarda,
- genelde yaşlı gebeliklerde( 35 yaş üstü ve ilk gebeliği olan hanımlarda)
- bazı çok genç anne adaylarında
- anne adayının ıkınmayı engelleyecek hastalıklarında (çeşitli göz bozukluğu,yüksek tansiyon,bel fıtığı gibi )
- anne adayının psikolojik olarak veya zihinsel olarak normal doğumu tolere edemeyeceği durumlarda
- ikiz,üçüz gebeliklerin çoğunda
- gebelik sırasında gelişen tansiyon problemlerinde
- rahim ağzı hastalığı(rahim ağzı kanseri gibi)olanlarda,
- plasentanın(çocuğun eşi)rahim ağzını kapadığı durumlarda,
- genelde eski sezeryan geçirmiş hanımlarımızda,
- bazı kalp rahatsızlıklarında,
- vajinada mikrop veya hastalık olan bazı durumlarda(herpes veya tümör gibi)
- vajen daraltma ameliyatı geçirmişlerde
ve birkaç diğer nedende hekiminiz sizi değerlendirecek ve kesin karar verebilecektir.
Bunların dışındaki kesin olmayan durumlarda verilecek karar gebeliğin gidişine ,annenin ve bebeğin sağlık durumuna göre son dakikaya kadar değişecektir.
- Normal doğum
- Müdahaleli doğum
- Ağrısız doğum
- Sezeryan ile doğum
Normal doğumun riskleri
- tamamen normal seyreden bir doğumda bile her an bir problem gelişebilir,
- bebeğin çıkışta oksijensiz kalması,
- bebeğin çıkışta sıkışıp kalması,
- vajende oluşabilecek yırtıklar,
- zor doğumlarda sonradan ortaya çıkan idrar kaçırma problemleri ve bunun gibi nedenlerdir.
Ama bu tip sıkıntılar çok nadiren oluşmaktadır ve uygun koşullarda yapılmaya çalışılan normal doğumlarda hemen müdahale etme şansı vardır.
Anne adaylarımızı normal doğumdan korkutan olayların başında ise bazen 12 saate kadar uzayabilen doğum sancılarının yarattığı sıkıntıdır. Ama günümüzde gelişen anestezi teknikleri ile ağrısız doğum,hipnozla ağrısız doğum gibi yenilikler bu korkuları ortadan kaldırmaktadır.
Başkaca ise doğumun nerede ve ne zaman başlayacağının bilinmemesi,hastaneye yetişememe veya doktoru bulamama gibi nedenler anne adaylarını sezeryana yönlendirmektedir. Ama bunlarda daha önceden hekiminiz ile bütün olasılıklar konuşularak yok edilebilinir.
Sezeryan
Anne karnının kesilerek rahmin içinden bebeğin karın yolu ile çıkarılmasıdır (doğurtulmasıdır).
Sezeryanla ,normal doğumda oluşabilecek yukarıda saydığımız ve sayamadığımız bütün rizikolar yok edilmektedir. Ve son yıllarda da sezeryan ile doğum sayısında büyük bir artış vardır,bunun nedeni de anne adaylarının normal doğumdan korkmaları ve kendilerinin sezeryan istemeleridir. Sezeryanla doğumda bebek açısından bütün risklerin çok azalması da büyük bir avantajdır. Bunun yanında sezeryanla doğumda normal doğuma göre anne açısından daha risklidir. Birinci risk anestezidir, ,ama epidural veya spinal anestezi ile(sırttan yapılan iğne ile belden aşağısının uyuşturulması)bu rizikoyu azaltılmakta buna ek olarak iğnenin yapıldığı yerden omur-beyin sıvısı iltihabı rizikosu az da olsa gündeme gelmektedir.
Sezeryan sonrası 3-4 gün hastanede kalma, normal hayata dönmenin 5-6 günü bulması,ameliyat sonrası ağrı normal doğuma göre dezavantajdır. Ameliyat yerlerinden enfeksiyon kapma,geç yara iyileşmesi,veya iyileşmemesi,uzun dönemde dikiş yerlerinde ve karın içinde ağrı olabilmesi,karın içinde yapışıklıklar olabilmesi sezeryanın rizikolarındandır.
Görüldüğü gibi her ikisinin de bir birine göre avantajlı,dez avantajlı yönleri vardır,ve tek başlarına değerlendirilmemektedirler.
Yapılması gereken zamanın ve gebeliğin hem anne hem de bebek için neler getirdiğine bakmak,neyin her ikisi içinde en iyisi olacağına doğru karar vermektir. Bunun içinde herhangi bir fikirde ısrarcı olmadan sakin ve kontrollü hareket etmek ,hekiminizin uyarı ve önerilerine uymak,onunla uyum içinde hareket etmek gerekmektedir,ve son kararı koşullara göre onunla birlikte vermek en uygun olanıdır.
Ağrısız Normal Doğum Yöntemleri
Ağrısız Doğum Nedir? Doğal doğum sırasında ağrının giderilmesini sağlayan bir bölgesel anestezi yöntemi kullanılarak ağrısız doğum gerçekleştirilebilir. Epidural anestezi, annenin alt sırtına bir enjeksiyon yoluyla uygulanır. İlacın etkili olması yaklaşık 10-20 dakika sürer.
Bir epiduralin en büyük yararı, ağrısız doğum potansiyelidir. Hala kasılmalar hissedebilirsiniz, ancak ağrı önemli ölçüde azalır. Vajinal doğum sırasında hala doğumun farkındasınız ve hareket edebilirsiniz.
Epidural ile doğum yapmak daha mı iyi? Epiduralin Faydaları
Epiduralin en büyük faydası hiç şüphesiz doğum sırasında ve doğum sırasında ağrının giderilmesidir. Epiduralin etkili olması için gereken 10 ila 20 dakikadan sonra, birçok kişi epiduralin kendilerine daha kolay ve daha az stresli bir doğum deneyimi sağladığını söyler.
Bazı bebeklerde epiduralin olası bir yan etkisi, emzirmede sorunlar olabilir ve anne karnındayken bebek uyuşuk hale gelebilir ve doğum için pozisyon almakta zorlanabilir.
Son olarak,Doğum kontrol yöntemleri çok çeşitlidir
Hemen hemen her beden ve yaşam tarzı için bir yöntem var. Aslında toplamda ve saymada yaklaşık 12 yöntem var. Ve bu yöntemler hormonal olmayan ve hormonal olanlardan tek kullanımlık ve uzun süreli kullanıma kadar uzanır.
Kaynak : Meltem Hastanesi