Cilt bakımı nasıl yapılmalı?
Günümüzde güzelliğin kavramı değişmiş durumdadır. Artık yüz güzelliği dendiğinde önce duru, aydınlık temiz bir cilt akla geliyor.ve Çevre kirliliği, hormonlu gıdalar, stres cildimiz üzerinde olumsuz etkenler yaratmaktadır. Bunların etkisini en aza indirebilmek için düzenli bir cilt bakımına ihtiyaç vardır. Cilt bakımı ile; cildimiz üzerindeki ölü deri tabakasını temizler, gözeneklerin nefes almasını sağlar, komedonlardan arındırır, sivilcelerin oluşumunu engeller. Temizlenmiş bir cilt; ürünlerin cildimizin üreyen tabakası olan bazal tabakaya rahat bir şekilde ulaşabilmesini sağlar. Temiz bir cilt üzerine yapılan makyaj çok daha iyi sonuç verir.
Cilt temizliği yedi aşamada yapılır :
1-) Cilt uygun bir süt ve tonikle frimatör yardımıyla temizlenir.
2-) Cildin yapısına uygun pling sürülür.
3-) Buhara ve ozona tutulup ciltteki problemler komedonpres
kullanmadan temizlenir.
4-) Uygun serumlar sürülür.
5-) Uygun kremle cilde ve dekolteye masaj yapılır.
6-) Uygun bir maske sürülüp en az 20 dakika bekletilir.
7-) Cilt toniklenip uygun bir kremle işlem sonlandırılır.
Bütün bu işlemler yaklaşık 2 saat sürmektedir. Bakımlı bir dekolte güzel bir yüzün tamamlayıcısıdır.İlerleyen yaşlarda zamanında önemsenmemiş bir dekoltenin yaşınızı açıkça ele vereceğini sakın unutmayın!
Cilt bakımı koridoruna yapacağınız bir gezi, mevcut tüm temizleyicilere, tonerlere, serumlara ve kremlere bakarak başınızı döndürebilir. Bu kadar çok seçenekle, birinin nasıl bunalmış hissedebileceğini görmek kolaydır. Gerçek şu ki, etkili olması için bir cilt bakım rutininin karmaşık olması gerekmez.
Bu makalede, yeni başlayanlar için size uygun bir cilt bakımı rutini oluşturmanıza yardımcı olacak uzman ipuçları ve tavsiyeler bulacaksınız.
basit tut
Yeni başlayanlar için üç adımlı basit bir rutinle başlamanızı öneririz: temizleme, nemlendirme ve güneş kremi sürme. Tabii ki, bu değiştirilebilir ve kişisel cilt bakımı ihtiyaçlarınıza bağlı olarak ürünler eklenebilir. Örneğin, sivilce ile mücadele ediyorsanız, leke tedavisi eklemeyi düşünebilirsiniz. Durum ne olursa olsun, başarılı bir cilt bakımı rutininin temeli olarak temel üç adım kalır.
Çok sayıda cilt bakım ürünü satın almak cazip gelse de, rutininizi basit tutmak cildinizin bunalmasını önleyecektir. Ayrıca, cilt bakımı rutininizi sınırlamak, paradan tasarruf etmenize ve ürünleri israf etmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Cilt tipinizi belirleyin
Bir cilt bakımı rutini oluşturma yolundaki ilk adımlardan biri cilt tipinizi belirlemektir. Farklı cilt tiplerinin cilt bakım ürünleri ile karşılanması gereken farklı ihtiyaçları vardır. Yağlı cilt tipleri, kalın ve zengin nemlendiricilere ihtiyaç duyan kuru cilt tiplerinin aksine matlaştırıcı maddelerle daha fazla ilgili olabilir.
Cilt tipinizi belirlemenin kolay bir yolu, gün boyunca cildinizi gözlemlemektir. Cildiniz öğle yemeğinde parlak ve yağlı mı yoksa sabahları kuru ve pul pul mu? Durum ne olursa olsun, bu özellikler cilt tipinizin göstergesidir.
Dermatologlar olarak cildi dört ana tipe ayırıyoruz:
Yağlı cilt: Aşırı yağ üretimi nedeniyle parlak görünen cilt.
Kuru cilt: Gergin hissedebilecek kuru ve pul pul dökülen bölgelere sahip cilt.
Hassas cilt: Tipik olarak dokunulduğunda ağrılı olan kırmızı ve tahriş olmuş bölgelere sahip cilt.
Karma cilt: Yağlı ve pul pul bölgelerin bir arada olduğu cilt.
Takip edilecek adımlar
Cilt tipinizi belirledikten sonra, hangi ürünleri arayacağınızı ve hangilerinden kaçınacağınızı daraltabilirsiniz. Birçok ürün, etiketlerinde ne tür cilt tipine en uygun olduklarını gösterecek ve sizin için işe yarayacak ürünleri bulmayı kolaylaştıracaktır. İşte yeni başlayanlar için cilt bakımı rutini oluştururken izlemeniz gereken altı adım.
Adım 1: Bir temizleyici seçin
Bir temizleyici, gündüz veya gece uyurken temas ettiğiniz kir, yağ ve bakterileri temizler. Rutininizdeki bu ilk adım çok önemlidir. Yüzünüzü temizlemek güne taze bir ciltle başlamanıza veya bitirmenize yardımcı olacaktır. Ek olarak, temizledikten sonra uyguladığınız ürünlerden maksimum faydayı elde edebileceksiniz çünkü yüzünüz ürünlerin emilimini etkileyecek kir ve kalıntılardan arınmış olacak.
Yağlı cilde sahip hastalar, fazla yağı ve gözenekleri tıkayan bakterileri yok eden köpüren temizleyiciler aramalı, kuru cilde sahip hastalar ise cildin nem bariyerini yenilemeye yardımcı olacak nemlendirici temizleyiciler aramalıdır.
Dermatologlar olarak aşağıdakiler gibi etkili temizleyiciler öneriyoruz:
Epionce Lytic Jel Temizleyici: Tüm cilt tipleri için
Cerave Nemlendirici Yüz Temizleyici: Kuru cilt tipleri için
Cetaphil Nazik Cilt Temizleyici: Hassas cilt tipleri için
Adım 2: Doğru nemlendiriciyi bulun
Cildinizin gün boyunca kaybettiği suyu yenilemek için neme ihtiyacı vardır. Seramidler ve hyaluronik asit gibi bileşenler içeren nemlendiriciler, cildinize yumuşak, esnek ve genç kalması için ihtiyaç duyduğu sağlıklı nemi sağlayabilir.
Yağlı veya karma bir cildiniz olsa bile, nemlendirmek yine de önemlidir. Aslında, nem eksikliği cildinizin bunu telafi etmek için daha fazla yağ üretmesine neden olabilir ve bu da tıkanmış gözeneklere ve çatlaklara neden olabilir.
Cildinize ihtiyacı olan nemi vermek için aşağıdaki nemlendiricileri öneriyoruz:
Vanicream Nemlendirici Cilt Kremi: Tüm cilt tipleri için
Eucerin Nemlendirici Yüz Losyonu: Tüm cilt tipleri için
Neutrogena Hydro Boost Su Jeli : Yağlı cilt tipleri için
3. Adım: Güneş kremini unutmayın
Birçok hastanın güneş kremini yalnızca, kumsalda güneşli bir gün gibi, yapılması gereken en bariz zamanlar gibi görünen zamanlarda kullandığını gördük. Ancak gerçekte her gün güneş kremi kullanmak önemlidir. Cilt kanseri riskinizi azaltmanın yanı sıra, koyu lekeler ve kırışıklıklar da dahil olmak üzere fotoyaşlanmanın etkilerini de önlemiş olacaksınız.
Pek çok nemlendirici ve kozmetik SPF içerir ve birden fazla ürün satın almadan ihtiyacınız olan güneş korumasına sahip olmanızı kolaylaştırır. Korumanızı ister kozmetik ürünlerden, ister bağımsız güneş kremlerinden alıyor olun, mümkün olduğunca korunmanızı sağlamak için formülün SPF 30 veya daha yüksek spektrum içerdiğinden emin olun.
Piyasada güvenli güneş koruması sağlayabilecek birçok güneş kremi bulunmaktadır. Favorilerimizden bazıları şunlardır:
La Roche-Posay Ultra Hafif Güneş Koruyucu: Hassas veya kuru cilt tipleri için
Eucerin Güneş Losyonu: Tüm cilt tipleri için
Mavi Kertenkele Duyarlı Güneş Koruyucu: Hassas cilt tipleri için
Adım 4: Hepsini bir araya getirin
Tüm ürünlerinize sahip olduğunuza göre, onları sabah ve akşam için bir rutin haline getirmenin zamanı geldi. Cilt bakımı söz konusu olduğunda tutarlılık çok önemlidir, bu nedenle oluşturduğunuz rutinin günlük olarak tutarlı bir şekilde takip edebileceğiniz bir rutin olduğundan emin olun.
Herkesin cilt tipi farklı olduğu için her cilt bakımı rutini benzersizdir. Örneğin, cildiniz kuruysa, sabahları temizleyiciyi atlamak ve bunun yerine yüzünüze su çarpmak isteyebilirsiniz. Ya da yağlı bir cildiniz varsa cildinizi sadece gece nemlendirmeyi tercih edebilirsiniz. Bir rutin oluşturma hakkında sorularınız varsa, bir dermatoloğa danışın.
Adım 5: Çalışmak için rutininize zaman ayırın
Yeni rutininizle cildiniz bir gecede değişmezse cesaretiniz kırılmasın. En belirgin sonuçlar için, rutininizi en az altı hafta boyunca takip etmeyi hedefleyin. Bu yaklaşık olarak cildinizin yeni cilt hücreleriyle kendini yenileme döngüsünü tamamlaması için geçen süredir. Bu döngü tamamlandığında, kullandığınız ürünlerin etkisini görmeye başlayabilirsiniz.
Adım 6: Rutin güçlendiricileri düşünün
Temelleri belirledikten sonra, gerektiğinde rutininize daha fazla ürün ekleyebilirsiniz. Rutininizin bu kısmı, cildiniz hakkında geliştirmek istediğiniz her şeyi ele almanın zamanıdır. Bu akne, kızarıklık veya genel cilt donukluğunu içerebilir. Ancak, üç aşamalı rutinin sonuçlarından memnunsanız, karışıma daha fazla ürün eklemenize gerek yoktur.
Aşağıda, belirli cilt bakımı ihtiyaçlarını hedeflemek için kullanılabilecek favori rutin geliştiricilerimizden üçü bulunmaktadır.
tonerler
Tonerler, birçok farklı amaca hizmet etmek üzere formüle edilebilen geniş bir ürün kategorisidir. Bazı tonerler kızarıklığı giderirken, diğerleri yaşlanma belirtilerini hedefler veya cildin pH seviyesini dengelemeye çalışır. Tüm tonerler, temizledikten sonra bile cildinizde kalan kiri ve yağı giderir. Cildinizi temizledikten sonra bir toner uygulamak, cildinizi nemlendiriciler ve ardından gelen diğer ürünler için hazırlar.
eksfoliyatörler
Cildi eksfoliye etmek, ölü cilt hücrelerini çıkararak akne ve donukluk gibi sorunları giderebilir. Kimyasal eksfolyantlar, ölü deri hücreleri ile alttaki yeni hücreler arasındaki bağları kimyasal olarak gevşetmek için alfa-hidroksi asitler gibi bileşenler kullanır. Fiziksel eksfolyantlar, cildin yüzeyini pul pul dökmek için bu bağları manuel olarak gevşeten ovma parçacıkları kullanır.
Akne tedavileri
Benzoil peroksit ve salisilik asit gibi bileşenler içeren topikal akne tedavileri, yaşadığınız sivilcelerin sayısını azaltabilir ve aknenin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tedaviler cildinizi temizledikten hemen sonra uygulanmalıdır. Bu tedavileri uygularken önceden plan yapmayı unutmayın. Çoğu sivilce tedavisinin, rutininizin geri kalanına devam edebilmeniz için en az 5-15 dakika kuruması gerekir.