Çocuklarda vitamin eksiklikleri
Çocuklarda vitamin eksiklikleri düşündüğünüzden daha yaygındır. Çocukların büyüme, gelişme ve sağlık için vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Çocuklar, beş besin grubundan çeşitli yiyecekleri yiyerek vitamin ve mineral alabilirler. Çocuklar yeterli vitamin veya mineral almazsa büyüme ve gelişme sorunlarına yol açabilir. Vitamin eksikliklerinin belirtileri o kadar belirsiz olabilir ki gözden kaçırılması kolaydır. Bu nedenle en yaygın vitamin eksikliklerinin farkında olmak önemlidir; Hangi vitaminlerin genellikle eksik olduğunu bildiğinizde, çocuğunuzun sağlığını sağlamak için adımlar atabilirsiniz. En sık görülen vitamin eksiklikleri nelerdir? En yaygın dört vitamin eksikliği vitamin D, B6 ve B12 ve folik asittir. Diğer yaygın beslenme eksiklikleri arasında demir, iyot, magnezyum ve kalsiyum bulunur.
Yeterli beslenme, çocukların büyümesinde ve gelişmesinde hayati bir rol oynar
Bol gıda arzına rağmen, bu ülkedeki bazı çocuklar hala yetersiz besleniyor veya bazı vitamin ve minerallerde yetersiz kalıyor. Çocukların diyet alımları ve yeme alışkanlıkları önemli ölçüde değişmiştir. Son birkaç on yılda, çocuklar aşırı yağ ve şekerli içecekler tüketme ve meyve ve sebzeleri az tüketme eğiliminde oldular. Aslında, çocukların yalnızca beşte biri, önemli sağlıklı beslenme kaynakları olan önerilen günlük meyve ve sebze miktarını yiyor.

D vitamini eksikliği
Amerikalı çocukların %10 ila %40’ı D vitamininden yoksundur ve Amerikalı gençlerin %60 kadarı, optimal gelişim için gerekli olan miktardan daha düşük D vitamini seviyelerine sahiptir. Bu bir problem çünkü D vitamini sağlıklı büyüme ve güçlü kemikler için gereklidir. D vitamini de bağışıklıkta önemli bir rol oynar.
Yeterli D vitamini seviyeleri elde etmek nispeten kolaydır. Doğal güneş ışığına maruz kaldığında, vücudunuz D vitamini üretir, bu nedenle “güneş ışığı vitamini” olarak adlandırılır. Genel olarak, çıplak cildinizi haftada birkaç gün yaklaşık 10 ila 15 dakika güneş ışığına maruz bırakmak işe yarayacaktır. En kolay yol, kollarınızı ve bacaklarınızı güneş kremi olmadan maruz bırakmaktır. Siz veya çocuğunuz güneşte bundan daha fazla zaman geçiriyorsanız güneş kremini unutmayın.
Soğuk ve günlerin kısa olduğu bir yerde yaşıyorsanız, kış aylarında yeterli D vitamini almak zor olabilir
Daha sonra çocuğunuzun yediklerinden D vitamini alması gerekir. D vitamini genellikle süt ve süt ürünlerine eklenir. Diğer D vitamini kaynakları arasında somon, ton balığı, yumurta ve D vitamini ile güçlendirilmiş meyve suları ve tahıllar bulunur.
D vitamini için önerilen diyet miktarı, bir yaşına kadar olan bebekler için günlük 400 IU ve bir yaşından büyük herkes için günlük 600 IU’dur. Bazı durumlarda, optimal D vitamini seviyelerine ulaşmak için takviye gerekli olacaktır. Sağlık uzmanınız, çocuğunuzun D vitamini seviyesini bir kan testi ile kontrol edebilir ve takviye gerekip gerekmediğini size bildirebilir.
Demir eksikliği
Demir, vücudumuzun çalışması için kesinlikle gereklidir. Oksijen kullanmamıza yardımcı olur ve sindirimden kas fonksiyonuna kadar her şeyde bir faktördür. Yine de, demir düzeyi düşük olan birçok çocuğun belirgin semptomları olmadığı için, demir eksikliğini tespit etmek şaşırtıcı derecede zordur.
Demir eksikliği o kadar yaygındır ki (Amerikalı çocukların %4 ila 15’inde demir eksikliği vardır) ve bilişsel gelişim için tehlikelidir ki, çocuk doktorları dört aylıktan itibaren tüm bebeklere demir takviyesi önermektedir. Mama ile beslenen bebekler demir takviyeli mama içmelidir; Anne sütüyle beslenen bebekler, dört aylıktan başlayarak ve et veya demirle zenginleştirilmiş tahıllar gibi yeterli miktarda demir açısından zengin gıdaları yiyene kadar günde 1 mg/kg oral demir almalıdır.
Her gün az et yiyen ve/veya çok süt veya soda içen çocuklar demir eksikliği riski altındadır ve demir takviyesinden yararlanabilirler
Demir alımı konusunda endişeleriniz varsa çocuğunuzun doktoruyla konuşun. Basit bir kan testi çocuğunuzun demir seviyesini kontrol edebilir.
Kalsiyum Eksikliği
Birçok çocuk, sağlıklı kemikler, dişler ve kas fonksiyonu için gerekli olan bir mineral olan kalsiyum konusunda yetersizdir. Kalsiyum eksikliği kemik kaybına neden olabilir çünkü vücut kanda dolaşan yerine kemikten kalsiyum kullanır.
Çarpıcı bir istatistik, Ulusal Sağlık Enstitülerinin 9 ila 18 yaş arasındaki kızların %80 ila 90’ının önerilen günlük kalsiyum miktarından daha az aldığını; Erkeklerin %60 ila 80’i de çok az kalsiyum alır. Vegan (hayvanlardan elde edilen süt ürünlerini yemeyen) veya laktoz intoleransı olan (süt ürünlerinden kaçınma eğiliminde olan) çocukların kalsiyum eksikliği olasılığı daha yüksektir çünkü süt ürünleri diyetindeki ana kalsiyum kaynağıdır.
uzmanlar, çocuklar için aşağıdaki kalsiyum miktarlarını önermektedir:
- 1 ila 3 yaş arası çocuklar: günde 700 mg kalsiyum
- 4-8 yaş arası çocuklar: günde 1000 mg kalsiyum
- 9 ila 18 yaş arası çocuklar: günde 1300 mg
D vitamini ve demir için yapılan kan testlerinden farklı olarak, çocuğunuzun diyetine bakmak, eksik olup olmadıklarının iyi bir ölçüsüdür. Çocuğunuzun kalsiyum alımının rutin olarak önerilen miktarların altına düştüğünden şüpheleniyorsanız, takviye hakkında sağlık uzmanınızla görüşün.
Çok çeşitli meyveler, sebzeler, proteinler ve karbonhidratlar içeren bir diyetten temel vitamin ve besinleri almak en iyisidir
ancak çocuğunuzun diyeti yetersiz kalırsa veya sizin veya çocuğunuzun doktoru bir vitamin eksikliğinden şüphelenirse, takviye yardımcı olabilir.