Ağızdan Kan Gelmesi Nedenleri
Ağzınızdaki kan, genellikle keskin bir şeyi çiğnemek veya yutmak gibi ağzınıza veya boğazınıza gelen travmanın bir sonucudur. Ayrıca ağız yaraları, diş eti hastalıkları ve hatta şiddetli diş ipi ve diş fırçalama neden olabilir. Kan tükürüyorsanız, boğazınız kanıyormuş gibi görünebilir.Boğaz veya ağız kanaması, çizik veya dişlerinizi çok sert fırçalama gibi küçük sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Ancak, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir hastalık olabilir. Ağzınızdan kan tükürmek, sindirim sisteminizden veya solunum sisteminizden kaynaklanan kanamayı ifade eder. Bu, boğaz kanamanız gastrointestinal bir kaynaktan geliyorsa kusmaya veya bir solunum kaynağı buna neden oluyorsa şiddetli öksürüğe neden olabilir.
Ağzınızın ürettiği kan miktarı, kanamanın kaynağına bağlı olarak değişir. Tüküren kanın ele alınmaması, kan kaybı nedeniyle hayati tehlike oluşturabilir. Ağızdan kanamaya neyin neden olduğunu ve ne zaman bir tıp uzmanına başvurmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Ağız veya Boğaz kanaması belirtileri
Kan tükürmek, ortaya çıkabilecek tek semptom veya komplikasyon değildir; altta yatan enfeksiyonlara, ilaçlara, sağlık faktörlerine veya travma şiddetine bağlı olarak değişir. Semptomlar ayrıca boğaz kanamasının sindirim sisteminizden, solunum sisteminizden veya başka bir vücut sisteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığına göre belirlenir.
Gastrointestinal (SİNDİRİM YOLU) BELİRTİLERİ
- Karın Ağrısı, Kramp, Şişkinlik veya Şişkinlik
- kanlı DIŞKI
- İshal
- Rektal kanama
- Kusma (Kanlı)
SOLUNUM SİSTEMİ BELİRTİLERİ
- boyun şişmesi
- boğulma
- şiddetli öksürük
- Nefes alma veya yutma güçlüğü
- Boyun veya boğazın rengindeki değişiklikler
- Diğer vücut sistemi semptomları
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Tükenmişlik
- Soluk cilt
- zayıflık.
- kan tükürmesine neden olur
Kan Tükürmenin Nedenleri
Ağızdan kanamaya neyin sebep olduğunu sorarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Ağızdan kanama enfeksiyon, pıhtılaşma önleyici ilaçlar, altta yatan sağlık sorunları veya ağız, boğaz veya göğüs travmasının neden olduğu tedavi edilmemiş yaralanmalardan kaynaklanabilir.
ENFEKSİYONLAR
Bu, bakteriler ve virüsler vücudunuza girip zarar verdiğinde olur. Enfeksiyonlar, tükürüğünüz veya mukusunuzla karıştırılmış kanlı bir maddeye sahip öksürüğünüze yol açabilir, bu da şunları içerir:
- Bronşit
- Akciğer iltihaplanması
- kronik öksürük
- Bademcik iltihabı
- Tüberküloz
Tedavi: Enfeksiyonun türü spesifik tedaviyi belirler, ancak doktorlar genellikle çok fazla sıvı içmeyi, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar almayı veya bol uyumayı önerir.
ANTİKOAGÜLAN İLAÇLAR
Bu ilaçlar tipik olarak kan sulandırıcı olarak bilinir; kan pıhtılarını önlerler. Bununla birlikte, kanda idrar, burun kanaması, kusma ve kan tükürme gibi çeşitli yan etkileri vardır. Buna neden olan antikoagülan ilaçlar şunlardır:
- Eliquis (apixaban)
- Savaysa (edoksaban)
- Rivaroksaban (Xarelto)
- Coumadin (varfarin)
- Pradaxa (dabigatran)
Tedavi: Sağlık uzmanınıza yan etkileriniz hakkında bilgi verin. Size farklı bir ilaç yazabilir veya kan inceltici kullanan hastalarda kanamayı etkili bir şekilde durduran, reçetesiz satılan bir idrar söktürücü (kanama önleyici) toz verebilirler.
Hastalıklar
Aşağıda sıralanan sağlık durumlarına sahip kişiler kan tükürürlerse, ciddi veya hayati tehlike oluşturma olasılığı yüksek olduğundan hemen doktorlarına başvurmalıdırlar:
- Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı:
- Kistik fibroz
- Akciğer kanseri
- Mitral Kapak Darlığı
- akciğer ödemi
- Pulmoner Emboli
Tedavi: Bir sağlık pratisyeninin doğru ilaçları yazması veya sizin için en uygun tedaviyi seçmesi için uygun adımları atabilmesi için hemen değerlendirilmeniz gerekir. Boğaz kanaması nedeniyle akciğer kanseri genellikle ameliyat veya kemoterapi gerektiren tek sağlık sorunudur.
AĞIZ, BOĞAZ VEYA GÖĞÜSDE TRAVMA
Boğaz kanaması, bu bölgelerde oluşan travma veya yaralanmaların sık görülen bir belirtisidir; yanağınızı ısırmaktan kaynaklanan küçük hasarlardan araba kazası veya diş eti hastalığı gibi ciddi travmalara kadar değişir.
- Dişeti hastalığı
- ağız yaraları
- göğsüne bir yumruk
- Ağız Dokusu Yaralanması
Tedavi: Ağzınızda hafif bir yaralanma (çizik, ağrı vb.) varsa, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alın, sıvı ve yumuşak yiyecekler tüketin. Bununla birlikte, göğsüne bir darbe almış ve kan tüküren herkes acil bakım almalıdır.
Öte yandan, diş eti hastalığınız ile mücadele ediyorsanız, tedavi diş tedavisinden oluşur. Çevredeki kemiğe zarar vermemek için dişlerin etrafındaki cepleri profesyonelce temizleyeceklerdir.
Ağız kanamasından kaynaklanan sağlık komplikasyonlarını önleme
komplikasyonlar
Sağlık uzmanları altta yatan nedeni bulduktan sonra, doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Size en uygun sağlık planını özel olarak tasarlarlar ve aşağıdakiler dahil olası komplikasyon riskini azaltırlar:
- Anemi
- Kan nakli
- Şok Hali
- Kanser ve Enfeksiyonun Yayılması