Cildimizin 7 Düşmanı
Yaşlanma, cildimizin parlaklığını, sıkılığını ve elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir. İnce çizgiler, kırışıklıklar, koyu lekeler ve diğer yaşlanma belirtileri kaçınılmazdır, ancak bazı şeyler onların daha hızlı ortaya çıkmasına neden olabilir. Çoğu sizin kontrolünüz altında, bu yüzden cildinizin en büyük düşmanlarını bilmekte fayda var. Sabahları aynaya baktığınızda yorgun, çizgileri derinleşmiş, hatta sivilceli bir yüzle mi karşılaşıyorsunuz? Günün başlangıcında canınızı sıkan bu tür sorunlar nereden kaynaklanıyor? Zaman zaman hepimizin cildimize karşı işlediği ve bazen de alışkanlık haline dönüştürdüğü yedi “günah” vardır. “cilt düşmanı” alışkanlıklardan kaçınmak gerekir:
cildimize zararlı alışkanlıklar
Sigara ve içki: İkisi de vücudunuzu zehirler ve geriye pörsümüş sarkık bir cilt bırakır. Sigara ayrıca ağız kenarındaki çizgilerin derinleşmesini hızlandırır. Yetersiz uyku: Geç yatılmış bir gecenin izleri hemen grileşmiş yorgun görünümlü bir ciltle kendini ele verir. Eğer yeterli derecede uyuyamıyorsanız, bunu uyandığınızda kan dolaşımını sağlayacak hareketler ve yüzünüze soğuk su çarparak telafi etmeye çalışın. Uykusuzluğun yol açtığı çizgileri kapatmak için hafif bir nemlendirici sürün. Makyaj temizlemeden yatmak: Gözenekleri tıkayarak toksinlerin cilt yüzeyine çıkıp atılmasını önler. Göz makyajı silinmediği takdirde bir göz iltihabına neden olabilir. Sivilcelerle oynamak: Deri dokularına zarar verir. Ayrıca enfeksiyonun çevreye yayılmasına neden olarak sorunu büyütür. Sivilcelerle hiçbir zaman oynamayın. Enfeksiyonlu bölgeye antiseptik merhem sürün. Yüzü ovmak ya da aşırı fırçalamak: Yüzünüzdeki ölü deriyi temizlemek için satılan bazı toz ya da kremler deriniz için fazla kaba gelebilir.
Cilt tipiniz ne olursa olsun yüzünüze daima nazik davranın.
Çok sıcak suyla yıkamak: Yıkanırken suyun kaynar derecede sıcak olmaması için önlem alın. Aşırı sıcak, cildi kurutur ve dokuları zedeler. Yanlış beslenme: Sağlıksız besleniyorsanız deriyi koruyucu yaşamsal maddeleri alamıyorsunuz demektir. Ayrıca ultraviyole ışınlarından da uzak durun.
1. Aşırı güneşe maruz kalma
Orta derecede güneşe maruz kalmak sağlıklı olsa da fazlasının zararlı etkileri vardır. Güneşten gelen ultraviyole ışınları cilt hücrelerinizin DNA’sına zarar verebilir ve güneş yanığına ve buna bağlı semptomlara yol açabilir. Bu ışınlara uzun süre maruz kalmak cilt kanseri için önemli bir risk faktörüdür.
Ayrıca aşırı güneşe maruz kalma, erken cilt yaşlanmasının ana nedenidir. Kolajen ve elastinin parçalanmasını hızlandırarak ince çizgilere, kırışıklıklara, pigmentasyona ve donukluğa neden olur. Ayrıca mevcut lekeleri, kırışıklıkları ve diğer yaşlanma belirtilerini daha kötü veya daha belirgin hale getirebilir.
Yapılması gerekenler: Özellikle yoğun saatlerde güneşe maruz kalmanızı sınırlayın. SPF 30 veya daha yüksek olan geniş spektrumlu güneş kremini günlük olarak uygulayın. Gözlerinizi ve çevrenizdeki cildi korumak için saran güneş gözlüğü takmaktan da yararlanabilirsiniz.
Göz önünde bulundurmaya değer: Halihazırda güneş hasarı veya pigmentasyon varsa, belirli estetik prosedürlerden geçmek yardımcı olabilir. Bunlara PicoCare Laser, Limelight Photo Facial ve VI Peel Precision Plus dahildir.
2. Sigara ve tütün
Sigara içmek, vücuttaki hemen hemen her organa zarar verdiği için hem cildinizi hem de genel sağlığınızı riske atar. Sigaralar ayrıca kan damarlarınızın daralmasına neden olan nikotin içerir. Bu daha sonra cildinize ulaşan oksijen miktarını azaltır. Sigara ve duman ayrıca kolajen ve elastine zarar veren kimyasallara sahiptir.
İşte sigaranın cildinizi etkileme yolları:
- Yüzdeki (ve vücudun diğer kısımlarındaki) kırışıklıklar
- Göz çevresi ve dudakların üst kısmındaki ince çizgiler
- Erken yaşlanma ve daha derin kırışıklıklar
- Cilt tonunun sararması (soluk ten rengi)
- Noktalar ve düzensiz cilt boyama
- Daha yavaş yara iyileşmesi
Yapılması gerekenler: Sigarayı bırakmaktan başka çare yok. Sizi sigara içmeye sevk eden durumları veya tetikleyicileri tespit etmek yardımcı olabilir, böylece bunlardan kaçınabilirsiniz. Alışkanlıktan kurtulmakta zorlanıyorsanız, bir bırakma planı oluşturmak için doktorunuzla konuşun.
Göz önünde bulundurmaya değer: Botoks gibi bir enjeksiyon, özellikle kaz ayakları ve sigara içenlerin çizgileri konusunda endişeleniyorsanız, çizgileri ve kırışıklıkları iyileştirebilir. Biyolojik yeniden modelleme enjekte edilebilir olan Profhilo’yu da düşünebilirsiniz. Nemlendirme, sıkılaştırma ve kaldırma etkileri sunar ve gevşeklik ve yaşlanma belirtilerini tedavi etmek için kullanılır.
3. Uyku eksikliği
Uyku sadece ertesi günkü enerji seviyenizi değil, aynı zamanda cildinizi veya nasıl göründüğünüzü de etkiler. Siz uyuklarken vücudunuz onarıcı moda girerken, uyku eksikliği, cildinizin iyileşmesi veya gündüz hasarını onarması için zaman vermemek anlamına gelir. Bu daha sonra cildinize donuk, yorgun ve yaşlanan bir görünüm verebilir.
Yetersiz uykunun potansiyel etkileri şunlardır:
- Göz altı morlukları
- Göz altı torbaları
- Şişmiş gözler
- Daha az parlayan cilt
- Şiddetli cilt sorunları (sivilce, diğer lekeler, egzama)
Yapılması gerekenler: Geceleri en az yedi ila dokuz saat uyuyun. Güzellik uykusu almayla ilgili diğer ipuçları için önceki yazımıza göz atın. Serumlar gibi yaşlanma karşıtı ürünler kullanarak kaliteli bir uykuyu da tamamlayabilirsiniz. Yaşa bağlı bozulmayı hedefler ve kolajen ve dermal aktiviteyi yeniden etkinleştirir.
Düşünmeye değer: Göz torbalarınızı ve koyu halkalarınızı ameliyat olmadan iyileştirmek istiyorsanız Juvéderm dolgu maddeleri yardımcı olabilir. Bu enjekte edilebilir maddeler ayrıca yaşlanma belirtilerini yumuşatır ve cilt kalitesini iyileştirir.
4. Stres
Baş ağrısı, yorgunluk ve sindirim sorunlarının yanı sıra çok fazla stres de cildinize zarar verebilir. Bunun nedeni kortizol adı verilen stres hormonudur. Artan kortizol seviyeleri, yağ bezlerinin daha fazla yağ ve sebum üretmesine neden olabilir. Bunlar ayrıca erken yaşlanmaya katkıda bulunan kolajen ve elastini parçalayabilir.
Stresin cildinizi etkilemesinin diğer yolları şunlardır:
- Akne ve diğer lekeler
- Göz altı torbaları
- Kırmızı ve tahriş olmuş cilt
- Kırışıklıklar, çizgiler ve kırışıklıklar
- Cilt donukluğu ve dehidrasyon
Yapılması gerekenler: Düzenli fiziksel aktivite zihninizi ve bedeninizi sakinleştirebilir ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ezici görevlere ara vermek, yoga, meditasyon ve derin nefes alma egzersizleri gibi rahatlama tekniklerini denemenin yanı sıra yardımcı olabilir.
Düşünmeye değer: Akne ve ilgili semptomlarla uğraşıyorsanız, VI Peel Purify’ı denemek isteyebilirsiniz. Bu kimyasal peeling, aktif akne ve yağlı ciltlerin üstesinden gelmek için özel olarak formüle edilmiştir. Endişelendiğiniz şey kırışıklıklar ve ince çizgilerse, Botox onların görünümünü yumuşatabilir. Sonuçlar, tekrarlanan enjeksiyonlarla üç ila dört ay veya daha uzun sürebilir.
5. Kirlilik (hava ve çevre)
Endişelenmeniz gereken tek şey güneşin UV ışınları değildir. Kirlilik, kuru hava ve tozlu ortam ile birlikte cildinize de zarar verebilir. Bunun nedeni, serbest radikaller veya kararsız moleküller üretmesidir. Bir pr olan oksidatif strese neden oldukları bilinmektedir.
Hücre hasarını tetikleyen ve cilt yaşlanmasını hızlandıran
- genişlemiş gözenekler
- Soluk ten
- Karanlık noktalar ve pigmentasyon
- Kızarıklık ve cilt hassasiyeti
- Kuru ve kaşıntılı cilt
Yapılması gerekenler: Makyajı, kiri ve diğer yabancı maddeleri temizlemek için yüzünüzü gece yıkadığınızdan emin olun. Antioksidanlar ve peptitler içeren ürünlerin kullanılması tavsiye edilir.
Antioxidanlar,oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilecek faydalar sağlar. Ayrıca ek cilt aydınlatma ve nemlendirme faydaları vardır.
Düşünmeye değer: Düzensiz cilt dokusunu, genişlemiş gözenekleri, ince çizgileri ve yüzdeki kızarıklığı iyileştirmek istiyorsanız Laser yardımcı olabilir. Bu, kolajen yeniden büyümesini uyarabilen FDA onaylı bir lazer teknolojisi kullanır.