Cilt Maskeleri Rehberi
Yüze uygulanan maske ciltteki kirleri çıkarır, kan dolaşımını uyarır ve deriyi gerginleştirir. Karışımı hafif nemli cilde uygulayıp sonra ayakları baştan daha yukarı kaldırarak dinlenin; böylece yerçekimi kanın yüz derisine akmasını sağlar. Gözlerin önündeki torbacıklara serinletici olarak hıyar ya da pamuk infüzyonlarını uygularsanız cildin emme yeteneğini artırmış olursunuz. Yüzdeki maskeyi ılık suyla çıkarmadan önce orada 20-30 dakika süreyle bırakın. Daha sonra işlem mürver çiçeği infüzyonu gibi gözenek kapayıcı ve nemlendirici ile bitirilir.
Yüz maskeleri özellikle bir tahıl ya da kil bazlı öğe ile yapılmışsa yüzün cildini kızartabileceğinden, böyle maskeyi sosyal bir etkinliğe katılmadan önce uygulamayın.
Genel olarak krem ve jel maskeler tüm cilt tipleri için iyidir, ancak kuru, güneşten zarar görmüş veya hassas ciltler en çok fayda sağlayabilir. Çoğu krem ve jel maske haftada üç kez kullanılabilir ve bazı formüller gece maskesi olarak bile her gece giyilebilir.
Yüzüm için cilt maskesini nasıl seçerim?
Fazla yağı emen, sebum üretimine yönelik ve gözeneklerin tıkanmasını önleyen kil veya kömür bazlı ürünler arayın. Cilt tipi spektrumunun diğer ucundaysanız ve kuruluk ve hassasiyetten şikayetçiyseniz, size bir doz yatıştırıcı nem verecek bir maske arayın. Yüz maskeleri, tek bir kullanımdan sonra tüm kötü cilt bakımı alışkanlıklarınızı silmese de, rutininize ekstra bir destek sağlayabilir. Ve eğer doğru kullanılırlarsa, cildinize biraz ekstra güzellik kazandırmanın kolay, etkili ve ucuz bir yolu olabilirler. Farklı çalışsalar da, kömür ve kil maskeleri benzer sonuçlar verir. Her ikisi de fazla yağı emmeye, akneyi azaltmaya ve cildinizi pul pul dökmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, kömür maskeleri hassas ciltler için kil maskelerinden daha fazla aşındırıcı olabilir. Bu durumda, kömür maskelerini daha az kullanmayı deneyin veya kil maskesini tercih edin.
Cilt tipimi nasıl belirleyebilirim?
30 dakika sonra cildiniz baştan sona parlak görünüyorsa, muhtemelen yağlı bir cildiniz var; sıkı hissediyorsa ve pul pul veya pullu ise, muhtemelen kuru cildiniz vardır; parlaklık sadece T Bölgenizdeyse, muhtemelen karma bir cildiniz var; ve cildiniz nemli ve rahat hissediyor ancak yağlı değilse, muhtemelen normal bir cildiniz var demektir.
Hangi tip cilt en iyisidir?
Normal cilt dengelidir: ne çok yağlı ne çok kuru. ‘Normal’, dengeli bir cilde atıfta bulunmak için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Kuru cilt gergin ve pürüzlü hissedebilir ve donuk görünebilir. Genetik olarak kuru cilt daha ince olma eğilimindedir, gözenekler daha küçüktür ve cilt daha pürüzsüz görünür. Ancak ince çizgiler ve kırışıklıklar daha abartılı görünür. Yağlı cilt ise çok daha büyük gözeneklere sahiptir ve daha kalındır. Bu, cilde ekstra dolgu veya yastıklama sağlar.
Yüz maskelerini ne sıklıkla kullanmalısınız?
Nemlendiriciniz veya serumlarınız gibi cilt bakım rutininizin diğer bölümlerinden farklı olarak, yüz maskeleri genellikle uzun vadeli sonuçlar üretmez. Bununla birlikte, bunları büyük olaylardan önce kullanmak, cildinizin ışıltısını geçici olarak artırabilir ve herhangi bir iltihap veya tahrişi yatıştırabilir. Çoğu yüz maskesi haftada bir kez kullanılmalıdır.
Sivilcem varsa yüz maskesi kullanmalı mıyım?
Diğer sivilce önleyici ürünlerinizden farklı olarak, iyi bir yüz maskesi, cildinizdeki fazla yağı ve kirleri çıkarmaya yardımcı olabilir, bu da mevcut sivilcelerle savaşır ve gelecekteki sivilcelerin çıkmasını engeller.
Yüz maskeleri için yararlı otlar
• Normal ciltler için: Rezene, ardıç yemişi, aslanpençesi, ıhlamur çiçekleri, nane, ısırgan.
• Kuru ve duyarlı ciltler için: Karakafesotu, damkoruğu, gülhatmi, ezilmiş keten ya da ayva tohumu (Bu tohum yumuşatıcı yapışkan bir sıvıyı içerir.)
• Yağlı deriler için: Adaçayı, civanperçemi; 2 yemek kaşığı dövülmüş rezene ya da acı bakla tohumu deriyi pul pul edip dökmek ve gözenekleri arıtmak üzere.
Yüz maskeleri için bitkisel olmayan öğeler
Süt ürünleri yumuşatıcı ve hafif ağartıcı niteliklere sahiptir. 1 yemek kaşığı yararlı ot yerine 1 yemek kaşığı kaymaklı süt kullanabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı balı iyileştirici nitelikleri nedeniyle katınız.
Limonun birkaç damla suyu cildin asit örtüsünü yenilemeye yardımcı olacaktır.
Kuru ciltler için bir yumurtanın sarısını, yağlı ciltler için çırpılmış yumurta akını da ekleyin.
Ezilmiş salatalık, çilek, domates, limonun suyu ve greyfurt suyu da büzücü olarak iyidir. Avokado ve olgun şeftali ise, güçlü nemlendiricilerdir.
Yeşil yararlı otlar maskesi
Aşağıdaki otlardan herhangi biri yeşil yararlı ot maskesi yapımında kullanılabilir. İki avuç dolusu taze yararlı ot yaprağı ya da 3 yemek kaşığı kuruları (bunlar bir gece kaynar suya bastırılmış olmalıdır) alın. Buna 2 yemek kaşığı damıtık su ya da maden suyunu ekleyin. Ve bu karışımı mikserde yüksek hızla birkaç saniye içinde sıvı durumuna getirin.
Bu işlem oldukça sulu bir karşımı meydana getirir. Ama, bir küvette ya da havlu üzerinde yatarsanız sakınca yaratmadan yüze uygulanabilir. Eğer karışımı biraz katılaştırmak isterseniz, bir parça kil ya da badem ezmesi ekleyerek istediğiniz katılığı elde edebilirsiniz.
Krem halindeki yüz maskeleri
Yulaf ezmesi, badem ezmesi ya da kil tek başına veya karışık olarak yüz maskesinin temel taşıyıcısını oluştururlar. Bunların hepsinin ciltteki kirleri çıkarma yeterliliği bulunmaktadır.
2 yemek kaşığı temel taşıyıcıya 2-3 yemek kaşığı güçlü yararlı ot infuzyonunu veya meyve sıkıcısı ile elde ettiğiniz yararlı ot suyunu ekleyin.
Gözenekleri derinden temizleyen maske
• 1 tatlı kaşığı balmumu
• 1 yemek kaşığı lanolin
• 50 ml. gülsuyu
• 1 yemek kaşığı kil
İsteğe bağlı ek: 1 tatlı kaşığı İrlanda sosunu ya da ayva veya badem ezmesi
1.Kısık ateşte balmumu ve lanolini bir arada eritirken kaşıkla sürekli karıştırın.
2.Karışımı ateşin üzerinden alıp gülsuyu katarak soğuyana dek kaşıkla karıştırmayı sürdürün.
3.Kili (ve isteğe bağlı ekleri) de katın. Yumuşak bir macun elde edinceye kadar kaşıkla karıştırmaya sürdürün.
Yüz maskeleri cilde zarar verir mi?
Sürtünme – Maskeler, sürtünme yoluyla cildinizi tahriş edebilir ve halı yanığına benzer şekilde sürtünmeye ve ham cildin açığa çıkmasına neden olabilir. En sık etkilenen alanlar burun köprüsü ve bantların kulak arkasına sürtündüğü yerlerdir. Zamanla, sıkı oturan maskeler cildin kırılmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir.