Behçet Hastalığı Rehberi
Ağızda ve cinsel organlar üzerinde aft (ortası beyaz etrafı kızarık yara), sivilceler, gözde bulanık veya yarım görme, bacak ön yüzlerde şişlik ve kızarıklık, eklem ağrıları gibi çok çeşitli bulgular ile başlayıp tedavi edilmez ise körlük, iç organlarda hastalık, damar tıkanıklıkları gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Kişi genellikle ağızda ve/veya genital bölgede yaralar nedeniyle doktoruna başvurur. Adını Hulisi Behçet adındaki Türk bilim adamından alan Behçet hastalığı Türkiyede sık görülmektedir. Eğer ağızdaki ortası beyaz etrafı kırmızı yaralar yılda 3 kezden daha sık tekrarlıyor ise kişi Behçet Hastalığı yönünden mutlak incelenmelidir. Genital muayenesinin, bir cilt testinin, göz muayenesinin ve çeşitli sorgulamaların yapılmasından sonra uluslararası behçet hastalığı kriterlerine göre tanı konulup hasta takibe alınmaktadır.
Behçet hastalığının (BH) insan lökosit antijeni (HLA) B51 ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu B51 ilişkisi Orta Doğu ve Japonya arasındaki birçok farklı etnik grupta doğrulanmıştır ve eski İpek Yolu üzerindeki bu etnik gruplarda yaygın olduğu öne sürülmüştür.
Behçet hastalığının başlıca belirtileri şunlardır
- genital ve ağız ülserleri
- kırmızı, ağrılı gözler ve bulanık görme
- sivilce benzeri noktalar
- baş ağrısı
- ağrılı, sert ve şişmiş eklemler.
Behçet’e ne sebep olur?
Behçet hastalığının nedeni bilinmemektedir, ancak çoğu uzman bunun otoinflamatuar bir durum olduğuna inanmaktadır. Otoinflamatuar bir durum, vücudun enfeksiyon ve hastalığa karşı doğal savunması olan bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokuya saldırmasıdır.
Behçet gözleri nasıl etkiler?
Behçet ön üveite (gözün ön kısmındaki iltihaplanma) veya arka üveite (gözün arka kısmındaki iltihaplanma) neden olabilir ve bazen her ikisine de neden olur. Ön üveit, ağrı, bulanık görme, ışık hassasiyeti, yırtılma veya gözde kızarıklık ile sonuçlanır.Göz için ciddi sonuçlar doğurma potansiyeli vardır.
Behçet hastalığı ciddi bir hastalık mıdır?
Şiddetli vakalarda, kalıcı görme kaybı ve felç gibi ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sorunlar riski de vardır. Durumu olan çoğu insan, semptomlarının şiddetli olduğu (alevlenmeler veya nüksler), ardından semptomların kaybolduğu (remisyon) dönemler yaşar.
Behçet’le ne kadar yaşayabilirsin?
Behçet, tedaviden bağımsız olarak kaybolup tekrar ortaya çıkabilen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Bu, tedavinin ne kadar iyi çalıştığını söylemeyi zorlaştırabilir. Behçet’li hastaların çoğu muhtemelen tüm yaşamları boyunca semptomlarla uğraşacaktır. Ancak, çoğu dolu bir hayat yaşayabilir.
Behçet tanısı
ISG kriterleri, Behçet hastalığını tekrarlayan oral ülserasyon artı aşağıdakilerden ikisi olarak tanımlamıştır: tekrarlayan genital ülserasyonlar, göz lezyonları, deri lezyonları veya pozitif paterji testi.
Behçet hastalığı Tedavisi
Behçet hastalığını tedavi etmek için kullanılan biyolojik tedaviler arasında infliximab ve interferon alfa bulunur. Bunlar ya doğrudan damar içine (intravenöz olarak) ya da deri altına enjeksiyonla (deri altı enjeksiyon) değişen aralıklarla verilebilir. Biyolojik tedaviler genellikle etkili olsalar da çok pahalıdır.
Ülkemizde ağızda aft çok sık ve çoğu zaman ailesel özelliği olan bir yakınma olduğundan kişiyi olumsuz düşüncelere sevketmemelidir. Çünkü bunların çok azı Behçet hastalığıdır ve bunun mutlak bir uzman doktor, genellikle dermatolog (cilt ve zührevi hatalıklar uzmanı) tarafından tanı konması gerekir. Behçet hastalığı tanısı konulan bir kişide ileri kan tetkikleri ve sonrasında ilaç tedavisi ile hastalar belirli aralıklarla takibe alınır. Düzenli ilaç kullanan ve takipte olan hastalarda sonuçlar, çoğu zaman çok başarılıdır.
Eğer ağızda tekrarlayan yaralarınız, genital bölgede yaralarınız, bacak ön yüzlerde ağrılı kırmızı ceviz gibi şişlikleriniz, yol yol kırmızı damar gibi çizgilenme, gövdede yaygın sivilceleriniz varsa ve üstelik bunlardan birden fazlası bir arada ise lütfen bizimle iletişim kurunuz yada doktorunuza başvurunuz.
acı ceken
Hocam yazinizi okudum brnim genital bolgemde var yilda 3 kereden fazla cikiyor ben cildim cokbyagli diye cildiyeciye gitmedim ondandir zannettim ama herhalde oyle degilmis bide oyle bir agriyorki her ayaga kalktigimda sanki biri igne batiriyor bana yardiminizi bekliyorum hocam