Ateş Yüksekliği Rehberi
Vücut sıcaklığının 37 derece’nin üstüne çıkması ateş olarak adlandırılır. Vücut ısısını ölçmek için termametrenin deri (koltukaltı, kasık ya da ağız, makat gibi mukaozayla örtülü bir yüzeyle temas etmesi gerekiyor. Vücudun normal sıcaklığı ortalama 37 derece’dir; bu değer ölçümün yapıldığı bölgeye göre biraz değişir. Örneğin ; makatta 37 derece, koltukaltında ortalama 36,5 derece, kasıklar ve ağızda bu iki değerin arasındadır. Yüksek ateşle ne olur? Ateş, genellikle enfeksiyonun neden olduğu vücut sıcaklığındaki bir artıştır. Viral hastalıkların neden olduğu ateşler antibiyotiklerle tedavi edilmemelidir, çünkü bu ilaçların virüslere karşı hiçbir etkisi yoktur. Yüksek ateş (yaklaşık 41,5°C veya üzeri) son derece tehlikelidir ve konvülsiyonları tetikleyebilir.
Çocuğunuzun ateşi varsa:
- Rektal sıcaklık 100,4 ° F (38 ° C) üzerindedir.
- Ağız yoluyla alınan sıcaklık 100° F’nin (37.8° C) üzerindedir.
- Koltuk altı sıcaklığı 99,0° F (37.2° C) üzerindedir.
- Kulak sıcaklığı 100,4° F (38° C) üzerindedir.
- Emzik sıcaklığı 100°F’nin (37.8°C) üzerindedir.
Ateş enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.
Geceleri kanınızda daha az kortizon bulunur. Sonuç olarak, beyaz kan hücreleriniz bu zamanda vücudunuzdaki enfeksiyonları kolayca algılar ve bunlarla savaşır; ateş, tıkanıklık, titreme veya terleme gibi enfeksiyon semptomlarının yüzeye çıkmasına neden olur. Bu nedenle, gece boyunca kendinizi daha hasta hissedersiniz.
Covid ile ateş ne kadar sürer?
İyileşme sürecinde, COVID-19’lu kişiler, daha iyi hissetme dönemleri ile dönüşümlü olarak tekrarlayan semptomlar yaşayabilir. Günler hatta haftalar boyunca değişen derecelerde ateş, yorgunluk ve nefes alma sorunları ortaya çıkabilir.
Ateş, her yaşta çocuklarda yaygındır. Genellikle bir enfeksiyon belirtisidir ve enfeksiyonla mücadelede de yardımcı olduğu düşünülmektedir. Genel olarak, küçük çocuklar daha sık ateş alma eğilimindedir ve daha yüksek ateşe neden olabilir ve bunu tolere edebilirler.
Ateşin kendisi tehlikeli değildir (çok yüksek olduğu, 106 * F’nin üzerinde olduğu durumlar hariç). Öte yandan, bir çocuk huysuz, huysuz, yorgun, halsiz, yemek yiyemez veya uyuyamaz hale gelirse ateşi kontrol edilmelidir. Ateş ne kadar yüksek olursa, çocuk o kadar hasta hisseder, bu nedenle çok yüksek ateş nadiren atlanır.
Bu ateş vakalarında, tıbbi yardım almanız mutlaka gerekir:
- Bir çocuk 2 aylık veya daha küçükse – hemen acil servise gidin
- Bir çocuk 2 ila 6 ay arasındaysa – en geç ateşin başlamasından sonraki 24 saat içinde bize görünün
- Ateş 72 saatten uzun sürerse
- Ateş dışında başka bir belirti yoksa
- Aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası varsa: döküntü, boğaz ağrısı, karın ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı,kusma, öksürük veya eklem ağrısı
- Reçetesiz satılan ağrı ve ateş düşürücü ilaçların kullanılmasına rağmen çocuk kendini hasta hissediyorsa veya hasta görünüyorsa
- Bir çocuğun ateşli nöbet öyküsü varsa
Yukarıdaki liste tam değildir ve tıbbi tavsiyemizin yerini alması amaçlanmamıştır, bu nedenle çocuğunuzla ilgili sorularınız varsa görmek için lütfen doktorunuzu arayın.
Ateş Nedenleri,Görülme sıklığı,Risk faktörleri
- Enfeksiyon hastalıkları
- Tümörler
- Enfaktüs
- Beyin trombozu ( beyin damarlarında pıhtılaşma )
- Bağışıklık sisteminin hastalıkları
- Bazı ilaçlar
- Gut gibi metabilzma hastalıkları
- Hipertiroidizm
Ateşte Belirtiler
- Ürperme : Lenf düğümü tümörleri virüs enfeksiyonları Sıtma Aspirin alınması (bunlarda ateş aniden ürpeymeyle yükselir)
- Dudak uçuğu : Zatürre Sıtma Menenjit Tifo Bruselloz (malta humması) gibi hastalıklarıda görülebilir.
- Delirium : Özellikle yaşlılarda yüksek ateş deliriuma ( bilinçsiz saldırgan hareketler) yol açabilir.
- Havale : Özellikle süt çocuklarında yüksek ateşe bağlı olarak kasılma nöbetleri (havale) görülebilir.
Ateş Tedavisi nasıl yapılır?
Ateş Yükseldiğinde Ne Yapmak Gerekir ? Vücut sıcaklığı 37 derece’nin üstüne çıkanca ateşin yükseldiği söylenebilir. Ateş tek başına bir hastalık değildir, birçok hastalığın belirtisi olabilir. Çok yükselirse, özellikle çocuklarda tehlikeli olabilir. Ateşi yükselen hasta, ateş dinene değin tümüyle soyulmalıdır. Serin hava ateşli hastaya zarar vermez, aksine, ateşin düşmesine yardımcı olur. Ateşli çocuğun örtüler, yünlülerle örtülmesi havale tehlikesini arttırır ve vücudun su ve tuz dengesinin bozar. Yüksek ateş hastayı rahatsız ediyorsa ve ateşin nedeni aydınlatıldıysa, aspirin gibi ateş düşürücü ilaçlar alınabilir. Ateşli hasta terleme yoluyla önemli ölçüde sıvı kaybeder. Hastaya bol bol su, çay, meyve suyu içirerek kaybolan sıvının yerine konması gerekir. Her durumda doktorunuzun fikrini almalısınız. Çocuğunuza veya gençlere aspirin vermeyin.