Alternatif Tıp Nedir?
Alternatif tıp, geleneksel (ana akım) tedaviler yerine kullanılan tıbbi tedavileri tanımlayan bir terimdir. Bazı insanlar buna “bütünleştirici” veya “tamamlayıcı” tıp da derler. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin yarısından fazlası, bir çeşit alternatif tıp kullandıklarını söylüyor. Alternatif tıp örnekleri nelerdir? Tamamlayıcı ve alternatif tıp, masaj, akupunktur, tai chi ve yeşil çay içme gibi uygulamaları içerir. Tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM), standart tıbbi bakımın parçası olmayan tıbbi ürünler ve uygulamalar için kullanılan terimdir.
Hastalar Neden Alternatif Tıp Kullanıyor?
Üç temel hipotez test edildi. İnsanlar bu alternatifleri ararlar çünkü (1) geleneksel tedaviden bir şekilde memnun kalmazlar; (2) alternatif tedavileri daha fazla kişisel özerklik ve sağlık hizmeti kararları üzerinde kontrol olarak görüyorlar; ve (3) alternatifler, hastaların sağlık ve hastalığın doğası ve anlamı ile ilgili değerleri, dünya görüşleri veya inançları ile daha uyumlu görülüyor. Keşfedilen ek öngörücü değişkenler, demografi ve sağlık durumunu içeriyordu.
Geleneksel ve alternatif tıp arasındaki fark nedir?
Geleneksel tıp ile alternatif tıp arasındaki temel fark yaklaşımdır. Geleneksel tıp belirli bir alandaki semptomları ve sorunları tedavi ederken, alternatif tıp neden ve önleme, genel sağlık ve geleneksel olmayan, genellikle doğal tedavilere odaklanır.
Her iki terim de şifalı otlar veya akupunktur gibi tıbbi ana akımın dışında kalan tedavileri ifade eder. Ancak tamamlayıcı tıp, bu tedavilerin geleneksel Batı tıbbı ile birlikte kullanılmasıdır. Alternatif tıp, geleneksel tıp yerine bu yaklaşımların kullanılmasıdır.
Alternatif tıp örnekleri nelerdir?
Tamamlayıcı ve alternatif tıp, masaj, akupunktur, tai chi ve yeşil çay içme gibi uygulamaları içerir. Tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM), standart tıbbi bakımın parçası olmayan tıbbi ürünler ve uygulamalar için kullanılan terimdir.
Alternatif tıbbın riskleri nelerdir?
Alternatif ‘doğal’ tedavilerin güvenli olduğu garanti edilmez. Örnekler, laetrile kaynaklı ciddi siyanür zehirlenmesi riski, kanser merhemlerinden kalıcı yara izi veya şekil bozukluğu ve bağırsak hasarı, kan tuzu dengesizlikleri ve hatta kahve lavmanlarının neden olduğu hayatı tehdit eden septisemiyi içerir.
‘Alternatif tıp’ bilim dışı bir kavram olmadığı iddia ediliyor.
Bu konuda araştırma ve çalışmalar sürüyor. alternatif tıp kesinlikle klasik tıbbı reddetmez,edemez de. aksine onun çaresiz kaldığı durumlarda devreye girmektedir. Tıbbı aropatik ve homeopatik tıp diye de ayırmaktayız. Aropatik tıpta tedavi, hasta edici etkinin karşıtını kullanma yoluyladır. (Ateşe karşı ateş düşürücü ilacın verilmesi gibi) Homeopatik tıpta ise etkenin benzeri ile tedavi sözkonusudur. (Etkenin öldürülmüş veya zayıflatılmış suşunun aşı olarak vücuda verilmesi gibi) Klasik tıpta semptomatik tedavi yaygın olmasına karşın holistik tıp insanı bütün olarak değerlendirir. Baş ağrısından yakınan şahsa ağrı kesici vermektense, bu ağrının kaynağına inmeyi ve aksaklık olan sistemi bulmayı amaçlar.
Bugün bile eski tababetlerden öğreneceklerimiz var. Eski çin tababetinde insanda etkili yink ve yank adlı iki güçten bahsediliyor. Birbirine zıt bu iki gücün dengede olması sağlığın muhafazası için gereklidir. Muhtemelen bu esrarengiz güçler bugün, canlıda yayılan bioplazmik enerji olarak adlandırılıyor. Bu enerji şekli Rusya’da geliştirilen bir yöntemle, kirlian fotoğrafçılığı gösterilebilmektedir. Bir yaprağın sağlam ve kesildikten sonraki kirlian fotoğraflarının aynı olması bioplazmik enerjinin kesilen parçanın uzaklaştırılmasından sonra bile uzun süre durumunu muhafaza ettiğini göstermektedir. Bu sayede insanda fantom ağrıları olarak bilinen bir uzvun vücuttan uzaklaştırılmasından sonra bile uzvun bulunduğu yerde hissedilen ağrıları da açıklamaktadır.
Alternatif tıbbın içeriğinde renk, ses, müzik, mücevher, ışık, psikolojik etki ile tedavi de yer almaktadır.
Avrupa’da akıl hastalarının yakıldığı bir dönemde bizde bu hastaların mermer yüzeye çarpan sus sesiyle tedavi edilmesine değinmeden geçmemek gerekir. Psikolojik etki hasta şahsın rahatsızlık veya alışkanlıklarından telkin veya hipnoz yoluyla kurtulmasıdır. Bu yöntemlerin özellikle sigara alışkanlığının terkedilmesindeki başarısı kayda değerdir. Dokunarak hastayı ağrı ve sızılardan kurtaran bir şahsın bioplazmik enerjisini parmak uçlarında toplayabilmesi “kirlian fotoğrafçılığı” ile gösterilebilmektedir.
Mikro cerrahi operasyonlarında bile birleştirilemeyen kılcal damar uçlarının sülükler tarafından örülmesi bu yöntemlerin gözardı edilemeyeceğini göstermiştir. Ancak unutulmaması gereken şudur ki öncelikle klasik tıbbın elden gelen bütün çözümlerinin denenmesi gerekir.
Akupunktur ile tedavi
Daha iyi bilinen alternatif şifa terapilerinden biri akupunkturdur. Şifa tekniğinin kökeni antik Çin’dedir ve binlerce yıldır uygulanmaktadır. Akupunktur uygulayıcıları, hastalıkların ve rahatsızlıkların evrensel enerjilerin dengesizliklerinden kaynaklandığına inanırlar. Akupunktur gerçekten işe yarıyor mu? Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) çalışmaları, akupunkturun tek başına veya geleneksel tedavilerle kombinasyon halinde aşağıdakileri tedavi etmek için etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir: Cerrahi anestezi ve kanser kemoterapisinin neden olduğu mide bulantısı gibi durumlarda fayda sağlamış. Tedavi edici faydalarını hissedeceğiniz süre 3-4 gün civarındadır. Sadece yaşıyorsanız ve sorununuz kronik değilse, haftada bir kez alabilirsiniz.
Akupuntur nasıl yapılıyor
Yatacaksınız veya bir masaya oturacaksınız ve akupunktur uzmanı vücudunuzdaki meridyen adı verilen çeşitli noktalara iğneler yerleştirecek. Bunlar vücuttaki enerji kanallarıdır. Binlerce yıllık öğrenim sayesinde, geleneksel Çin tıbbı çok eksiksiz ve karmaşık meridyen sistemlerini derlemiştir.
Akupunkturdan sonra ne olur?
Tedaviden Sonra Ne Beklenmeli: Genelde insanlar akupunktur tedavisinden sonra rahatlamış hissetme eğilimindedir. Ve takip eden günler daha iyi uyku, sindirim ve genel olarak iyi olma hissi anlamına gelebilir. Ancak bazı hastalar, seansı takip eden günlerde daha derin, daha yoğun bir etkiye sahip olduğunu bildirmektedir.
Akupunkturun olumsuz yan etkileri nelerdir?
Olası Olumsuz Akupunktur Yan Etkileri
- Daha Kötü Belirtiler. Çoğu insan akupunktur yaptırdıktan sonra daha iyi hissetse de, bazıları iyileşmeden önce daha kötü hisseder
- Tükenmişlik
- Ağrı
- morarma
- Kas seğirmesi
- Baş dönmesi
- duygusal salıverme
Akupunktur 1970’li yıllarda Dünya Sağlık Örgütünce tedavi yöntemi olarak benimsenmiştir.
Tedavinin temelinde, vücutta belirlenen 20 noktada gerekli alanlarına altın iğnelerin batırılması yatar. Bu noktalardan 120’si kulaktadır. Bugün avrupada altın iğnelerin yanında, bir defalık kullanıma mahsus çelik iğneler de kullanılmaktadır. Bugün akupunkturda altın ve çelik iğnelerden başka elektrik ve yumuşak lazerde impuls olarak oluşturmak için kullanılmaktadır. Bu sayede iğnelerden tedirgin olan bir hastanın tedavisi de kolaylaşmaktadır. Akupunkturun faydalı olduğu pekçok hastalık vardır. Ancak bilinmesi gereken akupunkturun mucizevi bir yöntem olmadığıdır. Tedavi mekanizması ise terminal uçlara batırılan iğnelerle oluşturulan impulsun sinir sistemi aracılığıyla rahatsızlığın kaynağı olan doku ve sistemi etkilemesi veya bunları etkileyen bir salgı veya hormonun salgılanması sağlamasıyladır.
Dolayısıyla tedavi olacak kişinin kesintisiz bir sinir sistemine sahip olması gerekir. Akupunktur uzun bir eğitim ve beceri isteyen bir yöntemdir. Kesinlikle halkın piyasada bulunan aletlerle kendi kendine uygulayabileceği bir yöntem değildir.