Cilt Kırışıklıkları Rehberi
Cilt Kırışıklıkları nedir ve neden oluşur? Kırışıklıklar yaşlanma sürecinin bir yan ürünüdür. İnsanlar yaşlandıkça cilt hücreleri daha yavaş bölünür ve cildin dermis adı verilen orta tabakası incelmeye başlar. Dermis, destek ve elastikiyet sunan bir elastin ve kollajen lifleri ağından oluşur. Kırışıklıklar sizin için sorun olabilir, ancak bunları en aza indirmenin yolları var. Doğru tedavi ve biraz sabır ile kırışıklıklar tersine çevrilebilir ve sağlıklı cildin genç görünümü geri yüklenebilir. Erken kırışmanın ana nedeni, doğal yaşlanma sürecini hızlandıran ultraviyole maruziyetidir. UV radyasyonu cildinizin daha derin katmanlardaki (dermis) kolajen ve elastin lifleri içeren bağ yapısına zarar verir. C vitamini, ciltte kolajen üretimine yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Kuşburnu, acı biber, guava ve lahana dahil olmak üzere birçok meyve ve sebze doğal olarak içerir.
Cilde topikal bir C vitamini jeli uygulamak, kırışıklıkların görünümünü ve güneşe maruz kalmanın diğer göstergelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Yaşlanmanın en erken belirtileri 25 yaş civarında cilt yüzeyinde görülmeye başlar. Önce ince çizgiler belirir, ardından zamanla kırışıklıklar, hacim kaybı ve elastikiyet kaybı gelir. Cildimiz birçok faktöre bağlı olarak yaşlanır. Stres, cildinizdeki proteinleri değiştirerek esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu elastikiyet kaybı kırışıklıkların oluşmasına neden olabilir.
Stres ayrıca kaşınızı tekrar tekrar çatmanıza neden olabilir ve bu da kırışıklıkların oluşumuna katkıda bulunabilir.
Cildimiz, doğal yaşlanma süreci, çevresel etkiler ve yaşam tarzı seçimleri dahil olmak üzere çeşitli değişkenlerin bir sonucu olarak yaşlanır. Avustralya’da, sigara, stres, ilaç, sıcaklık, alkol ve çeşitli diğer faktörlerin hepsinin bir rolü olmasına rağmen, ultraviyole radyasyon cilt yaşlanmasına önemli bir katkıda bulunur.
Cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olan sebepler nelerdir?
- – Tütün kullanımı
- – Aşırı güneşe maruz kalma
- – Endişe
- – Uyku eksikliği
- – Hava soğuk.
- – Alkollü içecekler
- – Yetersiz egzersiz
Cillteki sorunları beraber inceleyelim:
1. İnce çizgiler ve kırışıklıklar
İnce çizgiler, kaz ayakları ve kırışıklıklar, erkekler ve kadınlar için en belirgin ve çoğu zaman en çok endişeye neden olan yaşlanma belirtileridir. Kırışıklıklar, cildimizi sıkı ve gergin tutan elastin ve kollajen liflerinin zayıflamasının bir sonucudur. Bu, ciltte gevşeklik ve gevşekliğe ve ardından kırışıklıklara yol açar.
2. Cildin donukluğu
Gençliğin parlak, nemli cildi yaşla birlikte yavaş yavaş kaybolur. Sonuç, yaşla birlikte doğal olarak oluşan cildin üst tabakasındaki tükenmiş nem seviyeleri nedeniyle donuk bir cilttir. Genç cilt her üç ila dört haftada bir kendini yenilerken, yaşlı cilt her dört ila altı haftada bir kendini yenilemek için daha yavaştır.
3. Lekeli cilt tonu
Yaşlanma, cildin belirli yerlerde düzensizleşmesine neden olur. Bu, cildin diğerlerinden daha fazla melanin barındıran kısımlarına veya kadınlarda hormonal seviyelerdeki fonksiyona bağlı olabilir. Bu pürüzlülük cildin yaşından daha yaşlı görünmesine neden olabilir.
4. Kuru cilt
Genç, sağlıklı cilt, taze, nemli ve parlak bir görünüme yol açan yüksek nem içeriğine sahiptir. Yaşlanma süreci boyunca cilt nemi tutma yeteneğini kaybettiği için bu tükenir. Yaşlı cilt genellikle kuruluk ve dehidrasyon ile karakterizedir.
5. Leke ve yaşlılık lekeleri
Yaşlanmayla ilişkili incelen cilt, ortaya çıkan kan damarlarının görünürlüğünün artmasına neden olur. Kırmızımsı veya kahverengi renkli yaşlılık lekeleri veya karaciğer lekeleri, çoğunlukla UV ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaynaklanır ve yaşlanan ciltte daha belirgin hale gelir. Yaşlı bir görünüme katkıda bulunan lekeli bir görünüm üretirler.
6. Kaba cilt dokusu
Cilt olgunlaştıkça, dokudaki değişiklikler fark edilir hale gelir. Bir zamanlar bebek gibi yumuşak ve pürüzsüz olan cilt, ölü hücre katmanları ve hücre döngüsünün yavaşlaması nedeniyle yüzeyinde pürüzlü ve pürüzlü hale gelir.
7. Görünür gözenekler
Yaşla birlikte cilt elastikiyetinin kaybolması ve cildin yerçekimi ile aşağı çekilmesi nedeniyle gözenekler büyür veya daha görünür hale gelir.
Yaşlanma sürecini yavaşlatmak için ne yapabilirim?
- Her gün cildinizi güneşten koruyun.
- Bronzlaşmak yerine bronzlaştırıcı kullanın.
- Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın.
- Aynı yüz ifadelerini tekrar tekrar yapmaktan kaçının.
- Besleyici, dengeli bir diyet tüketin.
- Daha az alkollü içecek tüketin.
- Haftanın çoğu günü egzersiz yapmalısınız.
- Cildinizi nazikçe temizleyin.
Kollajen seviyeleriniz düşmeye başlarsa cildiniz sarkabilir.
C vitamini serumunun kullanılması, kolajen oluşumunu artırmaya yardımcı olabilir ve bu da sıkılaştırıcı bir etki sağlar. vücudunuz demiri daha iyi emer, vücudunuz kolajen üretir – cildinizi, kemiklerinizi ve vücudunuzu bir arada tutan protein ve. Uyku döngümüzü, ruh halimizi, stres ve ağrı deneyimlerimizi etkileyen bir hormon olan serotonin üreterek beyin sağlığını destekler. kollajen takviyesi almak, cilt elastikiyetini (yani, kırışıklıklar ve pürüzlülük) ve ayrıca yaşlanma belirtilerini iyileştirebilir.
Kollajen gıda kaynakları şunları içerir:
- Balık.Tavuk.
- Yumurta beyazı.
- Turunçgiller.
- Meyveler.
- Kırmızı ve sarı sebzeler.
- Sarımsak.
- Beyaz çay.
- E vitamini yağı, parlayan ve sıkılaşan sağlıklı bir cilt için gereklidir. Antioksidan özelliğinden dolayı cilt dokusunu ve sağlığını geliştirir. 10 ila 15 dakika boyunca bu yağı cildinize masaj yapın.
- Balık yağı hapları da cilt sıkılaştırmada etkilidir.