Bulanık görenler dikkat!
Bulanık görme nedir? Bulanık görüşünüz varsa, gördüğünüz şeyler keskin ve net görünmeyecektir. Buna neyin sebep olduğuna bağlı olarak her iki gözde veya sadece bir gözde bulanık görme yaşayabilirsiniz. Bazen baktığınız her şey bulanık olurken, bazen de görüş alanınızın sadece bir kısmı bulanık olacaktır. Bulanık görme ile birlikte baş ağrısı, ışığa duyarlılık veya kırmızı, tahriş olmuş gözler gibi başka semptomlarınız da olabilir. Bulanık görme ile baş etmek can sıkıcı ve sinir bozucu olabilir, ancak birçok insanın başına gelen oldukça yaygın bir deneyimdir. Bazen gözleri hiç içermeyen başka bir altta yatan durumdan kaynaklanabilir ve diğer zamanlarda görüşünüzü etkileyen daha ciddi bir şeyin uyarı işareti olabilir. Herhangi bir noktada bulanık görme yaşarsanız, herhangi bir önemli sorunu ekarte etmek için göz doktorunuz ile bir göz muayenesi planlamalısınız.
Bulanık görme neden olur?
Bulanık görme, aşağıdakiler dahil olmak üzere göz koşullarından kaynaklanabilir:
- görüşünüzü odaklamada zorluk (miyopi ve hipermetropi)
- astigmat (göz yüzeyi düzgün bir şekilde kavisli olmadığında)
- presbiyopi (gözleriniz yaşlandıkça odaklanmayı zor bulduğunda)
- kuru göz sendromu
- katarakt
- glokom
- kornea hasarı
- yaşa bağlı makula dejenerasyonu
- göz enfeksiyonu
- diyabetik retinopati
- göz yaralanması
Bulanık görme, aşağıdakiler gibi başka bir tıbbi durumun belirtisi de olabilir
- şeker hastalığı
- migren
- felç sonrası
- Kafa yaralanması
- düşük kan şekeri
- Hamileyseniz preeklampsi (yüksek tansiyon)
- sedef hastalığı (bazen gözleri de etkileyebilen bir cilt rahatsızlığı)
- Multiple skleroz
- beyin tümörü
- Parkinson hastalığı
Bulanık görmeye sebep olan durumların bazılarını inceleyelim
Kırılma Hataları:
Kırılma hataları arasında miyopi, hipermetropi ve astigmatizma bulunur, ilk ikisi yakın görüşlülük ve uzak görüşlülük olarak da bilinir. Bulanıklıkla birlikte, bu genellikle göz yorgunluğuna ve baş ağrısına neden olur. En yaygın tedavi olanakları arasında gözlük, kontakt lens ve LASIK gibi refraktif cerrahi yer alır.
Presbiyopi:
40 yaşın üzerindeki kişiler genellikle yakını görmede bulanıklık yaşarlar. Bunun nedeni, presbiyopi adı verilen gözün doğal lensinde yaşa bağlı değişikliklerdir. Presbiyopi genellikle gözlüklerle (okuma gözlükleri) tedavi edilir ve önceden var olan kırılma kusurları olanlar için bifokal veya progresif lensler gerekebilir.
Kuru Gözler:
Kuru göz sendromu, bulanıklığın zamanla dalgalandığı geçici bir bulanık görmeye de neden olabilir. Kayganlaştırıcı göz damlaları genellikle yardımcı olur, ancak hastalığın şiddetli varyantları tıbbi müdahale ve punktum tıkaçları gerektirebilir.
Migrenler:
Migrene bağlı şiddetli baş ağrıları, geçici bir görme bulanıklığı ile de ilişkilendirilebilir ve buna, bir baş ağrısından (aura adı verilen) önce yanıp sönen ışık, haleler veya zikzak desenleri eşlik edebilir.
Göz Damlaları ve İlaçlar:
Bazı göz damlaları, özellikle retinanızı kontrol etmek için olanlar ve gözlüğün gücü, geçici bir görme bulanıklığına neden olabilir. Çoğu dilatasyon damlası için iki ila altı saat içinde kendi kendine düzelir (atropin durumunda iki haftaya kadar olabilir). Ayrıca, bazı anti-alerji, anti-hipertansif ve anti-depresan ilaçlar, gözyaşı takviyelerine tepki veren kuru gözlere ve bulanık görmeye neden olabilir.
Gözlük/kontakt lensin gücündeki değişim:
Gözlük veya kontakt lens reçeteniz güncel değilse, düzeltici lens takmanıza rağmen görme bulanıklığı yaşarsınız. Kontakt lenslerinizi öngörülenden daha uzun süre takmak veya kirli veya yağlı bir kalıntısı olan gözlük takmak da görmede azalmaya neden olabilir.
Hamilelik:
Gebe kadınlarda bulanık görme en sık ilk trimesterden sonra ortaya çıkar ve hamilelik boyunca sürebilir. Hamilelik hormonları nedeniyle olur. Ayrıca gebelerde yüksek tansiyona neden olan preeklampsi hastalığında da görme bozulabilir.