GÜVENLİK VE GELİŞME
Küçük çocuklar tehlikenin tamamıyla farkında değildirler ve sık sık yaptıkları tehlikeli şeylerin sonuçlarını anlamada sorun yaşarlar. Böylece çocuğunuza bıçakların kesebildiğini, ateşlerin sıcak olduğunu bilmeye başlayacak kadar yeterince büyüdüğünde, onu bu tür şeylerden uzak tutmalısınız. Fakat çocuklar tehlikeden korunmalarına rağmen, çevrelerindekileri keşfetmeleri ve öğrenmeleri gerekmektedir. Evini dikkatli bir biçimde planlayarak, ve bazı temel güvenlik ekipmanları kullanarak, çocuğunuza sürekli dokunamayacağını söyleyebileceğiniz, ve bazı şeyleri tabu olarak kabul ettirerek daha kolaylaştırabileceğiniz bir ortam yaratabilirsiniz. Bazı konularda çocuğunuza sürekli birşeyi yapmamasını söylediğiniz halde, gerçekten çok önemli bir şeyi yapmamasını söylediğinizde sizi dinlemeyebilir.
Kazaların sık sık olmasının nedeni, onlar birşey yapana kadar sizin farkedemeyeceğiniz şekilde çocuklarınızın yeni yeteneklerini çok çabuk geliştirmesindendir-Bazen korkunç sonuçlar facialar doğursa da. Belki kazaları tam olarak önlemenin en önemli yolu başlangıçtan itibaren birtakım şeyleri güvenli bir biçimde yapabilme alışkanlığı edinmektir.
EVİNİZİ GÜVENLİ HALE GETİRMEK
En başından itibaren evinizi güvenli hale getirerek emekliyen ve yeni yürümeye başlayan bebeğinizin tehlikede olmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz. Güvenli bir ortam evinizi dikkatli bir biçimde planlayarak başarılabilir ve tehlikeli eşyaların kolayca ulaşılabilen yerlerin dışında olduğundan emin olun. Evinizde çevrenize bakın ve tehlikenin ne olduğunu görün ve bunların üstesinden gelmek için yapabileceğinizin en iyisini yapın, bunu eşyaları uzak yerlere saklıyarak ya da güvenlik cihazlarıyla çocuğunuzun onlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle beş yaşın altında olan çocuklar evde daha sık bulunduklarından kazaların bu gruptaki çocuklardan ve yaşı daha büyük çocukların da bu risk grubunda olduğu kabul edilmelidir.
MUTFAK
Tüm beyazlatıcı, ev temizlik ve deterjanları dolaba kilitlenmelidir. Bunları hiçbir zaman etiketlenmemiş bir kutu ya da şişe içine ya da içinde yiyecek ve içecek bulunan kutulara yerleştirmeyin.
Uzun saplı tencerenin sap kısımını içeriğe dönük tutun ve mümkünse tutacak kullanın. Çocuğunuzun yemek ocağının düğmeleri ile oynamasına izin vermeyin.
Fırınınız yandığı zaman, yemek ocağı önü ısınıyorsa çocuğunuzu bu konumdan uzak tutun.
Sıcak yemeği tabağa koymadan önce, çocuğunuzun masaya ye da yüksek sandelyesine oturduğundan emin olun. Masada sıcak tabakları ve içinde sıcak likit bulunan bardakları çocukların erişebileceği yere yerleştirmeyin.
Elektrik aletlerinin her zaman bağlantısını kesik tutun, kullanımda olmadığı zaman, elektrikli tost makinası,çaydanlık gibi aletleri prizden çekin.
Çok fazla parlatılmış yüzeylerden kaygan paspas ve halılardan kaçının. Dökülen şeyleri hemen temizleyin ve zemin ıslaksa çocukları uzak tutun.
Çocukların çekebileceği uzun masa örtülerini kullanmayın.
Bıçakları ve diğer keskin aletleri ulaşılamayacak bir yerde tutun-belki bıçak askılığı duvarın yüksek bir yerine monte edilebilir.
Bir çocuğun aşağıya çekebileceği bir yere demirden yapılmış bir alet asla bırakmayın.
Kazaların riskini minimize etmek için mutfağınızı düzenli bırakın.
OTURMA ODASI
Kırılabilecek tüm eşyaları ulaşılabilecek yerin dışında tutun.
Alkollü çecekleri ulaşılamayacak gibi saklı tutun.
Sigara, kibrit ve sigara çakmakları çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak ve kenarda tutulmalı, ve asla kirli kül tablalarını ortada bırakmayın.
Çocuğunuzun elektrik şoku verebilecek televizyon video gibi eşyaların arkasına ulaşamadığından emin olun.
Asla alçak kahve masalarına, sandalyelerin kollarına ya da küçük çocukların ulaşabileceği yerlere sıcak içecekler koymayın.
Sıcak içecekleri çocuklarınızın ve bebeklerinizin başının üstünden asla geçirmeyin.
Halıların ayağınızın altından kaymadığına emin olun ve takılıp düşmeyin. Kaygan yüzeylerde halının altına kaymayan birşey satın alıp yerleştirebilirsiniz.
Kitaplığın da güvenli olduğuna ve küçük çocukların erişemeyeceği rafların yerleştirilmesi gerektiğine emin olun.
Üzerinde pekçok şey olan, çocukların masayı devirebileceği uzun masa örtülerini kullanmayın.
Eğer mümkünse, elektrik prizlerini ve fişlerini mobilyaların arkasına saklayın. Elektrik prizlerinin kapağının olmasına özen gösterin.
Mobilya ve diğer eşyaları ateş ya da şöminenin yanına yerleştirmeyin. Bu özellikle eğer mobilya poleratan köpüğü ile doldurulmuşsa önemlidir.
YATAK ODALARI
Çocukların ulaşabileceğe bir yere kozmetikleri, parfümleri, çeşitli hapları (doğum kontrol hapları dahil), kırılabilecek eşyaları ve tırnak makaslarını bırakmayın.
Elektrikli battaniye ve bunun gibi eşyaları çocuğunuz odada yalnızken bırakmayın.
Kullanılmadığında eletrikli cihazları elektrikten çekin saç kurulama makinası gibi .
ÇOCUKLARIN ODASI
Odayı kırılabilecek ve zararlı eşyalardan arındırmış olarak tutun ve böylece bir çocuk orada tek başına güvenli bir biçimde oynayabilir.
Tüm cihazların sabit ve tüm oyuncakların güvenilir olduğundan emin olun.
Bir yaşın altındaki bir bebek için yastık asla kullanmayın.
Bebeğinizi asla mama önlüğü bağcıklı ya da boyun çevresinden kurdela ile bağlanmış şeylerle uykuya bırakmayın.- Tüm bunlar onun boğulmasına neden olabilir.
Beş yaşın altındaki çocuğunuzu ranzanın üstünde asla bırakmayın. Eğer daha küçük çocuğunuz da varsa, eğer oynuyorlarsa merdiveni uzakta bir yere yerleştirin.
Eğer büyük olan çocuğunuz için okuma lambası mevcutsa, yastık ve yatak çarşaflarından oldukça uzak olduğuna emin olun aksi takdirde yanabilir.
Çocukların tırmanmasını önlemek için pencerelere kilitler yerleştirin, anahtarı yakınınızda fakat onun ulaşabileceği yerin dışında tutun.
BANYO
Tüm ilaçları, kozmetikleri, ev temizlik gereçleri ve jiletleri tercihan çocuklar için kilidi olan dolabın içinde ulaşamayacakları şekilde saklayın. Eğer mümkünse, dolabı duvara yerleştirin, fakat lavoba üzerinde ya da banyo ya da çocukların tırmanabileceği herhangibir yerde değil.
Klozetin kapağını kapalı tutun ve çocuğunuzun klozetle oynamadığından emin olun.
Musluktaki suyun çocuğunuzu haşlayacak kadar çok sıcak olmasından kaçının.( Tavsiye edilen en yüksek ısı 54 C (130 F)).
Banyoya çocuğunuzdan önce gidip, her zaman ilk önce soğuk suyu açın, ve her zaman suyun çok sıcak olmadığını kontrol edin. Banyo yaparken çocuğunuzu banyoda asla yalnız bırakmayın ve çocuğunuz bu suda boğulabilir.
Banyoda kaymayan paspas kullanın.
Çok fazla kaynamış su ve sabun kullanmaktan kaçının bu banyoyu çok kaygan yapabilir.
Kayna: Safety And Your Child, Making Your Home Safe, p.10-12