Adet kanaması Rehberi – Adet Düzensizliği
Düzensiz dönemler nelerdir? Adet döngünüzün uzunluğu (başlayan dönemleriniz arasındaki boşluk) sürekli değişiyorsa, düzensiz dönemleriniz var. Adetleriniz erken veya geç gelebilir. Ortalama adet döngüsü 28 gün sürer, ancak bundan biraz daha kısa veya daha uzun olması normaldir. Uzun süren adet kanamalarına dikkat edin. Kadın hastalıklarının önemli belirtiler gösterebileceği, bu belirtilerin mutlaka dikkate alınması gerektiği belirtildi. Adet kanamasının normalden uzun sürmesi durumunda, kanamanın bitmesi beklenmeden hekime başvurulması gerektiği vurgulandı. Bazen bazı ilaçlar, çok fazla egzersiz yapmak, çok düşük veya yüksek vücut ağırlığına sahip olmak veya yeterince kalori almamak adet düzensizliğine neden olabilir. Hormon dengesizlikleri de adet düzensizliğine neden olabilir. Örneğin, çok düşük veya çok yüksek olan tiroid hormon seviyeleri, dönemlerle ilgili sorunlara neden olabilir.
Düzensiz adet döngüsü ne anlama geliyor? Düzensiz bir dönem, adet döngünüzün uzunluğunun beklenmedik bir şekilde normal aralığınızın dışına çıkmasıdır. Düzensiz dönemler, anormal uterin kanamayı içerebilir, örneğin: Adet dönemleri arasında kanama veya lekelenme veya Cinsel ilişkiden sonra kanama. Düzensiz dönemler genellikle zararlı değildir. Bununla birlikte, kalıcı veya uzun süreli düzensizlik, aşağıdakiler gibi diğer durumların riskini artırabilir: Demir eksikliği anemisi: Kan demir içerir. Adet dönemleri ağır veya sık ise, bir kişi demir eksikliğine neden olacak kadar kan kaybedebilir.
Düzensiz adet nedenleri:
1. Stres
ağır stres altındayken vücudunuzun yumurtlama ve hamile kalma yeteneğinizi kapatacağını söylüyor. Bunun nedeni stresin hipotalamusunuzu etkilemesidir. Beynin uykuyu, strese karşı duygusal tepkinizi ve regl döneminizi tetikleyen hormonların salınımını kontrol etmeye yardımcı olan kısmı. Şimdi, ne kadar çok stres altındaysanız – ister fiziksel, ister bir hastalıktan, isterse de kaygıdan kaynaklanan psikolojik olsun – düzensiz dönemler yaşama şansınız o kadar artar.
2. Yeme bozuklukları
bulimia, anoreksiya veya tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi yeme bozukluklarının vücudunuzu fiziksel sıkıntıya sokarak hipotalamusunuzu etkiler. Bu durumun adet döngünüz sırasında hormon salınımını bozabileceğini ve adetlerin seyrekleşmesine veya hiç olmamasına neden olabilir.
Tıkınırcasına yeme ve menstrüel disfonksiyon üzerine 2014 yılında yapılan büyük bir araştırma, ömür boyu tıkınırcasına yemek yiyen kadınların amenore veya adet görmeme olasılığının tıkınırcasına yeme bozukluğu olmayan kadınlara göre daha yüksek olduğunu bulmuştur.
3. Doğum kontrolü
Doğum kontrolünüzdeki hormonların türüne bağlı olarak, az ya da çok kanama yaşayabilirsiniz.Örneğin: Östrojen ve progestin içeren haplar, ilk birkaç ayda döngüler arasında lekelenmeye veya düzensiz kanamaya neden olabilir.
Mini hap, enjeksiyonlar veya implantlar gibi yalnızca progestin içeren yöntemler, rahminizin iç yüzeyini incelterek daha az kanamaya veya adetinizin tamamen yok olmasına neden olur. Ayrıca lekelenmeye neden olabilir.
Bakır RİA başlangıçta daha ağır dönemlere veya dönemler arasında lekelenmeye neden olabilir.
Hormonal (progesteron) RİA, ilk üç ila altı ay boyunca adetler arasında lekelenmeye, ardından daha hafif veya eksik bir adete neden olabilir.
4. Endometriozis
Genelde kadınların %11’ini etkileyen endometriozis, aşırı dokunun rahminizin dışında büyümesine neden olan bir hastalıktır.
Bu nedenle, adet döneminiz geldiğinde, vücudunuzda dökülecek daha fazla doku vardır, bu da genellikle daha uzun ve daha ağır dönemlere neden olur (dönemler arasında 28 günden az). Ayrıca dönemler arasında lekelenme yaşayabilirsiniz. Endometriozise tipik olarak özellikle alt karın, pelvis ve belde keskin, bıçak saplayan veya ağrıyan ağrı eşlik eder.
5. Kontrolsüz diyabet
Şeker hastalığı insanların yaklaşık %8,5’ini etkiler. Durum kontrol edilmediğinde, yani kan şekeri seviyeniz çok yüksek olduğunda, hormonal bozulma ve düzensiz dönemlerle sonuçlanan düzensiz ve anormal yumurtlama yaşayabilirsiniz.
6. Pelvik İltihabi Hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık veya PID, rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar gibi kadın üreme organlarında bir enfeksiyondur. İltihaplı doku alt karın veya pelviste seyrek kanamaya ve ağrıya neden olabilir. PID’nin diğer yan etkileri arasında anormal akıntı, ateş ve cinsel ilişki ve idrara çıkma sırasında ağrı bulunur. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız bir jinekoloğa görünün.
7. Rahim polipleri veya miyomları
Rahim polipleri ve miyomlar, rahmin iç duvarındaki büyümelerdir.
Yaşamları boyunca kadınların %24’ünü etkileyen poliplerin boyutlarının birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişebileceğini ve lekelenmeye neden olabileceğini söylüyor.
Not: Polipler normalde iyi huyludur ve küçüklerse kendi kendilerine çözülebilirler. Bununla birlikte, daha büyük büyüme kanserli olabilir veya kansere yol açabilir, bu durumda doktorunuz polipleri çıkaracaktır. Poliplerdeki kanser premenopozal kişilerde yaygın değildir.
Bu arada, kadınların üreme yıllarında gelişeceği miyomlar, ağır veya alışılmadık derecede uzun adet döngülerine neden olabilir. Ancak poliplerin aksine miyomların kansere yol açma olasılığı daha düşüktür.
8. Polikistik Over Sendromu (PCOS)
PCOS, kadınların yaklaşık %5 ila %10’unu etkileyen ve ortalamanın üzerinde androjen hormonu seviyelerine neden olan hormonal bir bozukluktur. Bu, adet gecikmesi veya düzensizlik ile sonuçlanan yumurtlamayı önleyebilir.
PCOS’un diğer semptomları şunları içerir:
- Erkek tipi kellik
- Kilo almak
- kısırlık
- Aşırı vücut kılları
9. Bazı ilaçlar
Bazı ilaçlar adet döngüsü sırasında kanamanın artmasına veya kanama sıklığına neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
- hormon tedavisi
- Kemoterapi
- Aspirin gibi kan sulandırıcılar
- İbuprofen ve diğer NSAIDS
- tiroid ilaçları
- Bazı antidepresanlar veya antipsikotikler
10 Rahim veya rahim ağzı kanseri
Rahim veya rahim ağzı kanserinin tipik olarak daha sık adet kanamasına veya lekelenmeye neden olacağını biliyoruz.
Düzensiz bir adet döneminiz olabileceğine dair işaretler :
- 21 günden kısa (polimenore) veya 35 günden uzun (aka oligomenore) bir döngü
- Amenore veya bir veya daha fazla dönemi kaçırdığınızda öngörülemeyen dönemler
- Normalden daha hafif veya daha ağır bir akış
- Yedi günden uzun bir süre
- Artan anksiyete veya depresyon gibi sizin için olağandışı PMS semptomları
Kadınların yaklaşık %9 ila %14’ü hayatlarının bir noktasında düzensiz dönemler yaşayacaktır. Aslında, jinekoloğa yapılan ziyaretlerin yaklaşık üçte biri bu sorundan kaynaklanmaktadır. Normalde, adetiniz iki ila yedi gün arasında sürmeli ve her 25 ila 35 günde bir gerçekleşmelidir. Düzensiz bir dönem, dönemlerinizin uzunluğunun veya sıklığının bozulduğu zamandır.
kadın hastalıklarının önemli belirtiler gösterebileceği
Kemer’de düzenlenen Türk-Alman Jinekoloji Derneği Kongresi’ne katılan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Ünlü, kadın hastalıklarının önemli belirtiler gösterebileceğini, bu belirtilerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini bildirdi. Adet kanamasının normalden uzun sürmesi durumunda, kanamanın bitmesi beklenmeden hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ünlü, şöyle konuştu:
“(Kanama dursun öyle gideyim) düşüncesi yanlıştır. Bu kadının hiçdüşünmediği bir gebelik, dış gebelik, acil müdahale gerektiren bir durum olabilir. Kanamaya eşlik eden ağrı, akıntı, ateş, genital bölgede şişlik gibi durumlar varsa, bunlar ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.”
KONTROLÜNÜZÜ YAPIN
Kadınların, vajinal bölgede kendi kendilerine kontrol yapabileceklerini belirten Prof. Dr. Ünlü, vajinal bölgede siğil veya şişlik olup olmadığının kontrol edilebileceğini, akıntı ve adet kanamasının takip edilerek anormal durumların belirlenebileceğini kaydetti.
ENFEKSİYONLARA DİKKAT!
Yaz aylarında yaşanabilecek enfeksiyonlara da dikkat çeken Prof. Dr. Ünlü, “Özellikle ıslak mayoyla oturmak bu tip enfeksiyonlara davetiye çıkarır. Islak mayo, vajen içindeki ısıyı düşürecek, dolayısıyla vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan ph değişerek riskin ortaya çıkmasına neden olabilecektir” diye konuştu.
Adet düzensizliğiniz varsa yemeniz gereken yiyecekler:
- Zencefil
- Olgunlaşmamış papaya
- Tarçın. Tarçın tadını sever misiniz?
- Aloe Vera
- Zerdeçal
- Ananas
- Maydanoz
Düzensiz dönemlerle hamile kalabilir misiniz?
Adet düzensizliği ile hamile kalabilir miyim? Evet, düzensiz dönemleri olan kadınlar hala yumurtlayabildiğinden yumurtlamanın zamanlamasını tahmin etmek daha zor olabilir. Bazen yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, önceden düzensiz dönemleri düzenleyebilir ve hamile kalmanıza yardımcı olabilir.
Anormal uterin kanama nedir?
Anormal uterin kanama, aşırı adet kanaması veya dönemler arasında kanamadır. Çoğu durumda, neden bilinmemektedir. Anormal uterin kanamanın bilinen nedenleri arasında polipler, fibroidler, endometriozis, ilaçlar, enfeksiyon ve bazı doğum kontrol yöntemleri bulunur. Tedavi, rahim astarını çıkarmak için ilaçlar veya dilatasyon ve kürtaj (D&C) içerebilir.
Anormal rahim kanaması belirtileri
- sekiz günden fazla kanama
- adet döneminde ağır kan kaybı
- ped veya tampondan ıslanma
- gece boyunca pedinizi veya tamponunuzu değiştirme ihtiyacı
- Ağır kanamanız nedeniyle günlük aktivitelerinizi değiştirmek veya kısıtlamak zorundaysanız
- dönemler arasında kanama veya lekelenme (menstrüel kanama)
- alt karın bölgesinde kramp ve ağrı
- tükenmişlik
- menopozdan sonra herhangi bir vajinal kanama.