Çocuğun Yabancı Cisim yutması
Yabancı cismin yutulması nedir? Yabancı cisim yutma nedir? Yabancı cisim yutulması en sık olarak yenmeyen bir nesne yutulduğunda ve sindirim sistemine girdiğinde meydana gelir. Bununla birlikte, durum mideye ulaşmadan önce yerleşmiş yenilebilir maddelere de işaret edebilir. Yutulan nesneye bağlı olarak tıbbi bir acil durum olabilir. Yabancı cisimle oynayan bir çocukta aniden gelişen solunum (nefes) sorununun, nefes borusuna kaçan yabancı bir cisim nedeniyle olabileceği düşünülmelidir. Yemek borusuna takılan yabancı cisimler endoskopik olarak çıkarılmalıdır, ancak bazı küçük, künt nesneler bir Foley kateter kullanılarak dışarı çekilebilir veya bir buji kullanılarak mideye itilebilir. Yemek borusunu geçtikten sonra, endoskopla ulaşılabilen büyük veya keskin yabancı cisimler çıkarılmalıdır.
çocuklar Neler yutuyorlar?
- Ayçiçeği, kabak, karpuz çekirdeği
- Nohut, fasülye ve mısır tanesi
- Fındık ve fıstık
- Plastik maddeler
- Metal iğne, türban iğnesi
- Kalem ucu, ağaç parçası
- Boncuk
- Kemik ve çeşitli maddeler
- Oyuncak parçaları
Çocuğumun bir şeyler yutması konusunda endişelenmeli miyim?
Çocuklar küçük nesneleri anında yutabilir. Genellikle, nesne herhangi bir soruna neden olmadan bağırsaktan geçecektir. Bazen işler tıkanır ve ciddi sorunlara neden olur.
Sanırım çocuğum bir şey yutmuş olabilir. Ne yapmalıyım?
Pil veya keskin bir şey yuttuğunu düşünüyorsanız, çocuğunuzu hemen doktora götürün. Çocuğunuzun metal bir şey (madeni para gibi) yutmuş olabileceğini düşünüyorsanız, muhtemelen doktorunuzu görmek en iyisidir. Çocuğunuzun keskin olmayan küçük bir şey (plastik boncuk gibi) yuttuğunu düşünüyorsanız, onu hemen doktora götürmenize gerek yoktur. Çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini göstermeye başlarsa doktorunuzu arayın: kusma, öğürme, salya akması, yemek yememe, mide ağrısı, öksürük veya hırıltı.
Bazen herhangi bir belirtiye neden olmadan çocuğun nefes borusuna bir şeyler takılabilir. Çocuğunuz iyi görünse bile 24 saat içinde doktora götürülmelidir.
Doktorum ne yapacak?
Doktorunuzun yapacağı ilk şey, çocuğunuzun ne yuttuğunu bulmaya çalışmaktır. Doktorunuzun cismin nereye takıldığını görebilmesi için çocuğunuzun röntgen çektirmesi gerekebilir. Doktorunuz, nesnenin çocuğunuzun nefes borusuna sıkışmadığından emin olmak için özel aletler kullanabilir.
Nesnenin nerede olduğuna bağlı olarak, doktorunuz onu çıkarmaya veya çocuğunuzun midesine doğru itmeye çalışabilir. Mideye ulaşan çoğu şey doğal olarak dışkıda geçer.
Doktorunuz, nesnenin bağırsakta hareket ettiğinden emin olmak için birkaç gün röntgen çekmek isteyebilir. Çocuğunuzu belirli semptomlar için yakından izlemenizi söyleyecektir. Doktorunuz ayrıca nesne için çocuğunuzun dışkısını kontrol etmenizi isteyebilir.
Belirtiler nelerdir?
- Boğulma ve solunum durması
- Öksürük ve tıkanma
- Hızlı nefes alma
- Nefes almada zorlanma
- İç çekme
- Morarma
- Akciğer sorunları
önlemek için ne yapmalı?
Koşullar ne olursa olsun, çocukların yemesi ve oynaması için, boğulmalarına neden olabilecek yabancı cisimlerin çevrede bulundurulmaması en etkin önlemdir.
- Çocuğun metal, plastik parçalarla oynaması önlenmeli,
- Çocukların çevrelerinde katı sebze ve meyveler bulundurulmamalı,
- Karpuz, kavun ve zeytin çekirdeği gibi küçük ve sert maddeler çocuklardan uzak tutulmalı,
- Çocuklara, çekirdekli gıdalar, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra yedirilmeli,
- Çocuğun ağzında yiyecek varken konuşması önlenmeli, bu durumda iken ağlatılmamalı, güldürülmemeli,
- Anneler çocuklarının altını değiştirirken, türban iğnelerine ve kundaklamada kullanılan iğnelere dikkat etmelidir.
Hazırlayan: Dr. Bülend Özbilgin