Behçet Hastalığı
Ağızda ve cinsel organlar üzerinde aft (ortası beyaz etrafı kızarık yara), sivilceler, gözde bulanık veya yarım görme, bacak ön yüzlerde şişlik ve kızarıklık, eklem ağrıları gibi çok çeşitli bulgular ile başlayıp tedavi edilmez ise körlük, iç organlarda hastalık, damar tıkanıklıkları gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktır. Kişi genellikle ağızda ve/veya genital bölgede yaralar nedeniyle doktoruna başvurur. Behçet sendromu (Behçet hastalığı olarak da bilinir), tipik olarak tekrarlayan ağız ülserleri, genital ülserler, göz iltihabı, eklem ağrısı ve cilt lezyonları ile karakterize, nedeni bilinmeyen, nadir görülen, kronik, otoinflamatuvar bir multisistem hastalığıdır. Örneğin merkezi sinir sistemi veya ana kan damarları söz konusu olduğunda körlüğe neden olabilir veya yaşamı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir.
Orta Doğu ve Asya’nın eski ipek ticaret yolları boyunca daha yaygın olduğu için bazen “İpek Yolu Hastalığı” olarak da bilinir. Behçet sendromu ile, bağışıklık sistemi aşırı aktif hale gelir ve öngörülemeyen istenmeyen ve abartılı iltihaplanma salgınları üretir. Bu ekstra iltihaplanma, genellikle küçük olan kan damarlarını etkiler. Sonuç olarak, bir iltihaplanma yamasının olduğu her yerde semptomlar ortaya çıkar; Bu, kan kaynağının olduğu herhangi bir yerde olabilir.
Behçet sendromu ile, bağışıklık sistemi aşırı aktif hale gelir ve öngörülemeyen istenmeyen ve abartılı iltihaplanma salgınları üretir.
Behçet sendromunda bağışıklık sisteminin neden bu şekilde davranmaya başladığına dair araştırmalar devam etmektedir. Semptomların çoğu ağrılıdır ancak yaşamı tehdit edici değildir. Yaşam boyunca bir dizi saldırı (“alevlenme”) içinde gelirler ve giderler. Adını Hulisi Behçet adındaki Türk bilim adamından alan Behçet hastalığı Türkiyede sık görülmektedir. Eğer ağızdaki ortası beyaz etrafı kırmızı yaralar yılda 3 kezden daha sık tekrarlıyor ise kişi Behçet Hastalığı yönünden mutlak incelenmelidir. Genital muayenesinin, bir cilt testinin, göz muayenesinin ve çeşitli sorgulamaların yapılmasından sonra uluslararası behçet hastalığı kriterlerine göre tanı konulup hasta takibe alınmaktadır.
Ülkemizde ağızda aft çok sık ve çoğu zaman ailesel özelliği olan bir yakınma olduğundan kişiyi olumsuz düşüncelere sevketmemelidir.
Çünkü bunların çok azı Behçet hastalığıdır ve bunun mutlak bir uzman doktor, genellikle dermatolog (cilt ve zührevi hatalıklar uzmanı) tarafından tanı konması gerekir. Behçet hastalığı tanısı konulan bir kişide ileri kan tetkikleri ve sonrasında ilaç tedavisi ile hastalar belirli aralıklarla takibe alınır. Düzenli ilaç kullanan ve takipte olan hastalarda sonuçlar, çoğu zaman çok başarılıdır.
Eğer ağızda tekrarlayan yaralarınız, genital bölgede yaralarınız, bacak ön yüzlerde ağrılı kırmızı ceviz gibi şişlikleriniz, yol yol kırmızı damar gibi çizgilenme, gövdede yaygın sivilceleriniz varsa ve üstelik bunlardan birden fazlası bir arada ise lütfen bizimle iletişim kurunuz yada doktorunuza başvurunuz.